DA LI VERUJETE U OVO ŠTO ĆETE PROČITATI? Evo koliko košta student u Beogradu!

Nekada je studiranje bilo pristupačnije, a sada se čini kao skupa investicija. Zato ne treba da čudi što veliki broj potencijalnih studenata odustaje od usavršavanja upravo zbog finansijskih razloga

  • 9

Došli ste iz unutrašnjosti u želji da studirate u prestonici i već samim dolaskom u Beograd stavili ste "omču oko vrata" svojim roditeljima.

Odmah nakon završetka srednje škole budući brucoši polažu prijemni ispit za željeni fakultet i upravo tada počinju njihovi astronomski troškovi.

Student iz unutrašnjosti roditelje košta 1.800 evra godišnje!

Prijave za polaganje prijemnog ispita kreću se od 5.000 dinara, a na nekim fakultetima te cifre dostižu i iznos od 7.000 dinara.

Kada su uspešno položili prijemni ispit, njihove roditelje čeka novi trošak - upis na fakultet. Za ovo im takođe treba nekoliko hiljada dinara.

Foto: srednja.hr Foto: srednja.hr

Kada su prešli prve korake ka diplomi, sledeća bitna stvar je traženje smeštaja. Studenti obično imaju dve varijante: smeštaj u nekom od studentskih domova u Beogradu ili skuplja varijanta, iznajmljivanje privatnog stana.

Ukoliko se studenti odluče da budu smešteni u nekom od studentskih domova, za to moraju da izdvoje u proseku oko 2.000 dinara.

Pravilo je da tokom leta plaćaju iznos od 5.000 ili 6.000 dinara.  Međutim, ako planirate da stanujete u privatnom stanu za to ćete morati da izdvojite između 200 i 250 evra mesečno.

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

Ukoliko studenti žele da se hrane u menzama u prestonice za sva tri obroka dnevno im treba 171 dinar.

Naime  doručak košta 40 dinara, ručak 72, a večera 59 dinara.

Ako brucoš nije imao sreću da upadne na budžet platiće školarinu koja je prilično skupa, Cene se kreću od 90.000 dinara do preko 200.000.

Među najskupljim fakultetima su Arhitektonski fakultet, Stomatološki i Filološki fakultet.Da bi koristili javni prevoz, studenti moraju da plate mesečnu kartu koja košta 1120 dinara.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Osim toga, ne većini fakulteta u cenu školarine nisu uračunate knjige. Takođe, mnogi fakulteti naplaćuju i izlazak na ispite.

Naravno, tome morate dodati troškove za hranu i džeparac, što na mesečnom nivou nije zanemarljivo.

Kada se sve sračuna na godišnjem nivou dolazimo do prilično visoke cifre od čak 2.000 evra!

Nekada je studiranje bilo pristupačnije, a sada se čini kao skupa investicija.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Najveći problem imaju roditelji koji treba da finansiraju više od jednog studenta.

Oni najočajniji često pribegavaju i zaduživanju, pa nije retkost da se roditelji odluče da uzmu kredit u banci kako bi mogli da isfinansiraju studenta.

Primera radi, u Austriji su troškovi studiranja veoma niski i država motiviše mlade da što veći broj njih studira.

(J. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bebana

    24. jun 2015 | 11:40

    Lako je njima mama i tata prodaju po jednu kravu i eto studenta. Oni osete miris Bgd-a nadju decka ,devojku i zauvek ostanu tu. Treba uvesti neki red da kad zavrse faks da se vrate tamo odakle su dosli

  • Strahinja

    24. jun 2015 | 10:06

    Dolaskom demokratije studiranje je postalo privilegija za odabrane.U socijalizmu koga smo se odrekli bilo je besplatno skolstvi i zdravstvo ali hteli smo to pa neka nam bude.Kapitalizam u Srbiji ne biva a njegovi zagovornici su obicni paraziti koji eksploatisu narod.

  • Zla devojčica

    24. jun 2015 | 17:15

    Teško je i nama Beograđanima a kamoli ljudima iz unutrašnjosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA