POMOĆ LUČANIMA U ODBRANI OD POPLAVA: Ambasador Kanade obišao radove na rečnom koritu Bjelice

- Veoma mi je drago što imam priliku da se uverim u dobre rezultate ovog projekta, a pogotovo kada čujem da se reka od njegovog završeka nijednom nije izlila. Kanađani i srpska dijapora želeli su odmah da pomognu Srbiji nakon poplava u maju 2014. godine... - rekao je kanadski ambasador

  • 0

Ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington, obišao je završene radove na uređenju rečnog korita na reci Bjelici u opštini Lučani. Vlada Kanade finansirala je projekat prevencije od poplava sa 411.000 kanadskih dolara, da bi izlivanje ove reke bilo sprečeno.

Ambasador Pinington je zajedno sa direktorom Kancelarije Vlade Republike Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Markom Blagojevićem i predsednicom opštine Lučani Vesnom Stambolić, posetio lokaciju uređenog rečnog korita kod mosta na reci Bjelici na regionalnom putu Lučani-Guča. Ova reka nanela je veliku štetu stanovnicima opštine, kada se izlila usled velikih padavina u maju 2014.

SRBIJA NEĆE UPOTREBLJAVATI SILU PREMA IZBEGLICAMA: Stefanović posetio migrante na Horgošu (FOTO)

- Veoma mi je drago što imam priliku da se uverim u dobre rezultate ovog projekta, a pogotovo kada čujem da se reka od njegovog završeka nijednom nije izlila. Kanađani i srpska dijapora želeli su odmah da pomognu Srbiji nakon poplava u maju 2014. godine, pa osim za uređenje korita reke Bjelice, sredstva će biti izdvojena i za rekonstrukciju dve pumpne stanice u Vojvodini - rekao je ambasador Kanade Filip Pinington.

Foto: UNOPS Srbija Foto: UNOPS Srbija

Projekat uređenja rečnog korita reke Bjelice,  obuhvatao je čišćenje sedam kilometara korita Bjelice i njenih pritoka (Spilo, Lučanski potok, Simovića potok, Đerđijski potok, Potok Krstac), građevinske radove na ojačavanju obale i izgradnju kaskada i retenzija za zadržavanje nanosa.

SRBIJA JE SIGURNA ZEMLJA ZA INVESTICIJE: Svetska banka pohvalila Vladu Srbije i Vučića!

- Bjelica je osam puta plavila Lučane tokom 2014. godine, a već prvi radovi na čišćenju rečnog korita doprineli su da se reka ne izlije tokom velikog priliva vode prošle jeseni. Tako je bezbednost Lučana danas znatno veća nego ranije, što ukazuje na značaj ove intervencije - rekao je direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja u Srbiji Marko Blagojević.

Foto: Promo Foto: UNOPS Srbija

- Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za opštinu Lučane, koja bez donacije Vlade Kanade ne bi uspela sama da prevaziđe veliki problem plavljenja reke Bjelice sa kojim se dugo suočavala - rekla je predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić.

Vlada Kanade obezbedila je milion kanadskih dolara za projekat uređenja rečnog korita reke Bjelice u Lučanima i za sanaciju crpnih stanica Lipac i Bosut u Sremskoj Mitrovici i Šidu, što će doprineti zaštiti ovih opština od mogućih poplava u budućnosti. Ovaj projekat sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) zajedno sa Javnim vodoprivrednim preduzećima „Vode Vojvodine“ i „Srbijavode“.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA