DA LI JE OVO SKANDAL ILI MI PRETERUJEMO? Deca čitaju o CVRČKU koji puši i KRTICI kojoj se neko pokakio na glavu!

- Kada ilustrujemo dečije knjige, polazimo od toga da deci roditelji objašnjavaju sadržaj u knjigama. Ovo nije obavezan udžbenik, ono što se uči u školama, a i mi smo u basni cvrčka predstavili kao lenjivca, negativnog lika i da je to što on radi negativno - rekla je urednica "Pi Presa" za naš portal

  • 8

Koliko literatura za decu postaje banalizovana, pokazuje i primer najnovije basne, "Cvrčak i mrav" u kojoj mrav radi, a cvrčak puši. Mnogi roditelji su zapanjeni, jer nisu decu učili tome, a ova basna nije jedini primer.

Da sadržaj dečjih knjiga nije kontrolisan, svedoče i neprimereni vicevi za najmlađe, tinejdžerske knjiga u kojima dečak želi da “kresne“ devojčicu, ali i neprimereni sadržaji za najmlađe.

Povodom sporne dečije basne pozvali smo i izdavački kuću iz Pirota "Pi press" koja se kratko oglasila povodom negativnih komentara nezadovoljnih roditelja:

Foto: book.store.bg Foto: book.store.bg

- Kada ilustrujemo dečije knjige, polazimo od toga da deci roditelji objašnjavaju sadržaj u knjigama. Ovo nije obavezan udžbenik, ono što se uči u školama, a i mi smo u basni cvrčka predstavili kao lenjivca, negativnog lika i da je to što on radi negativno - rekla je urednica "Pi Presa" za Telegraf.

Foto: zavod.co.rs Foto: zavod.co.rs

Jedna od diskutabilnih dečijih sadržaja, ali opet donekle opravdan, je ilustracija "Krtica kojoj se neko pokakio na glavu" Vernera Holcvarta.

Priča ima za cilj da na implicitan način, deci već od malih nogu, pokaže da u životu ima puno prepreka o koje će se saplitati, i ljudi koji će biti protiv njih.

Šta vi mislite o ovome?

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu! 

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • QAleksax

    13. oktobar 2015 | 18:40

    "Krtica kojoj se neko pokakio na glavu". Nikad nisam video veći debilitet! Mislim, stvarno... ha ha ha

  • Pametnjakovic mladji

    13. oktobar 2015 | 14:03

    Nije mi jasno zasto nije ilustrovan cvrcak koji igra, peva i svira violinu...kao u prici...ovo je bas bezobrazluk.

  • S.K.

    13. oktobar 2015 | 19:32

    malo kretenski .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA