PAUŠALNO PLAĆATE POREZ I U 2016? Ovo su tri najvažnije stvari koje morate da znate!

Na adrese preduzetnika još nisu stigla poreska rešenja za ovu godinu, u Poreskoj upravi kažu da se do donošenja rešenja za 2015. plaćaju akontacije na osnovu rešenja za 2014. godinu

  • 19

Kraj svake  poslovne godine je i period kada se svode završni računi, predaju nove poreske prijave, proveravaju novi propisi... Za oko 250.000 PAUŠALACA u Srbiji kraj 2015. otvara TRI NAJVAŽNIJA PITANJA - da li su obavezni da ponovo predaju zahtev za paušalno plaćanje poreza i u 2016, da li su obavezni da i u narednoj godini nastave da plaćaju akontaciju po rešenjima iz 2014. s obzirom na to da konačna poreska rešenja za 2015. još uvek nisu stigla, kao i da li je limit za paušalno oporezivanje i dalje šest miliona dinara u KALENDARSKOJ godini, a limit za ulazak u sistem PDV-a osam miliona dinara u toku poslednjih 365 dana.

Naime, godina 2015. je na izmaku a na adrese preduzetnika još nisu stigla poreska rešenja za ovu godinu. S obzirom na to da se paušalci maltene prvi put nalaze u ovakvoj situaciji, pitali smo Poresku upravu kako oni treba da se ponašaju i šta treba da rade. Na tri konkretna pitanja dobili smo i tri konkretna odgovora.

VODIČ ZA BIVŠE PAUŠALCE: I firme koje nisu imale zaposlene moraće da angažuju knjigovođu

1. Da li su preduzetnici, koji su u 2015. bili paušalno oporezovani, a nisu imali nikakvih promena zbog kojih bi u narednoj godini morali da promene taj status bili u obavezi da do 30. novembra dostave zahtev za paušalno oporezivanje za 2016. godinu? Jedni tvrde da nije obavezno, drugi da može, a ne mora.

Preduzetnik kome je utvrđeno pravo na paušalno oporezivanje, ovaj način oporezivanja koristi dok se ne utvrdi da su prestali razlozi za paušalno oporezivanje, odnosno da izmenjeni uslovi isključuju pravo na paušalno oporezivanje. Ovo pravo može se priznati preduzetniku čiji je promet u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez, manji od 6.000.000 dinara. To znači da ukoliko nisu prestali razlozi za paušalno oporezivanje, poreski obveznici nisu u obavezi da podnesu zahtev.

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

RIGOROZNO: 400 inspektora ulazi u sve firme, češljaju čak i paušalce!

2. Limit za paušalno oporezivanje za preduzetnike je šest miliona dinara, a za ulazak u sistem PDV-a osam miliona dinara. Recite nam da li se za promet od šest miliona dinara gleda kalendarska godina od 01. januara do 31. decembra bez obzira na to kada je osnovana radnja, a za PDV promet u prethodnih 365 dana unazad, od trenutka osnivanja?

Pravo na paušalno oporezivanje može se priznati preduzetniku čiji je promet u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez,  manji od 6.000.000 dinara i misli se na kalendarsku godinu. Limit za ulazak u sistem poreza na dodatu vrednost (PDV) iznosi osam miliona dinara, i posmatra se promet u prethodnih 12 meseci od otpočinjanja delatnosti.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

LEGALIZACIJA 238 PUTA JEFTINIJA NEGO DOSAD? Evo šta predviđaju novi propisi za OZAKONJENJE OBJEKTA! (FOTO)

3. Šta se dešava s poreskim rešenjima za 2015. godinu, koja još uvek nisu stigla? Prema zakonu, do donošenja novih rešenja plaća se akontacija prema poslednjem rešenju (u ovom slučaju za 2014.). Da li to znači da će, ukoliko poreska rešenja za preduzetnike za 2015. ne stignu do kraja ove godine, oni u 2016. nastaviti da plaćaju po poslednjem rešenju iz 2014?

- Do donošenja rešenja za 2015. godinu, poreski obveznici su dužni da plaćaju akontacije na osnovu rešenja Poreske uprave za 2014. godinu.

Imate li još neke nedoumice oko izmirivanja obaveza prema državi? Molim vas da nam to napišete u komentarima.  

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    8. decembar 2015 | 11:15

    Imam pitanje. Sta je sa onima koji su prvi put otvorili firmu u 2015 i podneli prijavu da budu pausalci i nemaju resenja iz 2014? Placaju od prilike do ivanjice..

  • Firma

    8. decembar 2015 | 11:28

    Ja sam preduzetnik od 2009 godine. Svaki put kada mi stigne resenje gospoda iz poreske uprave mi uporno povecavaju porez bez obzira na ostvaren promet. Mislim da sistem oporezivanja treba da se veze ili za promet ili za delatnost ili za kurs evra pa da npr placamo jednu odredjenu cifru, a ne da svake godine placamo veci porez i da retroaktivno placamo i kamatu jer resenje kasni preko godinu dana... Da ne pricam da postoji delatnost "popravka svemirskih brodova" a ne postoji recimo " bazenska tehnika". Pa jel imamo vise bazena ili svemirskih letilica???

  • Ser Žile

    8. decembar 2015 | 10:52

    Kako je samo u Srbiji, a nigde drugde u svetu, moguće da glavnica za malu zanatsku radnju, na ime doprinosa i poreza, koja ima godišnji promet od jedva 200000 din, i koja se paušalno oporezuje bude 105000 din, a kamata za godinu dana, zbog ne plaćanja doprinosa bude 111000 dinara, objasnite mi to...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA