RTS i RTV dobijaju iz budžeta ČETIRI MILIJARDE, Tanjugu za otpremnine 56 miliona dinara!

Za redovno finansiranje osnovnih delatnosti javnih medijskih servisa će iz budžeta za 2016. godinu, kako piše u zakonu, biti izdvojeno četiri milijarde dinara

  • 18

U sledećoj godini javne medijske ustanove RTS i RTV će delimično biti finansirane iz budžeta Srbije, sa četiri milijarde dinara, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o javnim medijskim servisima koje je danas usvojila Skupština Srbije.

Za redovno finansiranje osnovnih delatnosti javnih medijskih servisa će iz budžeta za 2016. godinu, kako piše u zakonu, biti izdvojeno četiri milijarde dinara.

Vlada Srbije u obrazloženju predloženog akta podseća da je Zakonom o javnim medijskim servisima iz 2014. godine predviđeno da se javni medijski servisi do 31. decembra ove godine finansiraju iz budžeta, a od 1. januara 2016. godine iz takse za javni medijski servis.

Uz podsećanje i da su upravni odbori dva medijska servisa doneli odluku da taksa bude 500 dinara, vlada je navela da je u razgovorima sa MMF skrenuta pažnja od strane te institucije da je platežna sposobnost građana takva da neće moći da se obezbediti zadovoljavajuća naplata takse i da bi njenu visinu trebalo korigovati.

Printskrin: Tanjug.rs Printskrin: Tanjug.rs

Iz Vlade Srbije poručuju da je stoga nađeno najcelishodnije rešenje da se u narednih godinu dana javni medijski servisi delimično finansiraju iz budžeta, a delimično iz takse, a da će se srazmera tražiti između mogućnosti budžeta i ekonomske snage obveznika plaćanja takse.

Vlada je juče donela odluku o izmeni Odluke o pravnim posledicama prestanka Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug u kojoj se navodi da se iz budžeta za ovu godinu za otpremnine 152 zaposlena izdvaja više do 56 miliona dinara, navodi se u saopštenju Vlade.

Prema izmeni Odluke, zaposlenima u Tanjugu će se isplatiti otpremnina po Programu za rešavanje viška zaposlenih koji donosi organ upravljanja u tom preduzeću, u visini i na način utvrđen Odlukom o utvrđivanju Programa za rešavanje viška zaposlenih u postupku privatizacije za 2015. godinu, nezavisno od prestanka svojstva subjekta privatizacije tog preduzeća.

Foto: Promo Foto: Promo

Vlada Srbije je 28. novembra odobrila isplatu 20,7 miliona dinara iz budžetske rezerve za obezbeđenje nedostajućih sredstava potrebnih za rešavanje pravnih posledica prestanka rada Tanjuga.

Vladinom odlukom agencija Tanjug prestala je da postoji 5. novembra, nakon dva bezuspešna pokušaja privatizacije.

U Vladinoj odluci o pravnim posledicama prestanka rada agencije Tanjug, koju je potpisao premijer Aleksandar Vučić, navodi se da će Tanjug isplatiti sve neisplaćene zarade i druga primanja koja su zaposleni ostvarili po osnovu rada u Tanjugu do dana prestanka radnog odnosa.

Direktor Tanjuga, po isplati zarada, otpremnina i drugih obaveza, podneće Agenciji za privredne registre prijavu radi brisanja Tanjuga iz Registra privrednih subjekata, navodi se u odluci i dodaje da će direktor Tanjuga za obavljanje poslova u vezi sa prestankom rada Tanjuga angažovati po ugovoru potreban broj izvršilaca.

Po brisanju Tanjuga iz Registra privrednih subjekata, Registrator medija će po službenoj dužnosti izbrisati medij čiji je Tanjug izdavač iz Registra medija, piše u Odluci.

(Telegraf.rs / Tanjug / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA