ĐACI U ŠKOLI, IŽIVLJAVAJU SE NAD DRUGARIMA ZBOG "LAJKA" NA FEJSU?! Ovo su JEZIVI razlozi za sve BRUTALNIJE vršnjačko nasilje

- Mada su po godinama deca, oni psihološki više nisu to, i na svašta su spremni samo da bi dobili stubac u novinama ili "lajk" na društvenim mrežama - rekla je Dragana Ćorić, docent Pravnog fakulteta u Novom Sadu, jedan od tvoraca "Aleksinog zakona"

  • 3

Policija je povela istragu protiv četvorice osmaka u novosadskoj Osnovnoj školi "Branko Radičević" zbog vršnjačkog nasilja, a trenutno se radi na prikupljanju dokaza, pišu Novosti.

DEČAKA ĐACI BRUTALNO TUKLI U ŠKOLI, TERALI GA DA PIJE URIN! Jezivi detalji HORORA u Novom Sadu

Četrnaestogodišnjaci Z. M., D. R., B. K. i Đ. B. su nekoliko meseci konstantno zlostavljali šestaka Ž. J. Oni su ga šibali kaišem, premlaćivali, terali ga da u školskom toaletu pije urin, pretili mu nožem, palili ga upaljačem i gnječili prste postoljem za toalet-papir.

JEZIVA TUČA SA NOVOSADSKIH ULICA DIGLA JE SRBIJU NA NOGE: Deca se gaze, šutiraju i bacaju! (VIDEO)

Na meti je bilo još nekoliko njegovih drugara, a sve to je snimala jedna osmakinja telefonom.

U toku narednih dana, prema saznanjima ovog lista, krivična prijava protiv ovih osnovaca biće prosleđena nadležnom tužilaštvu za maloletnike.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Iako je snimak na kom se vidi zlostavljanje bio nekoliko dana na društvenim mrežama, pa obrisan, sve se razotkrilo tek kada su u školskom toaletu zatečena dvojica uplakanih dečaka iz šestog razreda. Prvo nisu želeli da kažu šta se dogodilo, ali su na kraju skupili hrabrost i prgovorili o onome što im se mesecima dešavalo.

Aleksandar Maletin, direktor OŠ "Branko Radičević", kaže da će četvorica osmaka biti sankcionisana.

- Rešenje o pokretanju disciplinskog postpuka je doneto i sigurno je da će dotičnim učenicima biti izrečena disciplinska mera. Jedina kazna koja može da usledi jeste ukor i smanjena ocena iz vladanja.

Država može da upotrebi i druge mere za rešavanje problema maloletničkog nasilja, ali se ono ipak ne smanjuje. To pokazuje ne samo slučaj iz Novog Sada, već i ubistvo Nikole Babića na Vračaru, koje je prošlog vikenda "postpisao" šesnaestoodišnji B. S.

PUCALO DETE OD 16 GODINA? Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Nikole Babića u jezivoj SAČEKUŠI na Vračaru!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Načini vršnjačkog nasilja zlostavljanja su sve morbidniji i nasilniji, psihička mučenja su sve perfidnija, a nedostatak empatije sve očigledniji - rekla je Dragana Ćorić, docent Pravnog fakulteta u Novom Sadu, jedan od tvoraca "Aleksinog zakona", pa dodala:

Pročitajte status koji je majka posvetila pokojnom Aleksi - NA NJEGOV ROĐENDAN!

- Mada su po godinama deca, oni psihološki više nisu to, i na svašta su spremni samo da bi dobili stubac u novinama ili "lajk" na društvenim mrežama.

Zvanični podaci iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, pokazali su da su 242 maloletnika na kraju u vaspitno-popravnom domu i maloletničkom zatvoru, od čega su mnogi osuđeni za najteža dela: njih 19 za ubistvo, 12 za nanošenje telesnih povreda, 45 za razbojništvo, a 16 za nasilničko ponašanje.

Lane ih je bilo 203, od čega je njih 25 osuđeno za ubistvo, sedmoro za pokušaj ubistva, 39 za razbojništvo, a 17 za nasilništvo. Ipak, da bi neko odgovorao potrebno je da bude stariji od 14 godina, jer mlađi nisu krivično odgovorni.

Foto-ilustracija: Milena Đorđević, mup.gov.rs Foto-ilustracija: Milena Đorđević, mup.gov.rs

- Jedan dvanaestogodišnjak je lepo primetio: "To znači da ja mogu da ubijam, silujem, palim i pljačkam, i nikom ništa". Oni to shvataju i sve više koriste - kaže Ćorić.

Ona je primetila i da kod nas postoji određeni stepen saosećanja s nasilnikom, a trauma žrtve se umanjuje. Iza počinioca će stati mnoge institucije, uz rečenicu "Nemojte da stigmatizujete", a žrtva će ostati prepuštena porodici.

Protokol za zaštitu učenika i dece poznaje tri stepena nasilja. Za prvi i drugi stepen mere izriče škola, i to može da bude ukor razrednog starešine, direktora i nastavničkog veća. Osnovna škola ne može da izbaci učenika, pa čak ni da ga premesti iz jednog razreda u drugi razred bez dovzole roditelja, a roditelji problematične dece obično ne sarađuju.

Najviši stepen nasilja podrazumeva nanošenje fizičkih povreda. Tada škola uključuje tzv. spoljnu zaštitnu meru (lekare, policiju i Centar za socijalni rad). Najviše što centar može da uradi jeste određivanje pojačanog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava.

- Centar poziva roditelje nasilnika, a nekad i žrtve na razgovore. Tu ima i apsurdnih situacija, kao što je slučaj s malom Galom iz Subotice, koju su vršnjaci zlostavljali jer boluje od teške kožne bolesti. Centar se fokusirao na rad s Galom da nju ojačaju da izdrži s vršnjacima, a ne da njih spreči da čine nasilje - primetila je Ćorićeva.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

NAJJEZIVIJA PRIČA U SRBIJI: Teško bolesna Gala (11) je pala i povredila se, A NIKO IZ ODELJENJA JE NIJE POZVAO DA PITA KAKO JE!

Jedan od autora Zakona o maloletnim učioniocima krivičnih dela, prof. Milan Škulić, primećuje da ne postoji posebno krivično delo vršnjačkog nasilja i da su počinioci najčešće gonjeni za zlostavljanje i mučenje ili nanošenje telesnih povreda.

- Ako su mlađi od 16 godina, mogu dobiti vaspitno-popravni dom od šest meseci do četiri godine, a ukoliko imaju između 16 i 18, zatvor od jedne do 10 godina - kaže on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mld glas

    22. mart 2016 | 09:09

    Neka naprave posebne skole za takvu decu kao u Nemackoj..ro su deca sa posebnim potrebama..tako se pocinje..pa onda alkohol..droga..tuce i sta sve ne..

  • Pametnica

    24. mart 2016 | 16:04

    Kad upisujemo decu u skole imamo razgovore sa psihologom logopedom direktorom i nastavnikom i popunimo niz papira i bas niko od njih ne procita profil ucenika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA