≫ 

MISTERIJA SELA U SRBIJI KOJE KRIJE STRAŠNU TAJNU: U njemu su skoro sve žene UDOVICE! (VIDEO)

Iako je od predanja o nastanku imena sela prošlo dosta vremena, ovo selo i dalje prati ista karma. Udovice

  • 24

Malo naseljeno mesto pored Smedereva, već dva veka nosi naziv Udovice, u njemu sada ima u proseku 130 udovica na 2.000 stanovnika. Iako se ovo mesto trudi da bude prepoznatljivo po voćarstvu i poljoprivredi, i dalje su autentični samo po jednoj stvari - broju udovica.

 

Postoji nekoliko teorija o ovom misterioznom mestu u Srbiji.

 

Po jednom predanju, ovde je postojalo selo Podgorica, iz koga je Zmaj despot Vuk, da bi kaznio seljake koji su prikrili Alibega, pokupio 60-70 seljaka i pogubio ih. Kako su tada u selu mnoge žene udovice, selo je prozvano Udovice.

 

Prema drugom predanju, postojala je žena koju su meštani zvali Udovica, i kod nje su svi išli na pečenje, i tako je ostalo ime sela Udovice. 

 

Foto: Uglješa Rašević

Foto: Uglješa Rašević

 

Ovo mesto je prepoznatljivo po još jednoj stvari - najbolje uređenim grobljima. Od 27 sela koliko ima opština Smederevo, mesto Udovice ima najbolja groblja.

 

- Nedavno nas je pohvalila i gradonačelnica, groblje sami održavamo, pa smo ponosni što je naše među najbolje uređenim - rekao je zamenik predsednika mesne zajednice Udovice, Goran Udovičić.

 

Stari ljudi pričaju da današnje Udovice nisu na mestu na kome je bilo selo Podgorica, već između stare Podgorice i današnjih Udovica, gde je postojao manastir koji se zvao Kokora. Danas se tu vide tragovi temelja, kao i tragovi groblja koje je bilo pored manastira. Tu je danas izvor Zmajevac.

 

Foto: Uglješa Rašević

Foto: Uglješa Rašević

 

Udovice se pominju u aračkim spiskovima iz prvih desetina 19. veka i selo je imalo 1818. godine 25 kuća. Godine 1846. u selu je bila 51 kuća, a po popisu iz 1921. g imalo je 204 kuće sa 1097 stanovnika. Tadašnje porodice su u glavnom bili mlađi doseljenici.

 

Iako je od predanja o nastanku imena sela prošlo dosta vremena, ovo selo i dalje prati ista karma. Udovice.

 

Danas u selu ima 130 udovica, dok u selu živi oko 2000 stanovnika.

 

Pogledajte video o selu Udovice:

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    10. septembar 2016 | 18:13

    Ја се често нашалим са женом и кажем да нећу за инат да умрем пре ње и видим Богами није јој све једно,мада свесно то се никад незна.Мада ви што кажете да жене дуже живе има логике али оне су увек оптерећеније у свему од мушкараца па самим тим и заслужују да живе дуже што желим свим дамама као и својој!!!

  • Zile

    10. septembar 2016 | 15:41

    Super text.Vise takvih o mestima u Srbijii pravim stvarima a manje o starletama, cecama, veljku itd..

  • Ivana

    10. septembar 2016 | 15:11

    A zamenik predsednika mes.zaj.se preziva Udovicic :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA