≫ 

Vernici danas slave sveca koji je MUČEN DO SMRTI zbog vere u Boga

Njegovi roditelji bili su bačeni u tamnicu za Hristovo ime. U tamnici mu je najpre umro otac; a majka mu je umrla pošto ga je rodila

  • 0

Hrišćani danas slave svetog Mamanta rodom iz Paflagonije, od hrišćanskih znamenitih roditelja, Teodota i Rufine.

MISTERIOZNI ORAO NA SRPSKOJ ZASTAVI: Zapanjiće vas istina o našem grbu (FOTO)

Njegovi roditelji bili su bačeni u tamnicu za Hristovo ime. U tamnici mu je najpre umro otac; a majka mu je umrla pošto ga je rodila.

Ostao je novorođeni mladenac u tamnici između mrtvih tela svojih roditelja. Ali Bog Promislitelj je poslao anđela Svoga nekoj plemenitoj udovi Amiji, kojoj se anđeo na snu javi i reče, da ide u tamnicu i uzme dete k sebi.

Ama izmoli od gradonačelnika dozvolu, da sahrani umrle, a dete uze u svoju kuću. Tek kad je napunio pet godina, dete je počelo da govori, i prva reč mu je bila - mama! zbog čega i dobi ime Mamant.

12. Dečiji filmski festival KIDS FEST: Filmujmo u ritmu sreće

U vreme cara Avrelijana bilo je  žestoko gonjenje hrišćana. Neznabošci nisu štedeli ni decu hrišćansku. Mamantu je bilo petnaest godina, kada je bio izveden pred cara.

Car mu je rekao, da bar samo ustima se odreče Hrista, na što mu Mamant odgovori:

Upaljene sveće u čiraku. Foto: Wikimedia Commons/Biso Upaljene sveće u čiraku. Foto: Wikimedia Commons/Biso

- Ni srcem ni ustima neću se odreći Boga i Cara moga Isusa Hrista”. Car naredi da ga tuku i pale svim svećama, i najzad su ga bacili u more.

Anđeo Božji ga je spasao, i odveo na goru, blizu Kesarije. Tu je on živeo u samoći i molitvi. Od njegove svetosti divlji zverovi su se pitomili.

Srbin u 12. satu poduhvata: Iz Novog Sada pliva ka Beogradu (FOTO)

Najzad je i tu bio pronađen od gonitelja i ponovo stavljen na muke . Iako je pobedio zle sile, Mamant sveti je proboden trozupcem.

I tako je predao svoju dušu svetom Bogu, kome je veran ostao u svima mukama. Od njegovih moštiju dogodila su se mnoga isceljenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA