≫ 

SAUDIJSKA ARABIJA ĆE SE RASPASTI: Zemlja će se urušiti a potpuni krah nastupa najkasnije 2030. godine

Prvi i osnovni problem, naveo je princ Hosein Askari, prvi u redu da nasledi presto, jeste to što je monarhija rasipnički nastrojena

  • 3

Mladi princ Saudijske Arabije, Hosein Askari koji je sada prvi u redu da nasledi presto, nije optimističan u komentaru za Huffington Post, o budućnosti svoje zemlje.

Saudijska Arabija donirala milion evra Srebrenici

Još samo 10 do 15 godina, ako nastave ovim putem, toliko je Askari prognozirao da je preostalo Saudijskoj Arabiji, pre nego što se potpuno uruši, prvo ekonomski, a potom i politički.

Ovaj svetski uvaženi ekonomista, deo karijere proveo je kao poseban savetnik ministra finansija Saudijske Arabije, pa je za pretpostaviti da bolje nego iko zna o čemu govori.

Askari je podsetio da je tron, u verski najrigidnijoj monarhiji na svetu, kralj Salman bin Abdul-Aziz nasledio prošle godine, da bi kao prestolonaslednika imenovao 31-godišnjeg sina Mohamada bin Salmana.

Zašto? Zato što se Saudijskoj Arabiji ne piše dobro, a ovaj je mlad i dovoljno obrazovan da precizno uoči šta sve preti raspadu te zemlje. Prvi i osnovni problem, naveo je princ, jeste to što je monarhija rasipnički nastrojena. Potrošnja je industrijski beskorisna, kao i subvencije, na vojsku se troši šakom i kapom, posebno u doba niskih cena nafte javni sektor kao apsolutno najveći izvor poslova takođe je neodrživo.

Prorokova džamija u Medini, Saudijska Arabija. Drugo je najsvetije mesto u islamu, a njenu gradnju je naložio sam poslanik Muhamed početkom 7. veka. Foto: Wikimedia Commons/Omar Chatriwala Prorokova džamija u Medini, Saudijska Arabija. Drugo je najsvetije mesto u islamu, a njenu gradnju je naložio sam poslanik Muhamed početkom 7. veka. Foto: Wikimedia Commons/Omar Chatriwala

Dinamičan i produktivan privatni sektor, naveo je dalje prestolonaslednik, neophodan je da zameni prevelik javni sektor i da se u pokretanju radne snage angažuju i žene.

Javni sektor mora da bude nezavisan od prihoda od nafte, a i ti prihodi moraju da se preusmere u fondove koji će se koristiti kad nafta uskoro presuši. Otvorenost politike, oporezivanje kao izvor prihoda države, a ne nafta, privatizacija, razvoj institucija. Sve to, napisao je Askari, uočio je prestolonaslednik kao poteze koji se moraju sprovesti kako Saudijska Arabija ne bi propala do, najkasnije, 2030.

A to baš neće ići. Jer i prinčev otac i pripadnici njegovog klana, rođaci, čak i starija braća, niko ne pokazuje da je kadar da se odrekne razvratnog života u blagostanju na račun države. Mnoštvo od pobrojanog značilo bi i iskorenjivanje korupcije, a to znači i nove neprijatelje.

Foto: Wikipedia/Muhaidib Foto: Wikipedia/Muhaidib

Pa onda i neopisivo duboke političke reforme, a to u vehabističkom kraljevstvu znači i radikalne verske zaokrete. Sve je to prestolonaslednik odlično pobrojao, čak postoji i nešto što se zove "Vizija 2030", ali ne postoji ni najbleđa naznaka da se išta pomera u tom smeru.

Prinčevi Al-Sauda, piše dalje Askari, veruju da su njihovi očevi, dedovi, pradedovi, njihovi preci, njih 40-ak, zemlju osvojili mačevima, sabljama, noževima, prevarama i izdajama i da zemlja zato pripada njima. A takvo shvatanje onda znači da je mirna politička reforma potpuno nemoguća.

Što se Zapada tiče, kad Saudijska Arabija napokon implodira, SAD sigurno neće priskočiti u pomoć da je spase.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Zapad u celosti danas lije krokodilske suze nad civilima koji ginu u Jemenu, u ratu u kojem Saudijska Arabija razara tu zemlju, a i dalje joj prodaje oružje. Na kraju, Saudijska Arabija se raspada i, pošto je sam princ javno obznanio sve te probleme, kad se napokon raspadne, ulagači – Askari, pritom, čini se, misli na one sa Zapada – s punim će pravom tužiti kompanije čije deonice drže, a koje su ulagale u tu zemlju.

(Telegraf.rs / Izvor: express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko

    22. septembar 2016 | 08:51

    Licemeri na sve strane sveta. Jedno važi za običan živalj, drugo za vladare. Zato će ceo svet u par dana da zbaci gamad kada za to dođe vreme.

  • Ronin

    22. septembar 2016 | 11:31

    ona visoka građevina njihova..zar vam ne liči na Sauronovu kulu?

  • brana

    22. septembar 2016 | 07:45

    Pa zasluzili su

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA