Svet dobio pivaru vrednu 100 milijardi evra!

Kontrolisaće skoro 1/3 svetskog tržišta piva

  • 0

Milijarde ljubitelja piva širom sveta danas će saznati  da je sklapanjem sporazuma dve gigantske kompanije stvoren najveći planetarni proizvođač najpopularnijeg alkoholnog pića.

SRBI UOPŠTE NE KUPUJU SAPUN I KOZMETIKU: Pivo i kafa na prvom mestu, prodavci zgroženi!

Akcionari britanske pivare SAB Miler podržali su ponudu rivalskog Anhojzer-Buš Inbeva za preuzimanje, čime je otvoren put za stvaranje najvećeg svetskog proizvođača piva.

Ta vest je usledila samo nekoliko sati pošto su investitori belgijsko-brazilskog AB Inbeva, proizvođača "Badvajzera" i "Stele artoa", takođe podržali preuzimanje SAB Milera u vrednosti od 104 milijarde dolara (93 milijarde evra), prenosi agencija Frans pres.

U saopštenju SAB Milera se navodi da je velika većina akcionara podržala ponudu AB Inbeva od 45 funti po akciji, koja je u julu povećana sa 44 funte, nakon kolapsa funte koji je prouzrokovala odluka Velike Britanije da izađe iz Evropske unije.

Preuzimanjem SAB Milera, kompanija dobija veliko prisustvo u Africi i proširuje poslovanje u Južnoj Americi i Evropi. Nova kompanija će kontrolisati skoro trećinu svetskog tržišta piva.

Ovaj mega sporazum, jedan od najvećih ikada, trebalo bi da bude okončan 10. oktobra, navodi AFP.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA