Bojan nije običan pčelar: On pravi meleme sa svojim roditeljima i 3 sina (FOTO) (VIDEO)

Bojan je o pčelarstvu učio od svog prijatelja, a sada je mentor mlađem pčelaru

  • 0

Bojan Stanković iz Obrenovca, sada već dugogodišnji pčelar, osim ponude pčelinjih proizvoda, svojim kupcima nudi razne meleme, tonike i mešavine. U pripremi ovih proizvoda učestvuje cela porodica, uključujući i njegove roditelje i tri sina.

Branislav Tošić poslednji je obućar u Pirotu: Radim po 12 sati dnevno, ali je bilo i težih vremena! (VIDEO)

Bojan je o pčelarstvu učio od svog prijatelja, a sada je mentor mlađem pčelaru.

Naročito je interesantno što je pčelarstvo spojio sa travarstvom, kojim se inače bavi njegov otac. Novonastalim spojem dve delatnosti u porodici Stanković danas se dobijaju brojni lekoviti proizvodi značajni za zdravlje ljudi.

Pčelar sa osmogodišnjim stažom

Bojan se pčelarstvom bavi od 2008. godine, a od 2010. je član SPOS-a. Nakon neuspeha u dotadašnjem poslu, na predlog prijatelja, odlučio je da se bavi pčelarstvom. Krenuo je sa tri društva, a danas ih ima 80.

Srbija odobrila pozivni broj za Kosovo

Društva su smeštena na dve lokacije u okolini Obrenovca, to jest u selima Belo Polje i Mislođin. Želja ovog pčelara je da u narednom periodu poveća broj košnica na 150. Izuzetno je ponosan na nagradu Beogradski pobednik u kategoriji pčelarstvo, koju je dobio ove godine.

Od učenika do mentora

- Posle neuspeha u privatnom biznisu, u pčelarstvu sam pronašao utehu. Prijatelj Saša Radivojević me je uputio u pčelarstvo. Prve dve godine sam samo učio. Od 2010. godine sam član SPOS-a, a od ove godine sam ja mentor jednom mladom pčelaru Daliboru Jovanoviću, koji mi dosta pomaže - priča Bojan o svom putu pčelarenja.

Foto: Facebook/Bojan Stankovic Foto: Facebook/Bojan Stankovic

Od početnika do mentora

PRIČA O POSLEDNJOJ ARKANOVOJ FOTOGRAFIJI: Niko ne zna šta se krije iza slike nastale trenutak pre njegovog ubistva

Ono što Bojana izdvaja od drugih pčelara jeste što je na nagovor roditelja, osnovne pčelinje proizvode, med, vosak i propolis počeo da kombinuje s lekovitim biljem zahvaljujući čemu su nastali potpuno novi proizvodi. S obzirom na to da se njegov otac ceo život bavi proizvodnjom i ubiranjem lekovitog bilja, došli su svojevremeno na ideju da mešanjem određenih osušenih biljaka i pčelinjih proizvoda prave meleme, tonike i brojne druge proizvode koji služe lečenju i očuvanju zdravlja.

Dedini recepti

Prema Bojanovim rečima, cela porodica je uključena u pčelarenje i pripremi preparata.

- Majka mi dosta pomaže, najviše oko pakovanja. Imam tri sina, mali su, ali pomažu koliko mogu. Najstariji ima 14, srednji devet, a najmlađi sedam godina. U našoj lozi, jedino se otac nije bavio pčelarstvom, i deda i pradeda su bili pčelari. I deda je kombinovao bilje i med, tako da koristimo njegove recepte - kaže Bojan.

Zlatibor će goreti u najluđoj noći: Na Kraljevom trgu SPEKTAKL

Mladi naslednici

Za očuvanje imunog sistema naš sagovornik preporučuje kombinaciju meda i đumbira, dok se kombinacija meda i cimeta takođe može koristiti iu iste svrhe, za očuvanje imuniteta ali i za snižavanje holesterola i mršavljenje. Med se može kombinovati i sa čuvarkućom, susamom i livadskim biljem.

Bojan kaže da jedna porodica teško može da se izdržava samo od pčelarstva, naročito ako pčelari imaju manje od 50 košnica. I njemu je pčelarenje samo dodatni posao. Od prodaje pčelinjih proizvoda i biljnih mešavina može da se zaradi, ali kako napominje pčelar iz Obrenovca, treba dosta i da se uloži.

(Telegraf.rs / agroklub.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA