Pančevci uhvatili Sunce: Upoznajte najbolju tehnološku inovaciju godine u Srbiji

Tim iz Pančeva osmislio je uređaj koji donosi olakšanje svim velikim potrošačima električne energije

  • 3

Najbolja tehnološka inovacija za 2016. godinu u Srbiji je koncentrator sunčeve energije koji je osmislio tim Sef iz Pančeva

 

Ovaj zanat vam može doneti zaradu od 1.200 EVRA MESEČNO: Šapčanka sjajno unovčila svoj rad!

 

Tim Sef iz Pančeva je osmislio uređaj koji omogućava dvostruku refleksiju sunčevih zraka, kao i njihovo pretvaranje u električnu energiju. Kako iz tima objašnjavaju, ciljni kupci ovog uređaja su veliki potrošači toplotne energije i tople vode - piše portal 013 info.

 

Pobednik dobija milion dinara, koje daje država, a nagrađeni su i svi ostali finalisti. Drugo mesto je pripalo timu Aluminotermija, treće Azotikos, četvrto Eco Aqua, peto Tunel i šesto Toybox.

 

Dobitnik specijalne nagrade Dr Miroslav Despotović za najbolji studentski tim je tim Bar Arcus iz Novog Sada sa inovacijom "Virtuelni meni".

 

Misija Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju NTI2016 je promovisanje preduzetničke inovativne klime u Srbiji i pomoć potencijalnim i postojećim visoko-tehnološkim preduzetnicima/istraživačima, koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i invencije pretoče u tržišno valorizovane inovacije.

 

Takmičenje organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u saradnji sa: Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Privrednom komorom Srbije, Zavodom za zaštitu intelektualne svojine i Radio televizijom Srbije i Vojvodine

 

Takmičenje se održava na teritoriji Republike Srbije i na teritoriji Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom nauke i tehnologije Republike Srpske.

 

(Telegraf.rs/013info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jevrozim

    22. decembar 2016 | 10:52

    Zar to nije isti fazon kao solarne ploce, u cemu je razlika?

  • Mirko&Slavko.

    23. decembar 2016 | 21:29

    Преко лета ја не палим бојлер,зато што користим сучани. Од старог казана из бојлера,којег сам офарбао у црно мат,уз мале преправке,користим топлу воду за туширање.Сунце га обасјава,од јутра до заласка сунца.Од половине априла,до краја септембра,уживамо у топлој води коју греје Сунце.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA