≫ 

Kada uđu u avion, zakorače u sigurnu smrt: Srpsko ratno vazduhoplovstvo nema trenažer za katapult!

PIloti su redovno trenirali, ali Vojska Srbije već godinama ne uvežbava procedure iskakanje iz aviona

  • 3

Piloti Vojske Srbije već godinama ne uvežbavaju procedure iskakanja iz aviona, jer Ratno vazduhoplovstvo nema trenažer katapultiranja, pišu Novosti.

Ovo su piloti koji su poginuli danas u padu vojnog aviona (FOTO)

Vežbajući na njoj, pilot treniraju donošenje odluka u kriznim situacijama i razbijaju prirodne psihološke blokade od napuštanja letelice na visini.

Ta činjenica našla se u fokusu posle kobnog pada aviona "supergaleb G4" u selu Slatina kod Šapca i pogibije potpukovnika Nenada Ćulibrka i kapetana Dejana Pandurovića. Jedan od pravaca istrage okolnosti koje su dovele do tragedije vodi ka rasvetljvanju razloga zbog čega posada nije napustila letelicu koja je hrlila ka tlu.

Neočekivano zadržavanje pilota u avionu koji se obrušava utoliko je čudnije, jer "superlabova" letelica ima izbaciva "martin bejker" sedišta koja važe za izuzetno pouzdana i ekifasna.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Istražitelji će ispitati li je sve što se tiče tih sedišta bila ispravno.

- Piloti JNA imali su obavezu da se najmanje jednom u šest meseci podvrgnu proveri sposobnosti na trenažeru katapulta - kaže Boriša Mandić, predsednik Udruženja pilota nadzvučne avijacije.

- Pilot bi seo na specijalno sedište zakačio za sajle, instruktor bi uzeo štopericu i nakon određenog znaka letaču ostavio svega o,5 sekundi da povuče ručicu katapulta i tako zamišljeno napusti pokvaren ili pogođen avion.

Najvažniji element treniga bio je oslobađanje straha pilota od momenta napuštanja letelice i uvežbavanje donošenja krizne odluke u najkraćem roku.

Inače, trenažer košta nekoliko hiljada evra.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krstas

    11. april 2017 | 09:51

    Ne verujem da je problem bio u neodlucnosti posade u kriznoj situaciji.Borba za zivot navodi coveka refleksno na neverovatne stvari.Pre bih rekao da su prevazisli strah od smrti spasavajuci letelicu i ljude na zemlji...Slava im!

  • Cika Velja

    11. april 2017 | 09:23

    Oni koji su se jednom zapravo katapultirali kazu da bi za drugi put razmislili???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA