Otkrivena srpska država koja je postojala 2 veka pre Nemanjića: Crveno naselje Branig baca novo svetlo na celokupnu istoriju (FOTO)

Ostatke ovoga uvrđenja narod iz okoline zvao je Jerin grad, a ono se nalazi u kanjonu reke Gradac u blizini sela Brangović, 7 km udaljeno od Valjeva

  • 7

Otkriće velike tvrđave na brdu Branig govori o postojanju srpske države koja je funkcionisala skoro dva veka pre Nemanjića, pišu Novosti.

Skriveno blago Srbije: Krupajsko vrelo ispod svoje prelepe površine čuva još divniju priču (VIDEO)

Arheolog Radivoj Arsić iz valjevskog zavoda kaže da rezultati istraživanja govore o organizovanoj teritoriji koja se prostirala između Save i Drine koja je bila gusto naseljena sa utvrđenjima koji su štitili saobraćajnice kojima se transprtovao tovar dragocenih ruda.

Arheolog Ristić tvrdi da bi buduća istraživanja donela još više iznenađenja jer na teritoriji istočne Bosne i zapadne Srbije utvrđeni su tragovi utvrđenja i naselja ranosrednjovekovne srpske države.

Ostatke ovoga utvrđenja narod iz okoline zvao je Jerin grad, a ono se nalazi u kanjonu reke Gradac u blizini sela Brangović, 7 km udaljeno od Valjeva. Ove ruševine su se dugo zvale Bežane, jer su se tu od turskog zuluma dugo sakrivali zbegovi.

Još uvek nema pisanih dokumenata koji svedože o postojanju ovoga velikog grada, ali se smatra na osnovu nalaza da ono potiče iz 1600 godine pre Proklete Jerine, žene Đurđa Brankovića, za koju se smatra da je bila graditeljka grada prema mašti naroda.

Foto: Wikipedia/Vladimir Pecikoza Foto: Wikipedia/Vladimir Pecikoza

U početku ispovanja se mislio da je reč o vizantijskom gradu iz 5. veka iz vremena Justinijana, ali kasnijim iskopavanjima je utvrđeno da su je Rimljani koristili još u 3. veku, a da su pri tom kasnije dodati episkopska crkva, luksuzniji deo grada, i ckveno sedište za ovaj deo Srbije- što govori i veliko značaju ovoga grada.

Daljim iskopavanjima se utvrdilo i postojanje naselja koje seže još u gvozdeno doba i ono je bilo utvrđeno kamenim bedemima. U najmlađem arhreološkom sloju iz je sačekalo veliko iznenađenje, odnosto, ovde su pronašli dokaz koji nedvosmisleno ukažuje da su ovde Srbi živeli u kontinuitetu od 7. do 10. veka, a sam grad je napušten u vreme kada je knez Časlav ratovao sa Ugarima.

Grad se sastoji iz gornjeg i dodnjeg grada kao i većina srednjovekovnih gradova. Donji grad je bio civilno naselje, a gornji koji je imao donžon kuli je bio isključivo vojnog karaktera.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Civilno naselje tj. dodnji grad se razvio pored antičkog puta kroz kanjon reke Gradac i tako spajao dolinu Kolubare sa Valjevskim planinama i Podrinjem koje je bilo bogato rudama srebra, zlata, bakra i olova.

U blizi grada pronađene su i pećine koje su služile kao kelije monasima-isposnicima, a naučnici smatraju da tim isposnicima svoje ima duguje amnastir Ćelije koji se nalazi u blizini Jerinog grada.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ocajnono pero

    25. april 2017 | 11:29

    Najzad!!!! Srbi poceli javno da otkrivaju istinu o sebi. Do sada su nas ucili istoriju koji su nam Nemci pisali posle Berlinskog kongresa. Srbi da li znate da mi nismo Sloveni vec Venjamini i da se pominjemo u Bibliji. Zamislite nonses koji ucimo u skoli da smo iza Karpata dosli na Balkan, a Rusi odavde otisli iza Karpata i napravili Rusiju. Negde su i jedni drugi skrenuli levo kod Albu Kerkija. Rusi su mali Srbi. Teza zapada da su Srbi mali Rusi je apsolutno pogresna. SRBICA nase pismo nastalo u Vinci sa vincanskom kulturom je osnovica nase cirlice. Problem je sto je istina u knjigama, a ne na internetu. Srbi citajte knjige, batali te "pametne" telefone. Izmisljeni su da nas zaglupljuju. Jos nesto da znate Turci su gomilu reci i izraza pokupili iz Persje. Te reci koje su u upotrebi kod nas nisu Turcizmi.... Procitajte nesto i sami.

  • Krayin

    25. april 2017 | 11:42

    Narod najstariji ma u šta drugo pokušavali da vas/nas ubede!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA