AKO BUDE RATA U SIRIJI: Gorivo u Srbiji skuplje do sedam dinara po litru!

Ministarstvo energetike navodi da se, u slučaju vojne intervencije u Siriji, može očekivati poskupljenje benzina i dizela između 2,5 i 8,5 odsto, bez akciza i PDV

  • 30

U slučaju vojne intervencije u Siriji, analitičari predviđaju rast cena sirove nafte na svetskom tržištu između četiri i 13 odsto, što će se odraziti i na cene goriva u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo energetike.

 

Na domaćem tržištu se u tom scenariju može očekivati poskupljenje benzina i dizela između 2,5 i 8,5 odsto, odnosno od dinar i po do sedam dinara po litru, bez akciza i PDV.

 

Budući da je udeo domaće nafte u ukupnoj preradi sirove nafte oko 40 odsto, a da se ostatak potrebnih količina naftnih derivata obezbeđuje iz uvoza, svako pomeranje cena sirove nafte utiče i na cene goriva u Srbiji.

 

U svetskim analizama, uticaj moguće vojne intervencije u Siriji na cene sirove nafte vezuje se uglavnom za moguću destabilizaciju šireg regiona Bliskog istoka, imajući u vidu da Sirija u svetskoj proizvodnji nafte učestvuje s 0,2 odsto.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Namcor

    31. avgust 2013 | 11:30

    Ma ajde de?Ako budu i pingvini strajkovali,na Antarktiku,opet ce poskupeti?

  • Vlada

    31. avgust 2013 | 11:44

    Ljudi dal ste vi normalni. Pa vas ce narod na kraju da lincuje sve.

  • Radojko

    31. avgust 2013 | 11:58

    Samo izgovor da u narednim danima gorivo bude skuplje! Malo vam je 150 din/l.Bruka!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA