TEMA TELEGRAFA: TOP 5 najboljih i najgorih državnih firmi

Od prvih šest preduzeća sa najvećim neto gubitkom u zemlji, čak pet je u rukama države. Najbolji Telekom, EPS, Jugoimport SDPR, RTB Bor i Drinsko-limske hidroelektrane

  • 9

Za srpske firme koje su u većinskom državnom vlasništvu obično se misli da nemaju dobre poslovne rezultate, jer je "država loš gazda". To nedvosmisleno potvrđuje i podatak da je od prvih šest preduzeća s najvećim neto gubitkom u zemlji, čak pet u rukama države.

Da pođemo od najboljih. Najuspešnija kompanija, u većinskom vlasniku države u 2012. godini, bila je "Telekom Srbija", koja je imala neto dobitak od čak 11,2 milijardi dinara. Na čelu ove kompanije je Predrag Ćulibrk.

Druga državna firma, čiji je osnivač Eletroprivreda Srbije (EPS), a koja se može pohvaliti uspešnom godinom, jeste HE Đerdap Kladovo, koju vodi direktor Goran Knežević. Ona je prošle godine zaradila 2,9 milijardi dinara.

Sledi "Jugoimport SDPR" s neto dobitkom od dve milijarde dinara. Generalni direktor ovog preduzeća je Jugoslav Petković.

Dobro ide i "RTB Boru", pod vođstvom Blagoja Spaskovskog. Ova državna firma je napravila je dobit od 1,8 milijardi dinara.

Na petom mestu je preduzeće "Drinsko-limske hidroelektrane", koje posluje u okviru EPS-a, a čija je zarada u 2012. bila 1,3 milijardi dinara. Direktor je Miodrag Čitaković.

Za razliku od najboljih državnih kompanija, one najlošije su napravile ogromne gubitke i pitanje je kako će se te rupe zakrpiti.

Najveći gubitaš je "Srbijagas" sa čak 35 milijardi dinara neto gubitka. Na čelu ove kompanije je Dušan Bajatović.

"Železnice Srbije" su u 2012. uspele da naprave minus od 16,6 milijardi dinara, a vodi ih Dragoljub Simonović.

Na trećem mestu je "HIP Petrohemija" koja je 12,3 milijarde dinara, a zatim "Putevi Srbije" sa 7,8 milijardi dinara gubitka. "Petrohemiju" vodi Milan Teofilović, a "Puteve" Zoran Drobnjak.

Preduzeće "PZP Beograd" je nakon neuspešne privatizacije prešlo u većinsko vlasništvo države i sada se nalazi pod ingerencijom Agencije za privatizaciju. Neto gubitak ove kompanije je 7 milijardi dinara.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    25. septembar 2013 | 09:11

    Neverovatno... Prodavanje magle drzavi najbolje ide! Prirodni resursi donose profit, hvala Bogu u hidro-eletranama nema sta da se pokrade, reke su besplatne. A Telekom, kako ne bi bio uspesan kad nam prodaju poruke, pozive i interenet po paprenoj ceni. Telefonska pretplata je 500 dinara. Za sta bre 500 dinara? Da nisu ulozili repromaterijal u signal? Sms poruka 9 dinara. Ja poslao par poruka pre neki dan i pitam se gde mi je kredit, kad ono Telekom medju najuspesnijim preduzecima. A kolko puta su me pokrali na besplatne minute to ne moze ni da se izmeri, nema kome ni da se zalis. U putarskim i prevoznickim firmama vec mislim da vlada plajcka veka, ali to neka Vucic razotkriva...

  • Srđan

    25. septembar 2013 | 09:41

    SRBIJAGAS,preduzeće koje se treba dovesti u red,ali nemože jer je stub koalicije direktor...25000000 RSD njegovih plata da ne spominjem. Zemlja u kojoj se ljudi sakate i samoubijaju zato što nemaju za hleb.A SRBIJAGAS ima parking slupanih automobila u vrednosti od 1000000 Evra... Narod ćuti i trpi a to znači odobravanje...

  • jery

    25. septembar 2013 | 08:24

    Sve dati Rusima i rešen problem!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA