IPAK JE USPELO: Parada ponosa održana u centru grada (FOTO) (VIDEO)

Skup je počeo oko 23 časa ispred zgrade Vlade, a okupljeni, kojih je nešto više od stotinu, stigli su ispred gradske skupštine, gde su probili kordon policije. Nije bilo incidenata

Parada ponosa, najpre zakazana za subotu, 28. septembar a potom i zabranjena, ipak je održana u centru Beograda. Prisustvovalo joj je nešto više od stotinu pripadnika i pristalica LGBT pokreta, obezbeđivale su je jake policijske snage i nije bilo incidenata.

Skup je oko 23 časa počeo ispred zgrade Vlade Srbije. Kako Telegraf saznaje, zainteresovani su sms porukama i mejlovima obavešteni o paradi, koja je simbolično zakazana za večeras, u znak protesta zbog odluke vrha države da je zabrani.

U Nemanjinoj se okupilo nekoliko desetina ljudi, koji su se potom, Ulicom kneza Miloša uputili ka Skupštini Grada Beograda. Policija je na raskrsnici sa Ulicom kralja Milana, kod popularnog "Londona" pokušala da ih zaustavi, ali bez uspeha.

Saobraćaj je bio poptuno blokiran. Okupljeni su nosili prepoznatljivu zastavu i skandirali "Srbija" i "Pobeda".

Pred Skupštinom grada ih je sačekao kordon, koji su uspeli da probiju. Potom su se okupljenima obratili organizatori.

- Nijedna zabrana nas ne može sprečiti da budemo to što jesmo. Tu smo svaki dan u godini i pokazaćemo da ne mogu da nas unište - rekao je jedan od organizatora Boban Stojanović.

- Bili smo razočarani kada su otkazali Prajd, ali smo to negde i očekivali. Odlučili smo se za građansku neposlušnost i uspeli smo - kaže Maja Mićić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Među okupljenima je bio i znatan broj Makedonaca i Britanaca.

(M. B. - M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosko

    27. septembar 2013 | 23:00

    Eto. Super. Po mraku i u tisini. Sad cutite godinu dana, bar, ima vaznijih problema. Bolnice, skole, radna mesta...

  • Milan

    27. septembar 2013 | 23:04

    Ahahahaha....ispadose ovi veci huligani od ovih drugih!!! Ma,komedija prava :)))))

  • jaaaa

    27. septembar 2013 | 23:03

    BRAVOOOOOO !!!! moja podrska..narode gledajte svoja posla, mozda vam je najbolji drug ili drugarica ili dete gay a da to i ne znate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA