Mladić umro od infekcije zuba, lekari oslobođeni optužbi za smrt

Devet godine posle smrti Zorana Novakovića (25), koji je preminuo od infekcije zuba, Apelacioni sud oslobodio grupu optuženih lekara. Komitet UN za ljudska prava zaključio da je Srbija u ovom slučaju odgovorna za kršenje prava na život

  • 7
Apelacioni sud u Beogradu Foto: Telegraf

Apelacioni sud potvrdio je presudu Višeg suda u Beogradu, kojom su lekari Vladimir Sinobad, Milan Romić, Ivan Sjerobabin i Miroslav Vukadinović sa Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju i Ebrahimi Keramatolaha iz Urgentnog centra, oslobođeni odgovornosti za smrt Zorana Novakovića (25) iz Beograda, koji se lečio zbog infekcije zuba.

Ovakvu odluku Apelacioni sud doneo je nakon žalbe Prvog osnovnog javnog tužilaštva, koje se protivilo oslobađajućoj presudi u prvostepenom postupku. Prema navodima optužnice, lekari su se teretili za teško delo protiv zdravlja ljudi, jer su "primenili očigledno nepodoban način lečenja".

Međutim, Apelacioni sud smatra da je zbog propuštanja da se zub izvadi u dve zubne ordinacije 19. i 20. marta 2003. godine, došlo do širenja infekcije zuba i da je grupa lekara koja je Zorana kasnije lečila preduzela sve mere da mu pomogne.

- Tokom hospitalizacije sprovedene su sve adekvatne mere lečenja, u smislu antibiotske terapije i adekvatnih i pravovremenih incizija. I pored svih prisutnih mogućnosti u medicini, ovo oboljenje i dalje nosi veliku smrtnost, bez obzira na postupke koji se čine u toku zbrinjavanja - stoji u obrazloženju Apelacionog suda.

O smrti Zorana Novakovića obavešten je i Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava. Nakon sprovedenog postupka, Komitet je zaključio da je Srbija u ovom slučaju odgovorna za kršenje prava na život, koja su proklamovana Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima. Međutim, i pored ovakvog zaključka, ni posle devet godine niko nije proglašen krivim za Zoranovu smrt.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    30. septembar 2013 | 19:37

    Taj Apelacioni sud je nesto najgore sto postoji!

  • Shele

    30. septembar 2013 | 19:59

    Kako se uvek izvuku pa to je strasno!Kada ih se podmaze odmah znaju da lece!Voleo bi da se ovaj nazovi lekar ovog coveka isto oseca kao njegova familija sada.

  • rusher

    30. septembar 2013 | 20:53

    Živimo u smecu od drzave,ziveli smo i zivecemo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA