AKCIJA GROM: Po nalogu Vučića, uhapšeno 118 narko-dilera, zaplenjeno 18 kg heroina!

Protiv 261 osobe biće podnete krivične prijave, a 118 osoba je zadržano u policijskom pritvoru od 48 sati. Zaplenjeno 18 kilograma heroina, marihuane i kokaina i 32 vagice za precizno merenje narkotika

  • 59

Po nalogu prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, na teritoriji svih 27 policijskih uprava sprovedena je akcija hapšenja pod nazivom "grom".

Kako Telegraf.rs  saznaje pretreseno je 909 lokacija. Protiv 261 osobe biće podnete krivične prijave, a 118 osoba je zadržano u policijskom pritvoru od 48 sati. Zaplenjeno 18 kilograma heroina, marihuane i kokaina i 32 vagice za precizno merenje narkotika. U Kruševcu je otkrivena laboratorija za proizvodnju skanka. Zaplenjeno je 23 pištolja, 12 pušaka, 4 bombe, 1 samostrel, 2848 komada municije različitog kalibra.

Po potrazi su uhapšene tri osobe, dve u Kruševcu zbog razbojništva, jedna u Novom Pazaru zbog ubistva.

U Nišu je uhapšen Vinko Ercegović, vođa organizovane kriminalne grupe "Bulevar". U ovom gradu 16 osoba biće procesuirano, a 13 je završilo u policijskom pritvoru.

U Novom Pazaru je uhapšen Belmir Hazirović, vođa navijačke grupe "Torcida Sandžak", koji je imao poternicu zbog ubistva Mirsada Hajrovića.

U Novom Sadu, uhapšen je Miroslav Brkić (46), osoba sa "debelim" kriminalnim dosijeom. Kod njega je pronađeno 2.9 kilograma heroina, 525 grama exploziva, 15 detonatorskih kapisli i jedna 1 puška. U ovom gradu 17 osoba bice peocesuirano, a sedam je završilo u policijskom pritvoru.

- Na meti policije su bili narko-dileri, pretreseno je 909 lokacija širom Srbije, a očekuje se da 242 lica budu procesuirana.  Akcija Grom, koja je koordinirana akcija MUP-a, UKP-a, podružnih policjiskih uprava, SAJ-a, PTJ-a, ali i Tužilastva, sudova i bezbednosnih službi, sprovodi se u cilju sprečavanja proizvodnje rasturanja i prodaje narkotika. Ovo je udar na distributivnu mrežu - rekao je ranije Dačić novinarima u Vladi.

On je precizirao da je to deo opšte i oštre borbe protiv organizovanog kriminala, narkotika, finansijskih zluopotreba huligana...rekao je premijer.

Prema njegovim rečima za sada su izvršene 134 zaplene, pronađena jedna laboratija , mnogo komada oružja, narkotika i rasvetljeno jedno ubistvo. Dačić je naglasio da će akcija biti nastavljena i izrazio zadovoljstvo zbog kordinacije akcije svih učesnika sa Biroom za koordinaciju službi bezbednosti.

On je naglasio da je nacionalna borba protiv organizovanog kriminala i uspostavljanje pravne države prioritet.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti Aleksandar Vučić izjavio je da je policijska akcija "Grom" najefikasnija akcija te vrste u proteklih 25 godina i da će rezultirati pokretanjem postupaka protiv najmanje 250 osoba.

Vučić je novinarima u palati "Srbija" rekao da je policija danas pretresla 918 objekata širom Srbije i da je samo u Beogradu na 26 mesta pronađena droga i vage za merenje, što je dokaz da je reč o trgovcima narkoticima, a ne samo uživaocima.

Prema njegovim rečima, u jednom stanu u Novom Sadu pronađeno je pet kilograma heroina, a u celoj akciji zaplenjeno je toliko oružja "da može da se naoruža čitava četa". On je rekao da za ovu akciju policija i Tužilaštvo zaslužuju velike pohvale i da je jedinstven slučaj u svetu da se samo u jednom danu stvore pretpostavke za procesuiranje više od 250 osumnjičenih za razna krivična dela.

Kako je istakao, organizovanje akcije ovog obima bilo je veoma komplikovano, jer su svi očekivali da će danas biti hapšenja zbog privrednog kriminala, a ne da će meta biti trgovci narkoticima.

Vučić je zaključio da policija i Tužilaštvo pripremaju "još iznenađenja", a onima koji misle da su se izvukli poručio da nisu.

"Znam da u Srbiji postoji uvek skepsa i razlog za kritiku svega i svačega, ali tvrdim da će više od 250 osoba biti procesuirano", naglasio je Vučić.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je danas da je u akciji demonstrirano potpuno jedinstvo policije, tužilaštva i pravosuđa i da je jedna od karakteristika akcije to što su pronađene veće količine heroina od marihuane.

Prema njegovim rečima, cilj akcije je bio da se na osnovu prijava i građana ukaže javnosti na one koji truju našu decu. Kako je rečeno, policija je upala na 900 lokacija, a do sada je u akciji "Grom" uhapšeno 250 dilera.

Veljović je istakao da u akciji učestvuje nekoliko hiljada policajaca i da je bitno da ni jedna informacija nije procurela. Prema njegovim rečima i današnja akcija je pokazala da policija može da odradi svaki zadatak i obezbedi mir i sigurnost.

Zaključak Biroa je da zaživi služba koja će se baviti borbom protiv droge.

- Bitni su nam glavni dileri i zato nam je bitna ta služba. Uhapšeni su delovi navijačkih grupa, rekao bih huliganskih. U Lazarevcu je izvršen pretres na 17 lokacija i ponađena je droga. U popodnevnim časovima ćemo znati tačne podatke. Najveći efekat u Novom Sadu, gde je pronađeno 5 kg heroina. Mi želimo da utičemo preventivno kada su u pitanju deca - naglasio je Veljović.

U Lazarevcu se pretresi obavljaju i sada.

- Niko u akciji neće biti zaštićen, bez obzira ko je i šta je - rekao je Veljović.

On je istakao i da je lično dobijao prijave građana u vezi onih koji diluju drogu, a da su te prijave isto dobijali kabinet ministra unutrašnjih poslova i Biro za kordinaciju službi bezbednosti, tako da su akciju inicirali sami građani.

 

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA