POSLE 70 GODINA: Ispunila obećanje devojčici koja je umrla u Aušvicu!

Ibi Knil nikada neće zaboraviti prvu noć po dolasku u "logor smrti" kada su se pred njom otvorila vrata pakla. Jedna devojčica tada je dopuzala do nje i rekla joj da će na njoj i njenoj sestri bliznakinji biti vršeni eksperimenti

  • 11

Posle 70 godina Ibi Knil (90) iz Velike Britanije održala je obećanje koje dala devojčici sa kojom je bila u logoru Aušvic i ispričala priču o njoj i njenoj sestri na kojima su vršeni eksperimenti

Ibi Knil se odavno udala, ima dvoje odrasle dece i smatra da joj život nije bio loš. Trebalo joj je 70 godina da progovori o onome što je kao mlada devojka preživela u Drugom svetskom ratu.

Rođena je u Čehoslovačkoj, ali je 1942. godine prebegla u Mađarsku ne bi li se spasla od progona nacista jer je bila Jevrejka. Kada joj je bilo 20 godina, transportovana je u zloglasni logor Aušvic.

Ibi Knil nikada neće zaboraviti prvu noć po dolasku u "logor smrti" kada su se pred njom otvorila vrata pakla. Jedna devojčica tada je dopuzala do nje i rekla joj da će na njoj i njenoj sestri bliznakinji biti vršeni eksperimenti.

- Rekla mi je da će posle toga biti ubijeni u gasnim komorama. "Ako preživite, molim Vas ispričajte našu priču", naterala me je da joj obećam - priča sada 90-godišnja gospođa Knil.

Posle šest nedelja provedenih u Aušvicu, prebačena je u u nemački radni logor Kaunic, gde je i dočekala oslobođenje. Devojčicu više nikada posle toga nije videla, ali obećanje nikada nije zaboravila.

 

- Kada se rat konačno završio, nije mi se činilo kao pravo vreme da pričam o onome što se tamo dešavalo. Tamo ste bili samo broj i sve se svelo na to koliko dugo možete da preživite - objašnjava Ibi Knil zašto je do sada ćutala.

Cela priča bila joj je suviše traumatična i sveža da bi o njoj bilo kome govorila neposredno posle rata.

Sada, nakon što je napisala memorare, Knil misli da je ispunila svoje obećanje. Devojčica i njena sestra, kao i više od šest miliona drugih stradalih u logorima smrti širom okupirane Evrope, mogu da počivaju u miru.

(Telegraf.rs / Izvor: Dailymail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA