MUSLIMANSKI VOJNIK: Armija BiH granatirala decu u Srebrenici

Zaštićeni svedok KW-12 tvrdi da su ga vlasti u Sarajevu posle rata proganjale i pretile mu smrću jer je govorio istinu o zbivanjima u Srebrenici, da je Armija BiH ispalila granatu na muslimansku decu dva-tri meseca pre pada Srebrenice

  • 36

U nastavku iskaza u odbranu Radovana Karadžića u Haškom Tribunalu, bivši muslimanski vojnik danas je izjavio da je Armija Bosne i Hercegovine 1995. godine u Srebrenici ispalila granatu na muslimansku decu koja su igrala fudbal.

Zaštićeni svedok KW-12 tvrdio je da je to učinjeno pošto je iz Sarajeva, od Alije Izetbegovića, stigla depeša da se "nešto uradi" da bi se NATO privukao na stranu ABiH.

Skrivenog lika i elektronski izmenjenog glasa, KW-12 je kazao da je napad koji se dogodio "dva-tri meseca pre pada Srebrenice", "odmah bio pripisan četnicima".

Ponavljajući da su ga vlasti u Sarajevu posle rata proganjale i pretile mu smrću jer je govorio istinu o zbivanjima u Srebrenici, svedok je tvrdio da su mu 1997. Izetbegović i poglavar Islamske zajednice u BiH, reis-ul ulema Mustafa Cerić "dali 50.000 maraka... da ne postojim ja tu više u Bosni i da idem živeti u drugoj zemlji".

U unakrsnom ispitivanju tužilac Melisa Pak (Meliša) sugerisala je da je KW-12 "svedok o svim teorijama zavere koje su se mogle pročitati u novinama".

- Da, to pitanje treba da postavite prvim trima ženama "Majki Srebrenice" i Stranki demokratske akcije Sujelmana Tihića i Bakira Izetbegovića - kako oni znaju bolje šta je bilo od nas koji smo bili tamo? - odgovorio je svedok.

Tvrdio je i da su bili organizovani pokušaji njegovog ubistva: "Život sam 'alalio', samo sam hteo da me što pre ovde dovedu".

Odgovarajući nepovezano, emotivno i povremeno teško razumljivo, svedok je ponavljao da su mu istražitelji iz tužilaštva u Sarajevu i agencije SIPA pretili da "ne sme govoriti" o onome što je doživeo u Srebrenici i Kravici, a posebno ne o ulozi komandanta ABiH u Sarajevu Nasera Orića.

Tužilac je tvrdila da je verovatno svedok lagao i opisujući kako mu je jedna osoba ubila majku i sina koga je ona držala u naručju, dok su on i njegov otac posmatrali. "Ne želim o ovome da raspravljam", povišenim glasom uzvratio je KW-12 iz čijeg se istrzanog iskaza moglo zaključiti da je ubici oprostio.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    10. decembar 2013 | 20:12

    Polako ali sigurno sve izlazi na povrsinu..saznace se sta je i kako bilo zapravo

  • Mile protiv tranzicije

    10. decembar 2013 | 20:22

    Vreme ce pokazati. Nisu Srbi varvari kao sto mediji kreiraju sliku.

  • ENZO

    10. decembar 2013 | 20:46

    Ja sam prosao kroz njihov "kazamat" i svojim ocima sam vidio,a i dozivio na svojoj kozi sve prljave trikove kojima su se sluzili cijeli rat. Vecih lazova i petljanaca nisam vidio u svom zivotu. Smisao "njihovog" zivota je da jasu na necijoj grbaci,na "sadaki" i "sevapu"...ali naravno,sve to propraceno mrznjom prema ruci koja te hrani. Licemjeri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA