KRAJ DIKTATURE: Pogledajte kako je pogubljen Čaušesku na Božić (FOTO) (VIDEO)

Pre nego što je streljan, zajedno sa suprugom, bivši rumunski predsednik otpevao je deo "Internacionale" i rekao da će istorija pokazati da je on bio u pravu. Elena Čaušesku vikala je prisutnima da idu dođavola

  • 26

Nikolaj Čaušesku je bio predsednik Rumunije od 1965. sve do svoje smrti, 1989, kada je streljan. Suđenje i izvršenje kazne su snimljeni video-kamerom. Snimak je munjevitom brzinom obišao svet, a rumunska televizija ga je prikazala nekoliko dana kasnije.

Čaušesku sa 11 godina odlazi u Bukurešt, gde radi kao obućarski šegrt. Godine 1932. pridružio se tada ilegalnoj Komunističkoj partiji Rumunije, i kao njen aktivista nekoliko puta je hapšen tokom 1933. i 1934. godine. Zahvaljujući tome, u njegovom policijskom dosijeu stajalo je da je „opasan komunistički agitator" i „aktivan rasturač komunističke i antifašističke propagande".

Upoznao se 1939. godine sa Elenom Petresku, sa kojom će se i oženiti 1946, a ona je igrala veoma važnu ulogu u političkom životu Rumunije tokom narednih decenija. Čaušesku je 1965. godine postao generalni sekretar Rumunske radničke partije. Jedan od njegovih prvih poteza bio je da partiju preimenuje u Komunistička partija Rumunije, a da zvaničan naziv države, umesto Narodna Republika Rumunija, bude - Socijalistička Republika Rumunija.

Čaušesku je u početku bio popularan lider, prvenstveno zbog vođenja nezavisne spoljnje politike zemlje, uprkos dominaciji politike SSSR-a u Rumuniji. Godine 1960. okončao je aktivno učešće Rumunije u Varšavskom paktu, iako je zemlja formalno i dalje bila članica, odbio je da na strani Pakta učestvuje u napadu na Čehoslovačku u proleće 1968, pa je čak i otvoreno osudio tu akciju. Iako je SSSR bio vrlo tolerantan prema Čaušeskuovoj neposlušnosti, zbog ovakve politike Rumunija je imala status „crne ovce“ u Istočnom bloku.

Godine 1966. Čaušesku je zabranio kontracepciju i namerne pobačaje, a uvedene su i druge mere radi povećanja prirodnog priraštaja. Istovremeno, zbog rastućeg broja razvoda, vlasti su maksimalno zakomplikovale proceduru rastave - brak se mogao poništiti samo u izuzetnim slučajevima. Do kraja šestdesetih povećan broj stanovnika pratilo je rastuće siromaštvo i sve veći broj beskućnika i dece siročadi u urbanim oblastima. Ovo je, u kombinaciji sa nekontrolisanim napuštanjem dece, doprinelo epidemiji Side krajem osamdesetih. Stvari je još više pogoršalo uporno odbijanje režima da prizna postojanje bolesti i omogući sprovođenje HIV testova.

Tokom 1989. Čaušesku je pokazivao znake potpunog odbijanja da sagleda realnost. Dok je zemlja prolazila kroz izuzetno težak period, a narod provodio sate u dugim redovima za hleb ispred praznih prodavnica, on je na državnoj televiziji prikazivan u radnjama prepunim hrane kako veliča „visok životni standard" koji je omogućio svom narodu.

Spremao se veliki miting 21. decembra koji su državni mediji predstavili kao „spontani pokret podrške Čaušeskuu“. Zbunjeni Čaušesku dok mu okupljeni građani zvižde, ostaće jedna od karakterističnih slika pada komunizma u istočnoj Evropi. Zapanjeni bračni par Čaušesku, u nemogućnosti da kontroliše masu, pobegao je u zgradu CK, gde su ostali do narednog dana. Usledio je masovan protest stanovnika Bukurešta koji su se okupili na Studentskom trgu i sukobili sa vojskom i policijom na barikadama.

Sutradan je još jednom pokušao da se obrati masi okupljenoj ispred CK, ali su ga u tome sprečili protestanti koji su provalili vrata zgrade, ovog puta neobezbeđena vojskom i policijom. Bračni par Čaušesku sa vrha zgrade pobegao je helikopterom, što će se pokazati kao pogrešna odluka, s obzirom da su kroz podzemne tunele mogli pobeći mnogo bezbednije. Dana 22. decembra 1989. Čaušesku je sa suprugom Elenom helikopterom pobegao iz Bukurešta, najpre u njegovu rezidenciju u Snagovu, a odatle u Trgovište, gde ih je uhvatila lokalna policija.

Streljani su u Trgovištu. Pre nego što su ubijeni, Čaušesku je otpevao deo "Internacionale" i rekao da će istorija pokazati da je on bio u pravu. Njegova supruga vikala je prisutnima da idu dođavola. Trebalo je da budu ubijeni odvojeno, ali su izrazili želju da umru zajedno, što im je ispunjeno.

Pogledajte poslednje trenutke i streljanje Čaušeskog i njegove supruge:

(Telegraf.rs / Izvor:Wikipedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Expert

    25. decembar 2013 | 16:00

    Caucesku nije odgovarao MMF-u, jer je uspeo da uz pomoc restriktivnih mera koje su nepopularne u narodu u potpunosti vrati spoljni dug Rumunije. To vise nikada nijednoj zemlji nije poslo za rukom. Ubili su ga divljaci na najbrutalniji nacin, ponizenog, starog i bez prava na pravedno sudjenje kao i mnoge ljude u istoriji. Smatram da je taj dogadjaj sramota za sve casne Rumune.

  • SrbijadoTokija

    25. decembar 2013 | 15:01

    A sto ne napisete da je izasao pred kamere i rekao da Rumunija ne duguje vise ni dolar nikome. A imali su dug do neba... nije sve crno i belo

  • ДАШОНИ

    25. decembar 2013 | 14:33

    E КАД БИ СРБИЈА СВОЈ НАРОД СПАСИЛА И КОМУНИСТЕ ОВАКО КАЗНИЛА!!! ДАЈ БОЖЕ ДА ДОЂЕ ТАЈ ДАН КАД ЋЕ ЦРВЕНИ ЗЛОЧИНЦИ ПЛАТИТИ ЗА СВОЈА НЕДЕЛА!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA