Koji Srbi učestvuju u najvećoj aferi pranja novca u Rumuniji?

Vlasnik dve firme koje su oprale blizu devet miliona evra u rumunskoj mega-korupcionaškoj aferi pranja ukupno 35 miliona evra je – zatvorenik iz Zaječara koji sa svojih trideset godina ima 86 krivičnih prijava. Još dvojica Zaječaraca su vlasnici firmi umešanih u aferu

  • 1

Od tri Zaječarca čije firme su oprale desetine miliona evra u aferi koja mesecima potresa Rumuniju, jedan je u zatvoru i ima problem sa drogom, drugi “nije cvećka” ali je daleko od milionera, a treći je tajanstveno odsutan. Ispostavilo se da su preuzimali ili osnivali firme za naknadu od hiljadu evra, a jedan od njih tvrdi i da mu je zloupotrebljen pasoš.

 

Novinari CINS-a i rumunske organizacije RISE Project, pronašli su u Zaječaru srpske vlasnike rumunskih kompanija koje su prale milione evra. Ni nalik ljudima koji uživaju u velikim količinama prljavog novca, zajedničko im je još samo što su iz istog kraja Zaječara – sa Belog Brega. Rumunska preduzeća su kasnije upotrebljena za pranje novca, daleko od Srbije, Zaječara i njihovih formalnih vlasnika.

 

Najveći slučaj pranja novca u Rumuniji ove godine okupio je zanimljive partnere. Član rumunske Vlade, Marsal Pavaleanu po kome je afera dobila naziv, dva poznata mafijaša i ćerka predsednika okružnog veća Prahova terete se da su sa saradnicima oprali 35 miliona evra. Rumunsko tužilaštvo istražuje desetine firmi, među kojima i fantomske kompanije čiji se vlasnici nalaze - s naše strane Dunava.

 

 

„Nekad sam mu bio deda“, kaže Boris Jotov iza dvospratne kuće na obodu grada, na raskrsnici Avnojske i Ulice crvene armije, adresi prebivališta Nemanje Pavlovića.

 

Gospodin Jotov je Nemanjin deda sa majčine strane. Govoreći o Nemanji pridržao se za zid kuće.

 

- Već 20 godina ne živi ovde. On je otišao, niti znam gde je, niti šta je... Nemam više unuka - kaže Jotov slabim glasom.

 

Otac Nemanje Pavlovića, Zoran, živi u drugom delu grada. Komšije su rekle da već nekoliko dana nije kod kuće i da mu je sin u „Genčićevoj vili”, kako zovu zatvor sagrađen na imanju koje je predratni industrijalac Đorđe Genčić poklonio državi. U telefonskom razgovoru, Zoran je potvrdio da je Nemanja u zatvoru zbog krađe. “Malo krade, malo droga i tako…”, rekao je.

 

 

Nemanja je vlasnik dve fantomske kompanije u Rumuniji. Krajem 2010. postao je vlasnik Alex Design iz Ploešti, grada u jugostočnoj Rumuniji, preuzimajući je od lokalnog vlasnika. Skoro istovremeno, zajedno sa još jednim Zaječarcem, Nikolom Đorđevićem, preuzeo je vlasništvo nad kompanijom Kult Premium Design.

 

Danas su obe firme pod istragom zbog sumnje u utaju poreza i pranje novca. Rumunsko tužilaštvo navodi da su obe firme primile i distribuisale velike sume novca, a da nikada nisu stvarno poslovale. Od 2011. do 2013. godine, Alex Design je primila 5,29 miliona evra, dok se Kult Premium zadužila za 3,26 miliona.

 

Novac su u finansijsku mrežu uneli Marsel Pavaleanu, bivši savetnik Vlade Rumunije i Razvan Alekse, kontroverzni biznismen iz Ploeštija. Tužilaštvo tvrdi da su transakcije bile nelegalne, jer kompanije nikada nisu imale zaposlene ili resurse da pruže usluge za koje su dobijale novac.

 

 

Iako je Pavlović u zatvoru, rumunske vlasti navode da ne mogu da dođu do njega. Nisu mogli ni novinari CINS-a, zbog spore i komplikovane procedure.

 

Nemanjin otac Zoran tvrdi da je njegov sin pre dve ili tri godine dva puta putovao u Rumuniju: “Išao je u Bukurešt i Ploešti. Preuzeo je firme, a da nije uradio ništa i za uzvrat je dobio 1.000 evra”.

 

Nisu mu poznata imena Rumuna umešanih u ove poslove i ne zna ko je platio Nemanji da preuzme firme.

 

Na istoj adresi u Grljanu nalazi se i kompanija In Spe, u kojoj je Jelena Božović bila vlasnik. Danas se nalazi u vlasništvu - Nemanjinog oca Zorana. Taj slučaj nije želeo da komentariše.

 

Nemanji Pavloviću poslovi ovog tipa nisu nepoznati ni u Srbiji. Ovde je u julu 2011. godine preuzeo firmu Delicato forte registrovanu u selu Grljan, pet kilometara od Zaječara.

 

 

Bivše vlasnice kompanije, Jelena Božović i Sonja Đorđević, trenutno su pod istragom MUP Srbije za pranje novca i utaju poreza u vrednosti od oko 2,5 miliona evra.

 

Prema Zoranovim rečima, i one su Nemanji dale nešto novca kako bi preuzeo firmu koja, kako je rekao, nije imala stvarnih poslova niti je Nemanja stvarno upravljao njome.

 

Na adresi kompanija In Spe i Delicato forte, iza zarđalih, zakatančenih kapija, zatekli smo napušten magacin propalog privatizovanog preduzeća Ogrevinvest. Komšije su nam rekle da nikad nisu čule za ove firme i da tu godinama niko ne ulazi.

 

„Nisam ni ja cvećka,“ kaže smejući se Nikola Đorđević, takođe vlasnik rumunskih kompanija sa višemilionskim prometom: „Ali ovo nije moja delatnost“.

 

Ovaj tridesetosmogodišnjak je, formalno, Nemanjin partner u firmi Kult Premium Design iz Ploeštija, a vlasnik je još jedne kompanije umešane u slučaj Pavaleanu - Radu Motors SRL. Ni ova kompanija nije imala ni jednog zaposlenog u 2008. godini, a prijavila je promet od oko 2,6 i dug od 3,5 miliona evra.

 

Od samog početka poricao je da ima bilo šta sa firmama u Ploeštiju, a tek nakon što je čuo na kojoj je adresi Nemanja Pavlović prijavljen, setio se ko je to: „Nemanju znam, ono, iz kraja, kao i bilo koga drugog, ali nismo imali nikakve poslove zajedno. Nemanja je proveo više od deset godina u zatvoru. On je kriminalac sa pedigreom”, rekao je.

 

- Šta će se desiti ako sad odem u Rumuniju? Niko me do sad nije kontaktirao zbog ovih firmi - dodao je nervozno.

 

 

U javnosti poznata kao „slučaj Pavelanu”, korupcionaška afera u kojoj je oprano 35 miliona evra izazvala je pravi skandal u Rumuniji, čiji je mediji opisuju kao najgori takav slučaj ove godine. U aferi koja je dospela u javnost pre dva meseca (novembar 2013.) uhapšeno je šest osoba, među kojima su i bivši savetnik generalnog sekretarijata Vlade Rumunije, Marsel Pavaleanu, ali i poznati kontroverzni biznismen Razvan Alekse koji je između ostalog bio pod istragom i zbog sumnje da u Rumuniju uvozi toksični otpad.

 

U Zaječaru živi još jedna osoba čija je kompanija umešana u slučaj. Goran Prvucović, vlasnik firme Kadok Interprest, sa sedištem u Ploeštiju, nalazi se, poput Pavlovića i Đorđevića, na spisku lica protiv kojih se u Rumuniji vodi istraga.

 

Prema navodima tužilaštva, njegova kompanija Kadok Interprest, čija je osnovna delatnost „izgradnja stambenih i nestambenih objekata“, kupila je od različitih prodavaca robu za više od 12,6 miliona evra i vršila isporuke u vrednosti od 11,7 miliona. U stvarnosti, tvrdi rumunsko tužilaštvo, nikakva roba nije ni prodata ni kupljena.

 

(Telegraf.rs / Izvor: cins.rs / Ivana Jeremić i Milica Šarić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vozd

    29. decembar 2013 | 16:15

    Gde mi umesamo prste ni pakao im nece tesko pasti.Vazno je da se siri biznis ovde nema sta vise da se krade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA