NE BACAJ PETARDE, RETARDE! Osakatićeš tako svoje dete!

- Nijedan prodavac neće reći kupcu da neće nešto da proda, ali zato su tu roditelji koji bi trebalo svoju decu da nauče šta da rade, a šta ne, kaže D.M, prodavac petardi sa Novog Beograda

  • 23

- Cena petardi ide od 50 dinara do 700, 800 dinara. Podeljene su na klase 1 i 2 i od ove godine, zabranjeno je da se prodaju maloletnim licima. Generalno, najveći kupci su između 30 i 40 godina - priča nam D.M. prodavac petardi i drugih proizvoda pirotehnike na buvljaku na Novom Beogradu.

Saznali smo i koja je razlika između klase 1 i klase 2 paterdi.

- Klasa 1 se smatra bezopasnom za decu, a klasa dva ne. Petarde klase 2 mogu da izazovu ozbiljne telesne povrede. Međutim, sada su klasifikovali i tu klasu 1 kao opasnu i ne sme da se prodaje deci.

Nije nas iznenadilo se petarde najviše prodaju za Nogu Godinu i Badnji dan, mada je zabrinuti prodavac dodao da ne manjka slučajeva kada se deca "igraju" petardama i tokom godine.

- Ja imam pet prodavnica i jednu tezgu. Ne biste verovali koliko je dece kupovalo te petarde kada kreću u školu i onda bacaju po školskim hodnicima i dvorištima. Nijedan prodavac neće reći kupcu da neće nešto da proda, ali zato su tu roditelji koji bi trebalo svoju decu da nauče šta da rade, a šta ne.

Kada smo pitali da li će biti  "ispod tezge" situacija zbog nedavno uvedenih zabrana, dobili smo vrlo iskren odgovor.

- Znate kako, neće, jer za tim nema potrebe. Biće legalne prodaje, jer deca koja dođu, pa im prvi, drugi, treći put kažemo da ne mogu da dobiju petarde jer su maloletni, sledeći put dođu sa starijom braćom, roditeljima, često očevima - jer, pa, očigledno su ih očevi naučili da to vole.

Mi kad smo bili klinci petardi nije bilo, pa roditelji često umeju da kroz svoju decu proživljavaju detinjstvo opet. Ili, taj isti roditelj je petardu devedesetih plaćao 10 maraka kada je vredela 50 feninga, a sada je jeftina i dostupna. Ništa ispod tezge, sve je legalno, i dodao:

- Šverca uvek ima, mada, kazne su toliko visoke da se prosto ne isplati. Ako hoćete petarde, sedite na bus i pravac Pančevo. Pijaca je puna i kod njih nema zakona da ne smeju da prodaju. Tačnije, ima ga, ali su po sredi razne malverzacije zbog kojih to sve prolazi.

Razlog zbog kog su petarde inicijalno i zabranjene deci mlađoj od 18 je zbog povreda koje mogu da uslede njihovim paljenjem.

- Tačno, ali to je slučaj samo sa decom kojoj niko nije objasnio kako se drži petarda, gde sme da se baca i u kojoj količini. Svaki prodavac je dužan da to objasni pre nego što proda petarde. Na primer, do povreda dolazi jer deca zapale petardu u ruci i drže je za srednji deo u kom se i nalazi dinamit.

Petarda se pali tako što se spusti na zemlju, tu zapali i pusti da eksplodira. Nikako ne sme da se drži u ruci. Ili, ako se drži u ruci, obavezno mora da se drži za donji deo gde nema dinamita i da se što pre baci.

Doki smo razgovarali sa ljubaznim prodavcem, za tezgu je došao klinac, po slobodnoj proceni negde preko 10 godina.

- Pošto kutija? - odsečno pita prodavca.

- Nema za tebe kutije, koliko imaš 13, 14 godina? - pita ga prodavac.

- Boga mi, ima da bude. - nasmejao se klinac.

- Pa možda ako dođeš sa nekim punoletnim, drugačije ne.

Klinac ga je značajno pogledao, pa se okrenuo i otišao. Samo predpostavljamo da se ovaj "neuspeli pazar" neće na ovome završiti.

U blizini se komešala grupa klinaca sličnog godišta, pa smo im prišli i pitali planiraju li da kupe petarde i bacaju ih za predstojeće praznike.

- Naravno, kao i svake godine. Mada, ja ću petarde da bacam do sedam, posle toga neću. - rekao je jedan dečak iz grupice.

- Zašto do 7?

- Moj brat je rekao da si do 7. razreda klinac i do tad je okej, posle toga je glupo da budeš pajser i bacaš petarde. - odgovorio je, a drugari su se, naizgled, složili sa ovim "mudrim" zaključkom.

Kada smo ih pitali da li se boje da će biti povređeni, gotovo jednoglasno su rekli: "Ne" i počeli da se smeju.

Teorija nalaže da u trenucima kada želimo da se požalimo na one koji bacaju petarde, pa čak i onda kada znamo ko je direktni počinilac - da se obratimo policiji.

Međutim, praksa pokazuje nešto sasvim drugo - podsmeh uniformisanih zaštitnika kojima nije jasno zašto se bunimo, kada, realno - sve što može da nam se desi je da nagazimo na dinamit, dobijemo telesne povrede, opekotine i razderotine kože, oštećenje vida i rane na ekstremitetima. O strahu da ni ne pričamamo.

(Emilija Cvijanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrSale71

    23. decembar 2014 | 19:43

    Da ova vlada imalo misli na narod totalno bi zabranila petarde! To je čist teror nad gradjanima,a posebno bolesnicima!

  • M!N

    23. decembar 2014 | 19:27

    Bilo je petardi ali nam roditelji nisu dozvoljavali da ih bacamo,a ako smo ih bacali bilo je pod nadzorom...Danas roditelji slucajno da se ne zamere deci pa tako dolazimo do toga da ukradu vozilo i slete u Dunav...Meni je muka od praznika zbog tih petardi..

  • n

    23. decembar 2014 | 20:19

    A sto se dozvoljava da se pocetkom decembra svake godine otvaraju gomile malih(divljih)nazovi prodavnica i traju do polovine januara....ko tu uzima pare inspekcijo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA