KO SE ZAGLAVI, NAGRABUSIO JE: Liftove uskoro neće imati ko da popravlja!

U prestonici postoji 12.500 elevatora, ali već dve decenije se niko ne obučava da ih servisira

  • 2

U Beogradu ima oko 12.500 liftova, od kojih polovinu održava JP "Gradsko stambeno".

 

Za koju godinu, međutim, prestonica će se suočiti sa problemom jer neće imati ko da ih servisira! Naime, pre dve decenije srednja škola "Rade Končar" sa Palilule odškolovala je poslednju generaciju učenika, koja je bila obučena da ugrađuje i servisira liftove i pokretne stepenice.

 

Postojeće liftove uglavnom održavaju stari majstori, pred penzijom ili priučene zanatlije. Ako bi neko i hteo da "peče" ovaj zanat - nema gde. Od sedam elektrotehničkih i mašinskih škola u prestonici, nijedna nema ovaj obrazovni profil.

 

Najbolje uslove ima "Končar", jer kod njih se nalazu ogledni lift za stručnu praksu.

 

- Za ovo zanimanje predviđeno je trogodišnje školovanje, a mi više nemamo nijedan trogodišnji smer.

 

Veoma je teška i komplikovana procedura uvođenja novog smera u postojeći obrazovni sistem - objašnjava Biljana Kovačević, direktorka "Končara".

 

Rešenje za angažovanje deficitarnog kadra može da reši grad, kao što rešava pitanje kaldrmaša. Naime, ove godine sklopljen je dogovor sa Građevinskom školom da stipendiraju deset učenika koji će po završetku školovanja odmah odbiti posao u "Beograd-putu".

 

Foto: Foter/Flickr/Blake and Becca

Foto: Foter/Flickr/Blake and Becca

 

Ako bi gradski oci rešili da na ovaj način regrutuju nove kadrove za ovo deficitarno zanimanje, ETŠ "Stari grad", spremna je da izađe u susret.

 

- Mi imamo vrhunske profesore i kabinetske uslove da otvorimo ovaj obrazovni profil. Zainteresovani smo za to, naravno ako je Grad rešio da sličan način reguliše problem - kaže Ranka Vujičić, direktorka ETŠ "Stari grad", ukazujući da je potrebno i da se reše neophodne birokratske procedure.

 

"Gradsko stambeno" održava oko 6.250 liftova i pokretnih stepenica. Veliki broj elevatora ima više od četiri decenije, pa su kvarovi učestali. A najveće glavobolje zadaju soliteri koji imaju preko 15 spratova.

 

- Posedujemo svoje kadrove, ali zbog obima posla, nemamo ih u dovoljnom broju, pa smo nekad prinuđeni da problem rešavamo angažovanjem drugih preduzeća koja se bave održavanjem liftova - kaže Igor Ćurčić, iz "Stambenog".

 

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA