BEOGRAD DOBIO NAJLEPŠI SKVER U GRADU: Evo kako izgleda novi CVETNI TRG! (FOTO)

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić i generalni direktor kompanije Delez Srbija Džon Kiricis obišli su danas renovirani Cvetni trg

  • 7

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić i generalni direktor kompanije Delez Srbija Džon Kiricis svečano su danas otvorili potpuno rekonstruisan Cvetni trg na Vračaru.

 

Sutra otvaranje NAJLEPŠEG TRGA U BEOGRADU

 

Događaju je prisustvovao zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević,  pomoćnici gradonačelnika Irena Vujović i Borko Milosavljević, članovi Gradskog veća, gradski sekretari i direktori javnih preduzeća.

 

BEOGRAD DOBIJA NAJLEPŠI SKVER U GRADU: Pogledajte kako niče novi Cvetni trg (FOTO)

 

Oni su obišli renovirani trg i razgovarali sa građanima, glumcima Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vojom Brajovićem i Irfanom Mensurom, kao  i mališanima koji su uživali u društvu Deda Mraza.

 

Gradonačelnik Mali je istakao da je ovo samo prvi korak u potpunom sređivanju centra grada, kakav Beograd zaslužuje kao evropska i svetska prestonica.

 

Foto: Gradska uprava grada Beograda

Foto: Gradska uprava grada Beograda

 

-  Cvetni trg je jedan od najstarijih trgova u Beogradu, a posle ove rekonstrukcije za mnoge i najlepši. U februaru će na ovom mestu biti otkriven i spomenik Borislavu Pekiću, i na taj način želimo da Vračaru vratimo deo istorije koji mu je nedostajao - najavio je Mali.

 

On je, takođe, najavio i rekonstrukciju Trga Slavija sledeće godine, kao i početak izgradnje hotela Hilton, koji će biti podignut u neposrednoj blizini Cvetnog trga.

 

- Tako će, uključujući i rekonstrukciju  Bulevara oslobođenja, ovaj deo centra grada dobiti  potpuno novi izgled. Takođe nas očekuju i veliki radovi i u strogom centru grada, jer je centar svakog grada ogledalo njegovog razvoja, zbog čega je naša obaveza da ga sredimo u potpunosti. Očekuje nas obnova Trga republike, Terazijske terase, Karađorđeve i Kosančićevog venca - najavio je Mali i podsetio da je pre dva dana svečano otvorena potpuno rekonstruisana Ulica Vuka Karadžića.

 

Foto: Gradska uprava grada Beograda

Foto: Gradska uprava grada Beograda

 

On je istakao da su na rekonstrukciji Cvetnog trga, kao i na novoj pešačkoj zoni u Vuka Karadžića, sav posao uradila gradska javna preduzeća, i zahvalio je kompaniji Delez, kao društveno odgovornoj kompaniji, koja je dala veći deo novca za obnovu ovog trga.

 

Gradski menadžer  je rekao da je Cvetni trg danas završen u građevinskom smislu, dok će u narednih godinu dana dibiti svoj duh, i najavio postavljanje spomenika istaknutom piscu i jednom od najznačajnih Vračaraca Borislavu Pekiću za 4. februar 2016. godine.

 

On je rekao da  će predsednik Udruženja dramskih umetnika Vojislava Brajović narednih dana upututi zvaničan predlog da se na velikom platou Cvetnog trga postave statue najznačajnijih srpskih glumaca, reditelja i dramskih pisaca.

 

- Mi ćemo, kao Skupština grada, raspisati konkurs, a naša želja je da to budu statue sa scenama iz pozorišnih predstava, nešto što Beograd do sada nije imao, čime ćemo dati jedan novi duh ovom trgu -  naveo je Vesić.

 

Foto: Gradska uprava grada Beograda

Foto: Gradska uprava grada Beograda

 

On je napomenuo da je rekonstrukcija Cvetnog trga samo početak rekonstrukcije Njegoševe ulice, koja će od Kursuline do zgrade Direkcije za građevinsko zemljište biti takođe pretvorena u trg, dok će se ostali delovi Njegoševe sukcesivno pretvarati u pešačku zonu.

 

Takođe je najavio zamenu lokala na Kalenić pijaci, dok će tokom sledeće godine biti urađen projekat za njenu potpunu rekonstrukciju.

 

Vesić je precizirao da je u obnovu Cvetnog trga uloženo 220.000 evra, od čega je veći deo novca obezbedila kompanija „Delez”, kojoj je zahvalio, kao i drugim kompanijama koje su pomogle obnovu.

 

Glavni gradski urbanista Milutin Folić podsetio je da je Cvetni trg urađen prema pobedničkom konkursnom rešenju, koje je na poseban način pomirilo prometnu saobraćajnicu sa pešačkom zonom, kao i modernu arhitekturu Jugoslovenskog dramskog sa tradicionalnom preko puta.

 

Ovaj trg je, prema njegovim rečima,  samo jedan od javnih prostora koji će biti uređeni na glavnoj gradskoj osi koja vodi od Kalemegdana do Hrama Svetog Save, podsetivši da je prošle godine potpuno sređen Devojački park.

 

Foto: Gradska uprava grada Beograda

Foto: Gradska uprava grada Beograda

 

Direktor Delez Srbije je istakao da je početkom godine otvoren renoviran Maksi na Cvetnom trgu, kada je sa gradonačelnikom i gradskim menadžerom dogovoreno partnerstvo u renoviranju ovog prelepog trga.

 

- Za nas, renoviran Maksi i Cvetni trg predstavljaju mesto koje nas inspiriše i spaja, gde mi kao građani Beograda možemo da uživamo i doživimo autentični duh grada i posebne trenutke u njemu - zaključio je direktor kompanije Delez Srbija.

 

Na rekonstruisanom Cvetnom trgu, Turistička organizacija Beograda  dobila je svoj novi Info-centar, a građani i besplatan internet, dok je plan da se do januara uvede još desetak WI FI zona u gradu.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kell

    16. decembar 2015 | 14:44

    Slikate likove koji su došli da se promovišu umesto fotografije "skvera"..., interesantno...

  • bla

    16. decembar 2015 | 14:25

    na svakoj slici su ovi politicari...a od sveta ni cvetic....

  • beeee

    17. decembar 2015 | 10:21

    svi u crno ili sivo....a gde je cvetni trg????? uzas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA