SRBIJA, ZEMLJA KOJA SVIMA OTVARA VRATA: Od početka godine 100.000 migranata prošlo kroz našu zemlju

Trenutna situacija u Srbiji za sada je stabilna, ali ukoliko dođe do promene rute izbeglica, Srbija će opet biti usputna stanica

  • 27

Najveća izbeglička kriza od Drugog svetskog rata učinila je da izbeglice iz Sirije i zemalja sa Bliskog istoka preplave Evropu. Mnogi od njih prešli su trnovit put kroz zemlje u kojima su ih tukli, maltretirali, tretirali kao nepoželjne, a u Srbiji su konačno dočekani sa osmesima dobrodošlice

SVETSKI MEDIJI O SRBIMA: Pričali su da ste ŠOVINISTI, a dokazali ste s migrantima KO STE U STVARI!

Od početka 2016. godine oko 100.000 migranata pošlo je kroz Srbiju, dok je u 2015. Srbija bila usputna stanica za 600.000 onih koji svoje utočište traže u nekim razvijenijim zemljama Evrope, rekli su za "Telegraf" iz Komesarijata za izbeglice.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Veliki izbeglički talas krenuo je u drugoj polovini 2015. godine, dok je u prvoj polovini bila prilično mirna situacija, kada je Srbija u pitanju. Otkad se na makedonsko-grčkoj granici obavlja zajednička profilacija i registracija izbeglica koje pokušavaju da dođu do EU, broj migranata znatno se smanjio, rekli su za "Telegraf" iz Komesarijata za izbeglice.

Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila rekao je za "Telegraf" da je trenutna situacija u Srbiji za sada stabilna, ali ukoliko dođe do promene rute izbeglica, Srbija će opet biti usputna stanica svih migranata.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Hrvati nam svakodnevno vrate polovinu putnika iz voza koji ide iz Srbije u Hrvatsku, koje mi prihvatimo. U Šidu ih je sada oko 300, 400, a u Preševu 500, takođe vraćenih iz Hrvatske - rekao je Đurović, i dodao da hiljade ljudi i dalje stižu na grčka ostrva.

BEOGRAD JE ZA MIGRANTE GRAD LJUBAVI I SAOSEĆANJA: Ovim postupcima i komentarima smo oduševili ceo svet

Mnogi migranti vraćeni su sa granice jer nisu imali obavezne pečate, ali to je svakako mnogo manji broj, kađe Đurović, pa ih sada dnevno kroz našu zemlju prođe manje od hiljadu.

- Jako malo migranata zatraži azil kod nas. U proseku to je 10 odsto od onih koji prođu kroz Srbiju, a i oni ne žele da ostanu kod nas, već samo kupuju vreme kako bi pogodili pravi momenat za odlazak u neku od željenih evropskih zemalja. Azil je tražilo možda 400,500 - kaže Đurović, i dodaje da Srbija i dalje mora da se drži osnovnih ljudskih vrednosti, i da nikako ne sme da koristi silu, već da ih srdačno prihvata, kao i do sada.

Gomilanje izbeglica na grčko-makedonskoj granici počelo je prošle sedmice kada je Makedonija uvela strožu kontrolu dokumenata iračkih i sirijskih državljana, kao što su to uradile i druge zemlje sa "balkanske rute". Sada je fokus na grčko - makedonskoj granici, gde je na hiljade migranata.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Izbeglički centri u Srbiji raspolažu sa 6.000 mesta, i u njima azilanti uvek nailaze na lepu reč i topao smeštaj, dok god su u Srbiji.

Balkanski centar i CRS pomogli Srbiji sa 2.597.748 dinara

Balkanski centar za migracije, uz finansijsku podršku organizacije "Catholic Relief Services" donirao je Ministarstvu za rad, 2.597.748 dinara za potrebe zbrinjavanja migranata u Srbiji. Ova sredstva namenjena su za angažovanje osoblja u Privremenom prihvatnom centru u Preševu od februara do aprila, čime će se značajno unaprediti uslovi u kojima migranti borave. Donacija je inače nastavak kontinuirane podrške koju Balkanski centar i CRS pružaju Srbiji.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • &

    2. mart 2016 | 08:51

    A gde su nama srbima otvorena vrata???

  • ssssss

    2. mart 2016 | 08:47

    Ma BAS SMO pametni, olupace nam SE ZATO to O GLAVU

  • Србија има издајнике

    2. mart 2016 | 08:47

    Србија данас има највеће издајнике Српског народа који ће продати Србију на добош зарад својих личних интереса

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA