10. Festival nauke: Prvi dan naučnog slavlja uz 8.500 posetilaca

Uz razigrane osmehe, vesele poglede, radoznale umove i brojna pitanja, svečano je otvoren Festival nauke koji ove godine obeležava svoje jubilarno deseto izdanje

  • 0

Više od 8.500 školaraca iz 264 škole posetilo je prvog dana Festival nauke koji je danas otvoren na Beogradskom sajmu pod sloganom "Čista desetka".

- U Srbiji se naukom ne bavimo zbog novca ili slave, mi to pre svega radimo iz ljubavi. Mi otvaramo naša srca ka vama i kada dođete ovde vi to i osetite. Naš entuzijazam i ljubav prema nauci je ono što nas drži ovde - izjavila je na svečanom otvaranju programska koordinatorka 10. Festivala nauke dr Aleksandra Patenković.

- Uprkos svemu i baš zbog toga mi želimo ovim da se bavimo. Mi imamo dobre rezultate i imamo jako dobre naučnike. Naša nauka uvek ima budućnost, a pre svega zbog nas ovde koji smo kao naučni komunikatori okrenuti ka najmlađima, javnom mnjenju, publici i političarima. Zbog toga želimo da pokažemo da postojimo, da kažemo da naša mladost mora da ima neku drugu budućnost i izbore od onih koji nam se nude - dodala je Patenković.

Festival nauke zvanično je otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Mladen Šarčević. Drugu godinu zaredom Festival nauke otvoren je na Beogradskom sajmu, a ovoga puta osim u halama 3 i 3a, naučna igranka odvija se i u hali 11. Naučni komunikatori, njih više od 650, sa zadovoljstvom su dočekali prve mališane koji su radoznalo obilazili atraktivne postavke ovogodišnjeg Festivala nauke.

Foto: Promo Foto: Promo

Među postavkama koje su prvog dana izazvale veliko interesovanje jesu hemija i njene čarolije sa zanimljivim hemijskim eksperimentima, postavka NIS-a o evoluciji energije sa festivalskom zvezdom Milanom Popovićem, zanimljivo predstavljanje Marsa izbliza sa simulacijom hodanja po Crvenoj planeti, kao i postavka "Bistra glava, sigurna vožnja" gde su posetioci odlučno isprobavali naočare sa različitim efektima testirajući svoje motoričke sposobnosti. Gosti iz Nemačke, Effektschmiede, u EPS Tesla zoni, privukli su veliku pažnju glasnim Tesla kalemom na kome su posetioci uzbuđeno svirali. Postavka Veterinarskog fakulteta koja približava svet omiljenih životinja predstavila je čak i kobilu generala Vojislava Tomića koja je u Prvom svetskom ratu prešla Albaniju i Solunski front.

Najveselije i najbučnije bilo je na najšarenijoj festivalskoj zoni – Maloj zoni koja je posebno osmišljena sa postavkama prilagođenim najmlađim posetiocima. Naučni eksperimenti za male genijalce, sviranje na raspevanom voću i povrću i druženje sa polarnim medvedima na Severnom polu neke su od zanimljivosti koje su privukle najviše mališana. Prvi koraci u naučni svet, koje oni prave baš u ovoj zoni, potvrda su da naučna budućnost naše zemlje ima veliki potencijal da svetli još upornije, jače i sjajnije.

Foto: Promo Foto: Promo

Festivalske ulaznice, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji kao i na Beogradskom sajmu. Prva dva dana Festivala nauke, četvrtak i petak, namenjeni su prvenstveno školskim posetama, dok su subota i nedelja porodični dani. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A i 11. Doplatna ulaznica potrebna je samo za fizičko-laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske, po ceni od 100,00 dinara i kupovaće se na blagajni na licu mesta. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode. Deseti Festival nauke premijerno predstavlja 53 naučne postavke, 6 gostujućih trupa naučnika kao i 62 naučne i obrazovne institucije iz Srbije.

Foto: Promo Foto: Promo

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom "Budućnost na delu", podržava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija. Ovakva podrška je još jedan način na koji NIS doprinosi ostvarivanju naučnih i tehnoloških dostignuća na koje se kompanija oslanja u svim oblastima svog poslovanja.

Foto: Promo Foto: Promo

Prijatelj manifestacije je mts. Podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum i Francuski institut. Sponzori desetog Festivala nauke su: EPS, Erste banka, National Geographic, Samsung, Beogradski sajam i Grafix.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA