Jedan muzej za sve žrtve: Staro sajmište u spomen stradalim Srbima, Jevrejima, i Romima

Novi zakon, koji je radna grupa upravo završila, i koji tek treba da prođe Komisiju i sve ostale državne instance, definiše pojam genocida, kao i ko je odgovoran za genocid nad Srbima, Jevrejima, i Romima

  • 11

Radi ispunjavanja dužnosti trajnog pamćenja i spomena pravednih i herojskih žrtava genocida, okupatorskog terora i ratnih zločina, ovim zakonom se proglašava Ustanova spomen-žrtve, koja na teritoriji Grada Beograda, na levoj obali Save, obuhvata područje nekadašnje Bežanijske bare, odnosno Beogradskog sajma, nazvano Staro sajmište.

Obeleženo 75 godina od deportacije jevrejskih žena i dece u logor na Sajmištu (FOTO)

Ovako, za sada, glasi početak radne verzije Zakona o Ustanovi spomen-žrtve, popularno nazvanog Zakon o Starom sajmištu, prenose Večernje novosti. To je prvi korak ka obeležavanju poslednjeg neobeleženog velikog logora u Evropi, u kom je život izgubilo više od 6.000 Jevreja, blizu 200 Roma i više od 11.000 Srba.

U njihovom istorijskom sećanju, kako se u zakonu navodi, ovo mesto stradanja ima uzvišeno značenje. Ustanova će biti proglašena za prostorno kulturno-istorijsku celinu i stavljena pod posebnu zaštitu kao područje posebne namene. Prostiraće se na 16,85 hektara, prostorni plan doneće Narodna skupština, a plan detaljne regulacije Skupština Beograda.

22 STARE SLIKE STAROG SAJMIŠTA: Ovo treba obnoviti, da bude najlepši deo Beograda! (FOTO)

Novi zakon, koji je radna grupa upravo završila, i koji tek treba da prođe Komisiju i sve ostale državne instance, definiše pojam genocida, kao i ko je odgovoran za genocid nad Srbima, Jevrejima, i Romima.

U radnoj verziji zakona navodi se da su za genocid nad srpskim narodom odgovorni NDH, Nemačka i njeni saveznici i pomagači, između 1941. i 1945, na području okupirane Kraljevine Jugoslavije. Za Holokaust, odgovorna je nacistička Nemačka sa saveznicima i pomagačima, baš kao i za porajmos (genocid nad Romima).

Foto: Wikipedia/White Writer Foto: Wikipedia/White Writer

Logor je formalno bio na teritoriji NDH, ali je do pred kraj rata vlast nad njim imala isključivo nemačka okupaciona vlast. Posle maja 1942, kada su Jevreji pobijeni u dušegupkama, u Prihvatni logor Zemun, kako mu je bilo novo ime, zatvarani su mahom Srbi, ali i strani zarobljenici. Bilo je i četnika i komunista, zarobljenika sa Kozare, ljudi koji su masovno hapšeni jer su živeli pored pruga na kojima su vršene diverzije.

STARO SAJMIŠTE USKORO POSTAJE MEMORIJANI CENTAR: Počinje rekonstrukcija centralne kule

U ovom logoru stradalo je ukupno više od 18.000 ljudi, a kroz njega je prošlo između 30.000 i 40.000 mučenika.

Delatnost Ustanove spomen-žrtve biće arhivska i muzeološka, naučnoistraživačka, nastavno-obrazovna, informativna i izdavačka, kao i molitvena i memorijalna. Sredstva će biti obezbeđena iz budžeta.

Onog trenutka kada Srbija bude definisala ovaj prostor kao memorijalni kompleks, i kada se reše imovinski odnosi (to jest ekspropriše zemljište), država će moći da konkuriše kod stranih fondova za finansije, a interesovanje su već pokazale SAD, nemački i izraelski fondovi.

Da je reč o radnoj verziji zakona, potvrdio je za „Novosti“ prvi čovek Komisije za Staro sajmište, vladika Jovan Ćulibrk.

- U toku je pisanje obrazloženja zakona, posle čega će tekst biti prosleđen Komisiji, a zatim će ići u dalju proceduru. Mislim da je posebno važna preambula, u kojoj su definisani osnovni zločini nad sva tri naroda. Ona je ujedno i svečovečanska i dovoljno vezana za ono što se dešavalo tokom rata na prostoru Starog sajmišta kaže za „Novosti“ vladika Jovan.

STARO SAJMIŠTE VIŠE NIKADA NEĆE BITI ISTO: Rekonstruisanje nekadašnjeg logora počinje sledeće godine

I gradski menadžer Goran Vesić zadovoljan je zato što će se konačno Staro sajmište odrediti kao spomen-kompleks trajnog pamćenja i područje posebne namene.

- Ovaj čin predstavlja krunu dvogodišnjih napora Grada Beograda, vladike Jovana i ministra Aleksandra Vulina, da Sajmište konačno bude dostojno obeleženo kao mesto stradanja Srba, Jevreja, Roma i drugih antifašista. Usvajanje zakona ubrzaće rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, raseljavanje svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze u ovom kompleksu, omogućiće da projekat finansira i Republika, a ne samo Grad - ističe Vesić.

Veličanstvena i moderna Centralna kula Starog Sajmišta koja je danas ruina, iako je kulturno blago. Foto: Wikipedia/public domain Veličanstvena i moderna Centralna kula Starog Sajmišta koja je danas ruina, iako je kulturno blago. Foto: Wikipedia/public domain

Činjenica je da međunarodna zajednica pokazuje veliko interesovanje za Sajmište i da pozitivno ocenjuje sve što je poslednje dve i po godine urađeno.

Vesić podseća da je prvi put urađen popis svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze na Sajmištu, utvrđen pravni osnov po kome borave tamo i počelo raseljavanje. Grad je potpuno raselio centralnu kulu, a svim pravnim i fizičkim licima koja su imala ugovore o zakupu ponudio alternativne lokacije. Raspisan je i tender za idejno rešenje uređenja centralne kule.

Ustanova spomen-žrtve sastojaće se iz već postojećih, samo rekonstruisanih paviljona, u kojima će biti smešten poseban memorijal za svaki od tri stradala naroda, a muzejska postavka će biti i u centralnoj zgradi. Posebno je zanimljivo da je ovo prvi put od Drugog svetskog rata, posle - Poklone Gore, u Rusiji, da će jevrejska zajednica podeliti memorijal sa nekim drugim narodom, što pokazuje međusobno poštovanje za sve žrtve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дадо РС Данило

    25. decembar 2016 | 14:59

    Не знам само како ће јошкине комуњаре,поданици и београдски заштитари хрвата и бошњака поднијети ово?Да сам икада волио Броза било би ме срамота,и сада питање за јошкине комуњаре како,гдје и зашто је убијена породица Драже Михајловића?

  • Milance

    25. decembar 2016 | 10:58

    Ne trebaju nam ovakvi spomenici

  • Vojislav

    25. decembar 2016 | 12:21

    Treba znati da srbija nema veze s tim logorom jer cela uprava pa i lokacija je bila na levoj strani reke a, ta teritorija je, bila, oduzeta srbiji i zna se ko, je, upravljao njom dolaskom komunista i njihovim zataskavanjem istine sajmiste je prepisano srbima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA