Siniša Mali: Spremno smo dočekali vrućine (FOTO)

Zbog sporadičnih problema sa sugrađanima tokom akcija zaprašivanja, gradonačelnik je apelovao da se ekipama omogući normalan rad na terenu

  • 3

Gradonačelnik Beograda i komandant Štaba za vanredne situacije Siniša Mali predsedavao je danas u Starom dvoru sednici posvećenoj stanju i spremnosti sistema zaštite spasavanja za vreme letnjeg perioda.

OBUSTAVLJENI RADOVI ZBOG VRUĆINE: Građevinci i putari na pauzi

Sednici štaba prisustvovali su zamenici komandanta štaba Andreja Mladenović i Slobodan Šolević, gradski sekretari, direktori gradskih komunalnih preduzeća, kao i predstavnici Republičkog hidrometereološkog zavoda, Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Gradskog zavoda za javno zdravlje, Vatrogasno-spasilačke brigade i JP Srbijašume.

– Sednica je sazvana kako bismo pokazali da smo spremni da reagujemo u slučaju da dođe do bilo kakvih problema.

- Gradska preduzeća su takođe u punoj pripravnosti i u ovom trenutku imamo 12 cisterni sa vodom na gradskim ulicama, od kojih četiri u centru i osam na periferiji, imamo tridesetak cisterni u rezervi, kao i svu mehanizaciju koja bi mogla da zatreba u hitnim slučajevima – kazao je Siniša Mali.

Foto: beograd.rs Foto: beograd.rs

On je apelovao na sugrađane da vode računa o potrošnji vode.

– Direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” danas je saopštio da se sa prosečnih 150, potrošnja u određenim delovima grada povećala na 800 litara. To su velike razlike i veliki udari na mrežu, a kako bismo svi zajedno što lakše prošli kroz taj period, treba da vodimo računa i o potrošnji vode – kazao je gradonačelnik.

Govoreći o situaciji na deponiji u Vinči, Siniša Mali je kazao da je situacija stabilna.

– Po prvi put smo zahvaljujući Vojsci Srbije imali mogućnost da dronom sa termovizijskom kamerom snimimo deponiju. Utvrdili smo postojanje manjeg žarišta na dubini od pet do deset metara i time stvorili sebi priliku da odmah reagujemo i rešimo žarište. S tim ćemo nastaviti i narednih nedelja i meseci kako bismo sprečili da nam se ubuduće dogode slični incidenti – kazao je Mali.

Foto: beograd.rs Foto: beograd.rs

On je istovremeno podsetio da će obavezujuće ponude za izbor partnera za deponiju biti otvorene 13. jula i da će Beograd u tom procesu dobiti modernu deponiju, fabriku za preradu smeća i njegovo pretvaranje u toplotnu energiju.

Gradonačelnik je podsetio i da je situacija sa komarcima mnogo bolja nego u prošlosti, kao i da se planiraju dve akcije iz vazduha.

– Čim se stvore potrebni uslovi, akcije će biti sprovedene na teritoriji Krnjače i Obrenovca. Temperatura mora biti 27 stepeni, bez vetra i naznaka padavina kako bi akcija bila uspešna – istakao je gradonačelnik.

Zbog sporadičnih problema sa sugrađanima tokom akcija zaprašivanja, gradonačelnik je apelovao da se ekipama omogući normalan rad na terenu.

Foto: beograd.rs Foto: beograd.rs

– Grad je uložio puno novca u savremena vozila, mašine i supstance za ovu namenu i poslednje tri godine nemamo problema sa komarcima. Zavod zabiocide radi i preventivne akcije, van sezone, i ne mogu da prihvatim da ih neko ometa u poslu. Supstance su neškodljive za ljude i doprinose da možemo leti normalno da živimo. Ovo je grad svih nas i samo zajedno možemo da funkcionišemo kao uređeno društvo – kazao je Siniša Mali.

On je naglasio da je jedna od preporuka koje je usvojio Gradski štab za vanredne situacije da kada temperature pređu 37 stepeni Celzijusove skale, radnici na gradilištima prestanu sa poslom, a da u međuvremenu šefovi gradilišta i druga odgovorna lica preduzmu sve mere kako bi se prevenirale moguće posledice zbog visokih temperatura.

– Ti ljudi rade veoma težak i odgovoran posao, a preporuka se odnosi kako na privatna preduzeća tako i na javna komunalna preduzeća, ljude koji asfaltiraju i rade druge, slične poslove. Dakle, otići u hladovinu i posao nastaviti kada se stvore potrebni uslovi – kaže Siniša Mali.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kimi bk

    30. jun 2017 | 16:40

    A klime u gradskom prevozu,kao u saunu da si ušao ?!

  • gaga

    30. jun 2017 | 16:25

    jesmo spremno docekali vrucine, sedimo u hladovinu, nosimo kratke gace i pijemo pivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA