Kako je Ulica Strahinjića bana postala centar za VIP prostituciju?

Na mestu gde su se skupljali glumci, pevači, menadžeri počinjala VIP prostitucija * Najživlja ulica u Beogradu postala mirno mesto bez redovne klijentele, minića, visokih potpetica i luksuznih automobila

  • 6

Nekada miran dorćolski kraj, Ulica Strahinjića Bana, doživljava ekspanziju devedesetih godina, kad postaje centar za VIP prostituciju.

Ulica je dobila naziv po heroju iz narodne pesme, koji je, između ostalog, oprostio neveru svojoj ženi. Istorijski nije poznat lik, a po nekim predanjima, narodna poezija je u njegovom liku sačuvala sećanje na zetskog feudalca Đurđa Statimirovića Balšića.

Postao je simbol herojstva i usamljenog junaka koji stavlja ljudsko u odnosu na tradicionalno. Njegova ulica nalazi se u beogradskom naselju Dorćol, a vremenom je postala glavno zborište kriminalaca i prostitutki, kao i mesto gde se sastaju najbogatiji ljudi i najlepše žene ovog dela Balkana.

Pročitajte i ko su 1.300 kaplara i kako je Milan Tepić postao heroj? (FOTO)

Pravljeni su celi kanali prostitucije i postojala je cela šema kako se jedna obična, ambiciozna devojka uvlači u ralje VIP prostitucije. Ova ulica se naziva još i Silikonska dolina.

- Sve počinje tu, gde se skupljaju glumci, pevači, menadžeri, skorojevići... Jedna pevačica je, primera radi, tamo upoznala prvo svog menadžera, koji joj je zatim postao i dečko, a onda i makro. Strpljivo je kupovao njenu ljubav poklonima, putovanjima, a zatim je i sam zamolio da mu učini uslugu i ode na večeru, ali samo jednom, s nekim tipom, koji nešto treba da mu učini. Tako se počinje - objašnjava naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

Ipak, ekonomska kriza, ograničenje radnog vremena i ispadanje iz trenda učinili su da redovni posetioci "silikonske doline" migriraju ka drugim delovima grada, a najviše ka novim klubovima oko Savskog pristaništa.

Sad je od ove popularne ulice ostao mit u koji veruju još samo stranci koji znatiželjni zalutaju na ovaj deo Dorćola, ali ubrzo budu razočarani. Radno vreme je ograničeno, a veruje se da će većina nekada popularnih kafića u Strahinjića bana biti ugašena.

Sedenje u Strahinjića bana više nije stvar prestiža, a redovne goste, visoke potpetice, luksuzne automobile, kratke suknje i elegantna odela zamenili su slučajni prolaznici, ležerno obučeni koji su odlučili da popiju kafu i nastave dalje.

(M. Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA