U SRPSKIM UDŽBENICIMA NIKADA NEĆE PISATI DA JE KOSOVO NEZAVISNO! Evo šta je Dačić poručio kosovskim Albancima

- Hoćete da se udžbenici sa Kosova ili Albanije primenjuju u Srbiji, da se u Srbiji uči da je Kosovo nezavisno, da su Dečani deo neke vaše dinastije. To neće moći, možete da se pozivate na koga god hoćete - rekao je ministar spoljnih poslova

  • 21

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, poručio je danas da se u Srbiji poštuju prava albanske nacionalne manjine, ali da u školama ne mogu da se primenjuju udžbenici sa Kosova ili Albanije u kojima piše da je Kosovo nezavisno.

- Hoćete da se udžbenici sa Kosova ili Albanije primenjuju u Srbiji, da se u Srbiji uči da je Kosovo nezavisno, da su Dečani deo neke vaše dinastije. To neće moći, možete da se pozivate na koga god hoćete - rekao je Dačić u parlamentu.

SRBI SU POKRETNE METE NA KOSOVU! Zamenik kosovskog premijera UPOZORAVA SVET

On je, odgovarajući poslaniku Rizi Halimiju koji je tokom rasprave o budžetu za narednu godinu govorio o pravima Albanaca na jugu Srbije koja se, kako tvrdi Halimi, ne poštuju, poručio Albancima da ne traže pomoć sa strane i da to rešavaju sa svojom državom.

- Srpski narod u Albaniji bio bi presećan da ima 10 puta manja prava nego što vi imate ovde, imaju promenjena prezimena koja ne mogi da povrate, imaju probleme sa svojom organizovanošću, kakav nacionalni savet, o čemu pričate - rekao je Dačić.

On je dodao da je došlo krajnje vreme da Srbija kao država pokaže ozbiljnost i da pitanja odnosa prema njenoj nacionalnoj manjini postavi visoko na lestvici svojih prioriteta.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dačić je dodao da ne može da shvati da je veći prijatelj Srbije Indonezija od neke susedne države. Poručuje i da u Srbiji nijedna nacionalna manjina ne sme da bude diskriminisana, ali da nijedan Srbin ne sme da bude diskriminisan zato što živi u sredinama u kojima žive većinom nacionalne manjine.

PALE SRPSKE SPOMENIKE I PUCAJU NA KUĆE! Jeziv napad Albanaca na Srbe sa Kosova (FOTO

- Pričate o obrazovanju na albanskom jeziku u Srbiji, to je utopija za srpski narod u Albaniji. Mi u Hrvatskoj ne možemo da se izborimo da ostane ćirilična tabla... Ne kažem da bi Srbija trebalo da smanji nivo prava, ali bi to trebalo da se ceni - ukazao je Dačić.

Halimi, koji je poslanik Partije za demokratsko delovanje, govorio je da se prava Albanaca na jugu Srbije ne poštuju, a između ostalog je izneo primedbu zašto na RTS nema nijednog minuta na albanskom jeziku.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Da li je moralno da građani plaćaju taksu, a da nemaju ni minut na albanskom jeziku. Preševo čak danas nema prenos ove sednice, jer nema predajnik - rekao je Halimi.

On je Dačiću poručio da bi o pravima Srba u Albaniji trebalo da razgovara sa albanskim ministrom spoljnih poslova i pitao ga zašto Albance u Srbiji povezuje sa tom problematikom.

- Mi tražimo da se ostvare prava Albanaca na osnovu Ustava Srbije - rekao je Halimi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Simke

    9. decembar 2015 | 15:34

    Bravo Dačo neka crknu puknu ali njihova deca će u Srbiji učiti pravu a ne isfabrikovanu istoriju.

  • zoki

    9. decembar 2015 | 14:39

    A ja placam u nemacku gradski tv pa ne cujem srpski jezik

  • Srki21

    9. decembar 2015 | 23:50

    Ministre,svaka ti je na mestu.Ali tih smo se prica naslusali i previse.Uraditi nesto konkretnije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA