SRBI NA SVETOG NIKOLU TUGUJU, MOLE SE, PALE SVEĆE I PATE! Ovi PORAZI su zavili u CRNO Srbiju na dan ovog SVECA

Sveti Nikola najmasovnija je krsna slava u Srba, ali tog dana su kroz istoriju mnogi događaji Srbiju zavili u crno. Evo po čemu sve Srbija pamti 19. decembar

  • 11

Sveti Nikola najmasovnija se srpska slava, a za ovaj dan vezani su mnogi istorijski datumi za Srbiju, tada smo pobeđivali, pretrpeli poraze, strašne udarce, ali i odlikovali "naše heroje". Telegraf.rs vas podseća koji su to bitni događaji ostali upisani CRVENIM SLOVOM u istoriji srpskog naroda i zašto smo na današnji dan plakali i veselili se!

 

Tito je mrzeo Svetog Nikolu, jer ga je ovaj svetac podsećao na... (FOTO)

 

Na današnji dan jedna polovina Srba proslavlja svoju krsnu slavu, odlazi u crkvu, lomi se kolač, pale sveće i kandilo i moli se za zdravlje porodice, kumova i prijatelja. Druga polovina (ona kome Sveti Nikola nije krsna slava) ide na slavu kod svojih prijatelja, te se s pravom može reći da danas 19. decembra SLAVI CELA SRBIJA!

 

OVO DANAS NIKAKO NE SMETE DA RADITE: Cela Srbija slavi NIKOLJDAN!

 

Ipak istorija nas uči, da na ovaj veliki pravoslavni praznik nismo uvek slavili i bili srećni, jer bilo je događaja koji su nas baš na današnji dan zavili u crno, krenimo redom:

 

TAJNA SVETOG NIKOLE: Evo zašto ga jedni slave POSNO, a drugi - MRSNO! (FOTO)

 

Foto: spc.rs

Foto: spc.rs

 

* 1885. godine u srpsko-bugarskom ratu, srpska vojska je teško poražena u bici kod Slivnice.

 

* 1916. godine srpske i ruske jedinice su u Prvom svetskom ratu oslobodile Bitolj od Bugara.

 

Evo zašto danas POLA SRBIJE slavi SVETOG NIKOLU, a ostatak ide U GOSTE!

 

Josip Broz Tito i Ficroj Meklejn negde u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata. Foto: Wikipedia/Lord Eastfarthing

Josip Broz Tito i Ficroj Meklejn negde u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata. Foto: Wikipedia/Lord Eastfarthing

 

* 1944. godine Predsedništvo AVNOJ-a je, na svojoj prvoj sednici u Beogradu, donelo odluku da se Josipu Brozu Titu dodeli naziv narodnog heroja, na predlog Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Srbije. Drugi Orden narodnog heroja dodeljen je Josipu Brozu 1972, a 1977. dodeljen mu je i treći herojski znamen.

 

 

* 1988. godine u Beogradu na Ušću održan je najveći miting u nizu takvih skupova koje je tadašnji predsednik Saveza komunista Srbije Slobodan Milošević organizovao tokom godine širom Srbije. Skupu od oko milion ljudi obratio se i Milošević pozivajući ih na odbranu "srpskih nacionalnih interesa", potpaljujući "fitilj" koji će u naredom periodu dovesti zemlju u stanje haosa.

 

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

 

* 1994. godine Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom je odobrena upotreba vazdušnih snaga NATO-a na teritoriji Krajine u Hrvatskoj, u zonama pod zaštitom UN.

 

* 2003.  godine Narodni pokret "Otpor" poznat po akcijama protiv bivšeg režima Slobodana Milševića prerastao je u političku partiju. Pristupanjem Demokratskoj stranci 8. septembra 2004. "Otpor" je prestao da postoji.

 

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

 

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HogarStrasni

    19. decembar 2015 | 10:03

    Otpor nam je j. majku ...

  • Nikolas

    19. decembar 2015 | 10:10

    NAJGORE JE STA NAM SE MOGLO DESITI JE DOLAZAK JOSKE AUSTRIJANCA NA VLAST-TO JE BILA KATAKLIZMA ZA SRBIJU I SRBE-NIKAD SE NECEMO OPORAVITI OD KOMUNJARA -ZAVIJENI SMO U CRNO GORE NEGO POSLE KOSOVSKOG BOJA!!!SAMO GOSPOD BOG NAS MOZE JOS SPASTI PROPASTI !!!!!!!!

  • AGA

    19. decembar 2015 | 10:10

    Molite se samo Bogu i trazite pomoc samo od Boga .. kako mozete traziti pomoc od nekoga sto je umro.. on nemoze vas cuti niti pomoci .. Bog vas cuje i gleda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA