TREBA LI SRBIJA DA SE ODREKNE KOSOVA ZBOG EU? Evo šta kažu Srbi kako treba odgovoriti na NAJNOVIJE UCENE

Srbija će se ukoliko želi da bude deo Evropske unije naći pred jednim, veoma teškim uslovom, a on glasi - ZELENO SVETLO ZA KOSOVO U UN. Evo šta Srbi kažu da li treba pristati na ovu ucenu

Jedan od uslova na putu Srbije ka članstvu u Evropsku uniju mogao bi da bude taj da zavnični Beograd da "zeleno svetlo" za prijem tzv. Republike Kosovo u Ujedinjene Nacije. O ovom scenariju odavno se govori, ali je odlazeći ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ponovo podgrejao ovu, kako kaže premijer Srbije Aleksandar Vučić veoma tešku temu za Srbe! Da li će zaista Srbija morati da da AMIN Kosovu da dobije svoju fotelju u Njujorku, ostaje da se vidi, do tada zvaničnici Vlade Srbije tvrde da od tog posla NEMA NIŠTA!

AMERIKA ĆE TRAŽITI DA SRBIJA PUSTI KOSOVO U UJEDINJENE NACIJE! Evo šta je još poručio Majkl Kirbi

- Ne tražimo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Šta će ta normalizacija na kraju tačno značiti, na Evropskoj uniji je da definiše, ali po nama to uključuje i članstvo Kosova u UN - rekao je Majkl Kirbi za dnevni list “Večernje novosti”.

SRBIJA NEĆE DOZVOLITI ČLANSTVO KOSOVA U UJEDINJENE NACIJE! Evo šta je Dačić rekao o ovoj IDEJI

FOTO TANJUG/ MARKO DJKOVIC FOTO TANJUG/ MARKO DJKOVIC

On je kazao i da zapadna Nemačka nikad nije priznala istočnu Nemačku, a ona je bila u UN.

SRBIJI NIJE LAKO KADA ČUJE DA KOSOVO TREBA DA BUDE U UN! Evo šta je Vučić odgovorio Majklu Kirbiju

Odmah su se po ovom pitanju oglasili premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef srpske diplomatije Ivica Dačić rečima da Srbija poštuje SAD, ali da neće menjati svoju politiku.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Sve što mogu da kažem jeste da za nas nije lako da kao mala zemlja pružimo odgovor na ono što je Kirbi rekao, sve što mogu na to da kažem i da odgovorim – to je da Srbija ima svoju politiku. Mi poštujemo politiku SAD, oni su svetska velesila, ali mi imamo svoju politiku i držimo se svoje politike - rekao je Vučić i dodao da stav ambasadora Kirbija nije prevelika novost, budući da su SAD priznale nezavisnost Kosova još 2008. godine, ali da to za nas “nikad nije lako da pročitamo”.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Srbija, naravno, neće podržati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama koje bi značilo legalizaciju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, uključujući i Ujedinjene nacije - rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

U anketi našeg portala naši čitaoci imali su pravo da kažu svoje mišljenje na ovu temu. A evo šta je 10.300 ljudi slobodnom voljom odgovorilo na pitanje: "DA LI SRBIJA TREBA ZBOG ULASKA U EU DA PUSTI KOSOVO U UN?"

61,56 odsto njih kliknulo je na odgovor - TREBA, TO JE JEDINI NAČIN DA BUDEMO DEO EU; 27,14 odsto reklo je - NE, TO BI BILA IZDAJA; 11,30 odsto smatra da će BITI ONAKO KAKO SVETSKE SILE KAŽU.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Ipak, u srpskoj javnosti pojavile su se informacije po kojima ako žele da uđu u EU, Beograd i Priština imaju obavezu da potpišu još jedan sporazum kojim će se omogućiti prijem Kosova u Ujedinjene nacije, a “pravno obavezujući sporazum Srbije i Kosova” nije ništa novo i njegovo potpisivanje se u strateškom okviru EU za pregovore sa Srbijom navodi kao obaveza Beograda.

Čim je Srbija ušla u pregovore sa Unijom, ona se automatski saglasila i sa ovom odredbom, tvrde zapadne diplomate.

Podsetimo, ambicija Vlade Srbije je da se pregovori završe do kraja 2018, kako bismo ušli u EU do kraja 2020. godine.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    26. decembar 2015 | 09:37

    Namestate rezulate anketa, slepci, izdajnici

  • Gagi

    26. decembar 2015 | 09:37

    Naravno da ne treba.

  • No comment

    26. decembar 2015 | 09:36

    Ne nikako. Ako se odreknemo kosova mozemo sebi da pljunemo u lice jer to radimo po svim "bivsim prijateljima" iz regiona koji su priznali kosovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA