DAČIĆ: Bez podvala ispod žita

- Protivićemo se svakom pokušaju da se na mala vrata, ispod žita, afirmiše nezavisnost Kosova - rekao je Ivica Dačić. Premijer je istakao i da postoje "zaista velike šanse" da Srbija krajem juna dobije datum za početak pregovora sa EU

  • 4

Pozicije Srbije u ovom trenutku mnogo su bolje nego pre mesec dana i postoje zaista velike šanse da dobijemo datum za početak pregovora sa EU krajem juna, rekao je  za "Novosti“ premijer Ivica Dačić.

On najavljuje i užarenu diplomatsku ofanzivu Beograda u narednim danima, kako bi Srbija obezbedila najširu moguću podršku za nastavak naših evropskih integracija.

- Očekujemo i da Litvanija, konačno, kao poslednja zemlja EU, 14. juna ratifikuje SSP, a narednih dana ugostićemo i nemačke parlamentarce. Za sada se stvari odvijaju u pozitivnom smeru - kaže Dačić.

Na pitanje šta konkretno Srbija do kraja juna mora da ispuni kako bi dobila datum, premijer kaže da je preduslov za zeleno svetlo Evropskog saveta da se plan implementacije sprovodi u dogovorenim rokovima, odnosno da za sada počne primena rešenja postignutih o policiji i pravosuđu.

Odgovarajući na to hoćemo li dobiti garancije da će sporazum biti statusno neutralan i da li će Srbi sa Kosova moći da glasaju sa našim dokumentima, Dačić kaže:

- Oko toga se upravo vode razgovori sa ključnim partnerima u EU, jer želimo da stvari budu potpuno jasne, kako ne bismo došli u situaciju da neko sutra pogrešno tumači ono o čemu se dogovaramo. Za nas je važno da još jednom ponovimo da su svi ovi dogovori statusno neutralni, da ne menjaju našu poziciju u odnosu na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Odgovarajući na pitanje zašto misli da će sada biti drugačije kada je Priština i do sada, u više navrata, pokušavala da "na terenu“ drugačije tumači i primenjuje postignute dogovore, premijer kaže da "ćemo se protiviti svakom pokušaju da se na mala vrata, ispod žita afirmiše nezavisnost KiM".

- Protivićemo se svakom pokušaju da se na mala vrata, ispod žita afirmiše nezavisnost Kosova. Mi ćemo, naravno, primenjivati sve postignute dogovore, ali se u njihovoj primeni mora poštovati princip statusne neutralnosti - rekao je premijer Srbije.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    28. maj 2013 | 03:06

    лажов

  • kp

    28. maj 2013 | 00:27

    I ti neces moci da se protivis bilo cega jer u dogovoru stoji da serbija nece se protiviti o clanstvu Kosova na bilo koju organizaciju,i da serbija nece raditi na tome da se protivi zemalja koje ce priznati kosovu.i da ce sever biti pod kosovskim zakonima i po kosovskom vlastodrscima...i ti neces imati ta mala vrata da se protivis druze Dacicu kad si sam potpisao sporazum.

  • najprovokator

    28. maj 2013 | 07:12

    mislim...kale...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA