KARLEUŠA NIJE JEDINA: Ko je sve sa estrade pronašao tezgu u politici?

Pevači i pevačice sve češće se politički angažuju, a to se obično završi njihovim ulaskom u Skupštinu li Vladu. Prva je to uradila Zorica Brunclik, slikajući se s Vojislavom Šešeljem

  • 16

Estradne zvezde u Srbiji sve češće svoju "tezgu" pronalaze u politici, a dešava se i da se taj angažman pretvori u mandat poslanika ili čak ministra. Najnoviji "prelet" iz muzičke scene na političku izvela je Jelena Karleuša, koja je na svom Tviteru objavila da će se ubuduće više posvetiti svom političkom delovanju.

- U godinama koje dolaze, sve manje ću se baviti muzikom i modom... Moja interesovanja su vezana za politiku - napisala je Karleuša.

Čast estradnih umetnika u današnjem sazivu Skupštine Srbije brani Nevena Adžemović, bivša članica grupe Models, koja je u parlament ušla kao član Nove Srbije Velimira Ilića.

Pevačica Maja Nikolić veliki je simpatizer Srpske napredne stranke, a Miroljub Aranđelovi Kemiš, suprug Zorice Brunclik, bio je na listi kandidata za poslanike liste "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić".

Nikako se ne sme zaboraviti ni činjenica da su članovi čuvene grupe "Idoli" Nebojša Krstić i Srđan Šaper imali velikog ugleda u kabinetu bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Pre njih, među poslanicima redovno se mogao videti poznati harmonikaš Branimir Đokić, koji je bio član Srpske radikalne stranke, ali je retko izlazio za govornicu.

Sve je počelo davne 1990. revijom "On", kada se na naslovnoj strani tog lista pevačica Zorica Brunclik slikala sa Vojislavom Šešeljem. Danas su novine prepune slika Ane Bekute i Milutina Mrkonjića.

Na prste jedne ruke mogu se izbrojati pevači koji su za honorar pevali bez obavezne partijske knjižice u džepu. Kao da političkim strankama i partijama estradne zvezde i zvezdice predstavljaju idealno sredstvo za reklamu. Mnogi se zato s pravom pitaju da li je estrada saputnik ili sluškinja politike.

Podsetimo, na izborima 1992. pravi brodolom doživeli su dirigent Darinka Matić Marović i Miroslav Ilić kao kandidati SPS-a, Bora Đorđević i Milovan Ilić Minimaks kao kandidati Narodne stranke (NS) Milana Paroškog, kompozitor dr Branislav Bata Pavlović, frontmen Napredne stranke, s kandidatima Draganom Antonijevićem Arlekinom i folkerom Draganom Vulinom, Olivera Katarina (Srpska narodna obnova), Velibor Miljković poznatiji kao Toni Montano (Rokenrol partija)…

U Skupštinu Srbije svojevremeno je ušla i violinistkinja Tatjana Tanja Olujić kao poslanik JUL-a. Ostala je poznata po tome da, poput Nede Arnerić, nije progovorila ni reč za govornicom.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Клисура

    25. septembar 2013 | 20:39

    Сачувај нас Боже и одбрани од њиховог бављења политиком и уласка у народну скупштину. Ниже не би могло да буде.

  • Duško

    25. septembar 2013 | 21:05

    Ako se to desi onda će se desiti katastrofa! Bože budi nam u pomoći i sačuvaj nas te nemani!

  • Cek cek

    25. septembar 2013 | 21:17

    Ma ionako ne moze gore,ionako je skupstina postala tezga a politika unosan posao...samo napred ,zabava traje vec 100 god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA