Poruka u boci iz 1959. godine otkrila misteriju glečera

Flaša, koja je pre više od pola veka postavljena ispod kamenja, sadrži podatke o razdaljini glečera i ukazuje na činjenicu da su klimatske promene uzrokovale topljenje glečera od 71 metar

  • 3

Istraživači na Arktiku otkrili su najneobičniju poruku u boci, ali ona nije bačena u okean. Ova poruka u boci stavljena je ispod gomile kamenja, blizu ivice glečera, datira iz 1959. godine i sadrži neverovatnu poruku o globalnom zagrevanju.

Pismo američkog geologa Pol T. Vokera u stvari je molba da svako ko pronađe flašu izmeri razdaljinu između gomile kamenja i ivice glečera, koja je tada iznosila 51 metar, i da podatke pošalje njemu ili njegovom kolegi na fakultetu. Doktor Vorvik Vinsent s Univerziteta u Kvebeku pronašao je ovo malo blago i rekao da je sadašnje rastojanje 122 metra, što ukazuje na činjenicu da se glečer povukao za 71 metar.

- To je priča o klimatskim promenama, ali i o neverovatno hrabrim i jakim ljudima koji su radili u ekstremnim uslovima Arktika, bez pomoći tehnologija koje postoje danas - rekao je doktor Vinsent.

Dodao je da naučnik Voker imao briljantan um kada mu je palo na pamet da ostavi pismo za budućnost, jer je pedesetih godina bilo nezamislivo da će glečer toliko da se istopi. Nažalost, autor poruke je preminuo te iste godine i, kako se ispostavilo, to je jedna od njegovih poslednjih komunkacija.

Iznenađujuće, istraživači nisu zadržali pismo. Boca je postavljena na mesto gde je i pronađena, zajedno sa novom porukom koja traži osobu koja bi ponovo premerila rastojanje i izvestila istraživački tim.

(Telegraf.rs / Izvor:grindtv.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pop

    23. decembar 2013 | 22:08

    Pa to je američka boca kako da pukne

  • dragan Trebinje

    23. decembar 2013 | 19:48

    Kako nije pukla

  • Tamarena

    23. decembar 2013 | 23:01

    Pol Voker! Jako zalim za ovim glumcem. Procitam tekst,kad ono i ovaj geolog se zvao i prezivao isto. Opet sam tuzna!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA