Ko bi rekao da su ovo uzročnici depresije

Ukoliko vam u poslednje vreme teško pada da ujutro ustanete iz kreveta i posvetite se svakodnevnim aktivnostima, a fizički ste zdravi kao dren, moguće je da ste na putu da postanete depresivni

  • 1

Depresija predstavlja normalan odgovor duše na sve pritiske kojima je izložena. Međutim, da li ste znali da pojedine namirnice i neke životne navike takođe mogu da je izazovu?

Ovo je lista stvari koje mogu da vas ubace u dugoročno stanje bezvoljnosti, apatije i tuge:

Kontraceptivne pilule

Žene koje su na piluli imaju gotovo dvostruko veće šanse da budu depresivne nego one koje ih ne koriste, tvrde australijski naučnici. Slažu se da je moguće da hormonalna kontracepcija promeni raspoloženje osetljivih žena, ali smatraju kako to ima veze sa serotoninom.

Slatkiši

Dok ih jedemo, osećamo se veselo. Međutim, nagli skok i naknadni pad šećera u krvi nisu dobri za raspoloženje. Za slatkom i masnom hranom žudimo jer ubrzano diže raspoloženje. Sve u svemu, od slatkiša ima više štete nego koristi. Stručnjaci preporučuju da kad osetite žudnju za slatkim, pojedete kockicu-dve tamne čokolade s velikim procentom kakaa.

Ulična rasveta i ekrani

Previše svetla u spavaćoj sobi, koje dolazi sa ulice ili od ekrana televizora, laptopa ili smartfona negativno utiče na prirodni bioritam. Mali svetlosni izvori, koji nas obasjavaju tokom noći, mogu da dovedu do promena na hipokampusu, delu mozga koji je povezan sa depresijom.

Čaj i kafa

Zlatno pravilo kojeg bi se trebalo pridržavati jeste da nikako ne pijemo napitke s kofeinom kasno popodne i uveče. Nećemo posle moći da zaspimo, a nesanica i nedovoljno sna i te kako utiču na naše psihičko stanje.

Tablete protiv visokog pritiska i akni

Neki beta-blokatori u retinoidi, koji se koriste protiv akni i psorijaze, kao neželjeno dejstvo imaju depresiju.

Cigarete

Cigarete mogu da povećaju šansu za tešku depresiju za neverovatnih 93 odsto. Nikotin daje osećaj opuštanja, pa ljudi misle da pušenjem smanjuju stres i anksioznost, ali to je kratkoročno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA