Reklamiranje cigareta povećava želju za pušenjem

Istraživanja pokazuju da gledanje reklama za cigarete povećava želju za pušenjem, naročito kod tinejdžera koji su ujedno i najgori pušači

  • 2

Gledanjem reklame s cigaretama želja za pušenjem raste za 22 odsto, pokazala je studija neprofitne američka organizacije "Rand Corporation" koja je sprovedena na 134 studenta. Čak i jedna reklama kod tinejdžera i studenata uzrokuje želju za cigaretom koja traje i do nedelju dana.

Iako se želja smanjuje vremenom, ona traje punih sedam dana, utvrdili su naučnici koji su ispitanike izložili prikazom 1.112 reklama koje podržavaju duvansku industriju.

- Rezultati istraživanja su nas u potpunosti iznenadili. Reklame koje podržavaju duvansku industriju povećavaju rizik od iskušenja najverovatnije zato što deluju pozitivno i stimulišu želju, a kako mozak nije izložen negativnim stranama, želja ne jenjava - objasnio je vodeći naučnik studije, psiholog Stiven Martino.

Reklame s cigaretama zabranjene su na televiziji i radiju, ali se duvanska industrija i dalje oglašava na internetu, u prodavnicama i na benzinskim pumpama.

Ranija istraživanja su potvrdila da su najteži pušaći upravo tinejdžeri i studenti koji imaju između 18. i 25. godina. U toj starosnoj grupi ima 50 odsto više zavisnika o cigaretama nego u bilo kojoj drugoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailo

    22. decembar 2013 | 05:36

    Ma ko bi rekao?! Meni je baš bilo logično da oni ulažu u marketing kako bi smanjili prodaju!

  • Srbija-Ubija

    24. decembar 2013 | 16:49

    Kao i pornići

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA