Vučić: Dobili smo jednu od najmodernijih rafinerija, naftni koks ćemo početi i da izvozimo

Površina gradilišta je 64.000 m2, a na postrojenju će, kako se navodi, raditi 63 novozaposlena domaća stručnjaka

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas je prisustvovao svečanosti povodom početka rada Rafinerije nafte u Pančevu.

Projekat je vredan više od 300 miliona evra, a Rafinerija je jedna od najmodernijih u ovom delu Evrope. Trebalo bi da doprinese energetskom potencijalu Srbije, ali i da ima ekološke benefite. Ovim se obeležava i početak proizvodnje naftnog koksa u našoj zemlji.

NIS Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Oko 150.000 tona su naše potrebe kada je reč o proizvodnji naftnog koksa, istaknuto je danas. Površina gradilišta je 64.000 m2. Na postrojenju će, kako se navodi, raditi 63 novozaposlena domaća stručnjaka.

- Ovo je veliki dan za Srbiju i za dalje unapređenje odnosa između naše zemlje i Rusije - istakao je Vučić na samom početku, dodajući da je ovo "potvrda dobrog zajedničkog rada, a ne samo bratskih odnosa".

NIS Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

- Ne znam mnogo o rafineriji, ali znam da će popraviti poziciju NIS-a na tržištu. Dobili smo jednu od najmodernijih rafinerija u Evropi. Ovde su korišćene najmodernije tehnologije - navodi predsednik i dodaje da će okolina biti zaštićena od štetnih jedinjenja.

Ovde će se sada, kako kaže, proizvoditi dizel za 40 odsto više, benzin za 2 odsto više i TNG za 7 odsto više. Vučić je dalje naveo da će biti formirana radna grupa, da se reši problem 1.320 radnika iz Petrohemije, odnosno da se preduzeće privatizuje.

NIS Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

- Kapitalne investicije, modernizacija i digitalizacija su naša strategija, ovo je iskorak u novu eru. Duboka prerada je nova referenca kompanije, to su novi standardi. Od iste sirovine, dobijamo više tržišno vrednih derivata. Proizvodimo koks, koji se do sada samo uvozio. Duboka prerada ostvaruje našu viziju da budemo pouzdan partner države i zajednice i da naš moto pretvaramo u delo - rekao je generalni direktor NIS-a, Kiril Tjurdenjev.

Predsednik Upravnog odbora "Gazprom Nefta" kaže da je ovaj visokoefikasan projekat uspešno završen i može da počne. Dalje navodi da će Rafinerija u Pančevu dozvoliti da se za 40 odsto poveća proizvodnja dizela, bez potrebe da se proizvodi mazut. To će, kako kaže, pomoći Srbiji i NIS-u da ispune ekološke standarde koje propisuje Energetska zajednica.

Koks se naširoko koristi u metalurgiji i građevinarstvu, a njegova proizvodnja će dozvoliti da se zadovolji unutrašnja potražnja za njim, a svakako će moći i da se izvozi. NIS je danas jedna od vodećih kompanija u regionu.

NIS Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Oglasio se i ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je naveo da je ovaj projekat izvanredan. "Ne znam ništa slično u regionu i Evropi, da jedna energetska kompanija u ovim nepovoljnim uslovima pandemije nastavlja razvoj i završava najvažnije projekte, kao što je ova duboka prerada", kaže.

- Strategijsko partnerstvo između Srbije i Rusije sada ima bezbroj grana i smernica, a energetski sektor ostaje temelj - istakao je, i dodao da NIS ostaje "vodeće zajedničko preduzeće", koje pruža značajan doprinos privrednoj stopi Srbije.

Video: Vučić: Zahvalnost na ulozi koju Vojska Srbije ima u borbi za zdravlje naše nacije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ed

    20. novembar 2020 | 09:49

    I najskuplje gorivo u evropi

  • Haha

    20. novembar 2020 | 10:17

    Znači ode litar dizela na 180dinara

  • Lola

    20. novembar 2020 | 09:21

    Predsednice, uspori malo... bice srbija jaca od amerike,nemacke,kine...pa ce srbiju opet bombardovati.. ne.trpe oni mocnu ekonomiju pored njihove...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>