• 14

Ko ne želi da znamo šta se nalazi u hrani koju jedemo? Primena pravilnika o deklarisanju je ponovo odložena, ovo je novi datum

Čini se da je neko opet izašao u susret prehrambenoj industriji i da je to ponovo učinjeno na štetu potrošača.

  • 14

Proizvođači namirnica ponovo su se izvukli. Obaveza da na svojim proizvodima navedu sve informacije koje mogu da utiču na naše zdravlje odložena je za dodatnih šest meseci.

NE ZNAMO ŠTA JEDEMO: Pola deklaracija na pecivima, sokovima i "zdravoj hrani" neispravno!

Tačno godinu i po dana imali su proizvođači da učine nešto što bi trebalo da bude jednostavno - da na ambalažu svojih slatkiša, grickalica, peciva, sokova i prerađevina napišu šta se sve nalazi u njima.

Tako bismo za svaki kupljeni proizvod znali koliko ima soli, šećera, masti, proteina, ugljenih hidrata, kao i kolika mu je kalorijska vrednost. Sve ovo je trebalo da znamo od 15. juna, ali zbog novih izmena znaćemo tek 1. januara sledeće godine.

Foto: Telegraf

Dr Danica Zarić iz IHIS Nutricionizma smatra da je proizvođačima bilo više nego dovoljno 18 meseci da se prilagode novim propisima.

- Potrebno je što pre uvesti nutritivne tablice na proizvode, jer je to jedini način da svako od nas zna koliko je zdrava, odnosno nezdrava neka namirnica - kaže dr Zarić.

Ona objašnjava da su to sve važni podaci, pogotovo ako uzmemo u obzir da u Srbiji ima sve više gojaznih, dijabetičara i ljudi sa kardiovaskularnim problemima.

- Kada svi neophodni podaci stoje na ambalaži, onda kupac koji ima povišen pritisak traži krekere sa manje soli, neko ko je sklon gojenju traži namirnice sa manje masti i šećera - objašnjava dr Zarić.

Do 1. januara sledeće godine ove informacije ćemo dobijati samo od proizvođača koji žele da ih podele sa nama, a i oni koji imaju tabloce mogu da izbegnu da na njih stave nezdrave sastojke. Čini se da je neko opet izašao u susret prehrambenoj industriji i da je to ponovo učinjeno na štetu nas potrošača.

Daljinac

(Gorica Avalić/g,avalic@telegraf.rs)

Komentari

  • marija

    Gojazna osoba uopste ne treba da jede slatko, kao sto ni osoba sa povisenim krvnim pritiskom ne treba uopste da jede krekere bili oni manje ili vise slani. Jednostavno. Pustite te tablice, ako imate problem sa zdravljem zaobilazite pojedine namirnice u sirokom luku.

  • Ilija Pandurović

    Pa sta vi mislite ko im je to omogućio? Verovatno Pera iz Babušnice ili Djordje iz Zaklopače...

  • Srboljub

    Kada bi narod znao šta jede izbila bi revolucija.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima