Agenti za nekretnine o novim propisima: "Samo što se ne traži DNK od pokojne babe"

U Ministarstvu trgovine, na ove primedbe odgovaraju da za investitore oni nisu nadležni, već da se njima bavi Poreska inspekcija.

  • 9

Gradnja, kupovina i prodaja stanova, najčešći je način za pranje novca u Srbiji. Država je propisala nove smernice za posrednike u kupovini i zakupu stanova za procenu rizika od pranja novca i finansiranje terorizma, koje počinju da se primenjuju od 15 septembra.

Skeniranje i provera biografije: Od 15. septembra pre kupovine stana sledi detaljna istraga kupaca

Vlasnici agencija za nekretnine negoduju, jer kažu da im se papirologija gomila i da klijenti loše reaguju kada im agenti postavljaju pitanja iz domena privatnog života.

Vlasnici agencija negoduju zbog nove odredbe Foto: Profimedia/Onoky

Desetine dokumenata potpisuju oni koji žele da kupe ili prodaju stan. Agenti za nekretnine kažu da se novim Smernicama za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma od njih ocekuje da klijente ispituju poput detektiva.

"Očekuje se da budemo finansijsko obaveštajni policajci, da sve proverimo, odakle vam novac, zašto hoćete baš to da kupite, da li kupujete sa ženom, mužem, zašto preko baš te banke, samo što se ne traži DNK od pokojne babe", kaže Milić Đoković iz Old Royal nekretnina.

Sada se pri kupovini stana prioverava sve Foto: Profimedia/BE&W
  • Tražite sumnjiva lica?

"Tako je, traže da budemo balkanski špijuni", kaže on.

Kad se umesto klijenta pojavljuje advokat, kada kupac ne pita koliko neki stan košta ili insistira da kupi određenu nekretninu, bez obzira na cenu, to su situacije kada bi agenti trebalo da urade pojačanu analizu rizika, kažu u Ministarstvu trgovine.

"Znači da sazna odakle dolazi taj kupac ili prodavac, da li dolazi iz neke druge zemlje, da li se već nekoliko puta kod njega javljao ili nije, eto to da sazna...", kaže Mirjana Veljović iz Ministarstva trgovine.

  • A liči li vam to na špijuniranje?

"Ne liči mi na špijuniranje", kaže ona.

Slične provere, kod trgovine nekretninom rade i banke i notari. Obradom podataka o ličnosti ne sme da se bavi niko ko zakonom nije za to ovlašćen, napominje Poverenik za informacije od javnog značaja.

"Ta obrada ličnih podataka, da tako kažem sumnjivih podataka, morala bi da podrazumeva i obradu naročito osetljivih podataka, kao što su pitanja: Da li ste osuđivani? Za koje naš zakon izričito kaže da ne mogu da se obrađuju bez pristanka lica o čijim podacima se radi", kaže Rodoljub Šabić.

Nove smernice ne odnose se na građevinske investitore i one koji stanove direktno kupuju od njih, iako se najveća količina nelegalnog novca, najčešće, upravo tako ubacuje u legalne tokove.

- Veći deo prometa se obavlja direktno kod investitora, advokata, notara - kaže Milić Đoković.

  • Ali kad se kupuje direktno kod investitora?

"Onda sve može", kaže Đoković.

  • I nema ovoliko papira?

"Naravno", kaže on.

U Ministarstvu trgovine, na ove primedbe odgovaraju da za investitore oni nisu nadležni, već da se njima bavi Poreska inspekcija.

(Telegraf.rs/ N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.N.

    10. septembar 2018 | 21:26

    Da li su svi zaboravili da je vlasnica agencije Gordana Jovanovic ubila klijentkinju Nadu Kajganic (2013.god) i prodala njen stan?? Ko u agencijama za nekretnine ima pravo da zna sve o meni, bez obzira da li prodajem, kupujem, izdajem stan???

  • Maja

    10. septembar 2018 | 22:33

    uskoro ce nas legitimisati kada kupimo hleb i mleko, odakle nam pare, a "elita" kupuje fabrike, imaju kuce od par miliona evra, firme, vozni park od stotinu hiljada evra, jahte.... i njih niko Ne Sme nista da pita.

  • 😇

    10. septembar 2018 | 21:35

    Пустите агенте за некретнине да раде свој посао а запослите људе који ће то да истражују.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA