≫ 

Država izdvaja 200 milijardi dinara za kapitalne investicije: Brnabićkin plan za sledeću godinu (FOTO)

Pored saobraćajnih projekata, ulagaće se u zdravstvo, a novac će biti izdvojen za inovacije, istraživanja i razvoj, a na četvrtom novac za izgradnju stanova za službe bezbednosti

  • 54

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će sledeće godine iz budžeta biti izdvojeno 200 milijardi dinara za kapitalne investicije, a da će se najveći deo tog novca biti uložen za velike saobraćajne projekte.

Srbija se menja i ide napred, važne su nam slobodne zone: Mali obišao jednu u Smederevu (FOTO)

Novac će ići na završetak koridora 10 i 11, početak izgradnje moravskog koridora, železničke pruge Niš Dimitrovgrad i brze pruge Beograd Budimpešta.

Pored toga, navodi Brnabić, jedna milijarda biće uložena u zdravstvenu infrastrukturu na teritoriji cele Srbije, Klinički centar Srbije, KC Vojvodine i KC Kragujevac.

- Na trećem mestu biće novac izdvojen za inovacije, istraživanja i razvoj, a na četvrtom novac za izgradnju stanova za službe bezbednosti - rekla je Brnabić.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska fabrike kompanije BAT u Vranju, rekla da će jedan deo tog novca otići i u taj grad.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

- U Vranju će u prvoj fazi biti izgrađeno 486 stanova za službe bezbednosti. Završili smo dve osnovne škole i imamo raspisan poziv za renoviranje još jedne, a planiramo i rekonstrukciju opšte bolnice, vrednu 6,2 miliona evra, rekonstrukciju toplane u Vranju i stadiona - rekla je Brnabić.

Među najvažnijim projektima u Vranju je i obnova pozorišta "Bora Stanković", za koju premijerka kaže da nedostaje još sto miliona dinara.

Ističe da je završetak radova u tom pozorištu prioritet za sledeću godinu i da se nada da će to biti završeno na jesen sledeće godine.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

Ona je navela da će u okviru posete Vranju imati sastanak u vezi sa renoviranjem pozorišta, ali i u vezi sa muzejom i spomen kućom Bore Stankovića, koje još uvek ne rade.

Upitana za proces digitalizacije u školama na jugu Srbije, od kojih neke i dalje nemaju uveden elektronski dnevnik, Brnabić je rekla da bi proces uvođenja e-dnevnika u sve osnovne škole trebalo da bude gotov do početka drugog polugodišta, a da zatim sledi i umrežavanje srednjih škola, kao i digitalne učionice.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je nivo nelegalne trgovine duvanom u Srbiji sveden na 20 odsto i da Vlada Srbije nastavlja da radi na suzbijanju sive ekonomije u duvanskoj industriji.

- Značajno smo unapredili fer konkurenciju i borbu protiv sive ekonomije, ali to nije dovoljno i nastavljamo da radimo na tome u saradnji sa Poreskom upravom i tržišnom inspekcijom - rekla je Brnabić novinarima u Vranju gde je posetila kompaniju Britiš amerikan tobako (BAT).

Premijerka je navela da Ministarstvo finansija priprema izmene i dopune Zakona o duvanu koji će doprineti suzbijanju nelegalne trgovine duvanom.

Govoreći o borbi protiv sive ekonomije u duvanskoj industriji, Brnabić je istakla ogroman doprinos kompanija kao što su Britiš amerikan tobako (BTA) i "Filip Moris" koje posluju u Srbiji.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

- Sugerišu nam gde su praktični problemi i kako da izmenama zakona sprečimo zloupotrebe na tržištu duvana. Ogromna je podrška same privrede koja je i inicirala da se više posvetimo borbi protiv sive ekonomije - rekla je premijerka i dodala da za kompanije to znači fer tržište i ravnopravnu konkurenciju, a za državu više sredstava u budžetu.

Ta kompanija obeležava 15 godina poslovanja u Srbiji i istakla da je ta kompanija od 2003. godine budžetu Srbije donela više od dve milijarde evra.

Brnabić je čestitala zaposlenima i rukovodstvu BAT-a jubilej poslovanja u Srbiji i podsetila da je prošle godine u fabrici u Vranju otvoren nov proizvodni pogon.

Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

- Čula sam da taj pogon ostvaruje odlične rezultate i razgovarali smo danas o tome da sledeće godine otvorimo još jednu proizvodnu liniju - rekla je premijerka na svečanosti u BAT-u.

Ona je navela da je BAT važan igrač za duvansku industriju Srbije koja čini 11 odsto ukupnih poreskih prihoda u budžetu i istovremeno ostvaruje i značajan spoljno-trgovinski suficit.

Premijerka je istakla da danas dve velike kompanije duvanske industrije, BAT i Filip Moris, slave jubilej poslovanja u Srbiji i to na jugu zemlje gde su nam, kako kaže, investicije i nova radna mesta najpotrebnija.

Brnabić je zahvalila BAT-u na ukupnoj investiciji od 270 miliona evra u Srbiji i istakla da je reč o društveno odgovornoj kompaniji koja je "pravi partner Vranju i Srbiji".

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

Obeležavanju jubileja poslovanja britanske kompanije u Srbiji i preuzimanja Duvanske industrije Vranje, prisustvovao je i generalni direktor BAT-a za Srbiju i Crnu Goru Sotiros Kosturos koji je istakao da je ta kompanija u proteklih 15 godina u Srbiji uložila više od 270 miliona evra, od čega je više od 120 miliona evra investirano u modernizaciju fabrike u Vranju.

Kako je rekao, BAT je postao proizvodni centar za zemlje CEFTA sporazuma.

- Trenutno zapošljavamo oko 500 ljudi u Srbiji i ponosni smo što smo u poziciji da povećavamo taj broj - rekao je Kosturos.

On je naveo da je petnaestogodišnjica poslovanja BAT-a u Srbiji obeležena ranije predstavljanjem uređaja za zagrevanje duvana - Glo.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

- To je još jedan pokazatelj našeg poverenja u tržište Srbije - rekao je Kosturos i dodao da će BAT nastaviti trend ulaganja i zapošljavanjs i u drugim segmentima poslovanja na srpskom tržištu.

Direktor fabrike BAT Vranje Ričard Vredenberg izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima u proteklih 15 godina i istakao da je godišnja proizvodnja fabrike u Vranju uvećana za četiri puta u poređenju sa početnim obimom.

Kako je rekao, proizvodnja za izvoz povećana je od početnih tri odsto do skoro 30 odsto ukupne proizvodnje.

- Zahvaljujući stalnoj modernizaciji i unapređenju proizvodnje, naše postrojenje u Vranju postalo je jedno od najboljih u BAT grupi - naglasio je Vredenberg.

Foto: Promo/Srdjan Bosnic

On je naveo da je fabrika nedavno proslavila još jedan jubilej-pet godina bez incidenata i povrede na radu što, kako kaže, pokazuje da su zaposleni jedan od prioriteta kompanije BAT.

Od privatizovanja Duvanske industrije Vranje 2003. godine do danas, BAT je uplatio više od dve milijarde evra u budžet Srbije putem i akciza, a u prošloj godini ovaj doprinos iznisio više od 280 miliona evra.

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas kompaniju "Filip Moris" i istakla da je ta kompanija, koja obeležava 15 godina rada u Srbiji, do sada ukupno investirala 853 miliona dolara, dok je ukupan prihod za buždet Srbije u tom periodu bio više od 6,5 milijardi dolara.

Brnabić je navela da ova kompanija zapošljava 900 radnika direktno, i 3.000 indirektno.

Prema nenim rečima, ta američka kompanija u Srbiju ne donosi samo novac već i znanje, tehnologiju i sistem rada, koji ostaje u Srbiji i preliva se na druge grane privrede.

Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Ona je istakla da je kompanija jedna od najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji i odličan partner Vlade Srbije i Grada Niša.

Premijerka je dodala da će Srbija učiniti sve da ta kompanija nastavi poslovanje u našoj zemlji.

Posebno je istakla da se kompanija nalazi u Nišu i da je to važan deo plana decentralizacije i ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, kojim vlada pokušava da smanji migracije u Beograd i Novi Sad.

- Prethodna vlada je pokrenula inicijativu podizanja Niša na noge kao regionalnog centra južne Srbije i mislim da smo to sada uspeli dovođenjem novih investitora i otvaranjem novih radnih mesta. Do kraja godine počeće izgradnja naučno tehnološkog centra, a od početka sledeće i izgradnja laboratorijske lamele. To će sve doprineti da se Nišu vrati epitet centra elektronske industrije - rekla je Brnabić.

Ona je navela i da se u Nišu, u prvoj fazi, gradi 2.400 stanova za pripadnike službi bezbednosti.

Prema njenim rečima, vrše se ulaganja i u Kraljevo, Loznicu, Prokuplje, i druge gradove širom Srbije, koji se obilaze i na terenu se utvrđuje šta im je potrebno i kako njihovi problemi mogu da se reše.

VIDEO Brnabić: Predstaviću Srbiju u najboljem svetlu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • staša

    16. oktobar 2018 | 19:23

    Srbija se svakim danom penje za lestvicu vise zahvaljujuci SNS i realizaciji željenih planova.

  • tamara

    16. oktobar 2018 | 19:25

    Velika investicija u Srbiju donosi boljitak i sigurnost narodu.

  • Jeca

    16. oktobar 2018 | 19:35

    Svaka čast za premijerku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA