Lažna banka u nepismenoj nagradnoj igri obećava 400 evra, ne nasedajte! "Potrebni su nam sledeći podaTci kako bi ste preuzeli nagradu"

Ciljje da prevarantima otkrijete privatne detalje, kao što su mejlovi, nalozi na društvenim mrežama, podaci o bankovnom računu, kreditnoj kartici...

  • 0

Ukoliko ste ovih dana sa Fejsbuk stranice Erste banke dobili poziv da učestvujete u nagradnoj igri, znajte da je u pitanju prevara poslata sa lažne stranice ove banke.

Na lažnoj stranici postavljen je mamac - nagradna igra koja je "organizovana" zarad osvajanja "bona u vrednosti od 400 evra". Sve što je trebalo da uradite je da pošaljete lične podatke kao što su adresa, broj telefona i fotografija prednje i zadnje strane lične karte.

Lidl obećava kupcima vaučere od 2.500 dinara: Ljudi pohrlili, pa saznali da je sve jedna velika prevara!

- U pitanju je prevara! Nemojte slati lične podatke, jer može doći do zloupotrebe - upozorava Erste banka.

Ova zloupotreba zove se Fišing.

Tekst prevare, Printskrin: Erstebank.rs

- Kasni večernji sati ili dani vikenda su idealni za Phishing jer je naša koncentarcija umanjena i tada smo okrenuti odmoru. Ova prevara ima za cilj da vas navede da otkrijete privatne detalje, kao što su mejlovi, nalozi na društvenim mrežama, podaci o bankovnom računu, kreditnoj kartici, podaci iz lične karte, koji mogu biti zloupotrebljeni - objašnjavaju u ovoj banci.

Prevare obično uključuju mejl ili poruku koja izgleda kao da potiče od poznatog kontakta sa društvene mreže, prijatelja, brenda koji pratite ili u našem slučaju finansijske institucije, ali je zapravo reč o osmišljenom falsifikatu.

Pazite koje podatke šaljete preko Fejsbuka, Foto: Profimedia/Alamy

U ovom slučaju zahtev dolazi sa lažne stranice Erste Banke koja je kreirana tokom vikenda i nema prethodnih objava. Fotografija koja je preuzeta za cover je fotografija stare Erste zgrade.

- Stranica nema recenzije i ULR adresa nije adresa Erste Banke. Jedna jedina objava putem koje se oglašava nagradna igra je gramatički neispravna - potrebni su vaši "podaTCi", mešanje ekavice i ijekavice - kažu u banci.

Erste Banka ističe da lične podatke prikuplja isključivo u slučajevima kada je za to zakonska obaveza banke ili kada je to neophodno za izvršenje ugovora između klijenta i banke. U oba slučaja su formalno pokrivena i klijent je unapred obavešten o obradi podataka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA