Zajedničko tržište u regionu bi donelo smanjenje troškova i povećan broj investicija, Vučić poručio: Ideja ostvariva u narednih 5 ili 10 godina

- Srbija želi manje barijera između naših privreda, više puteva, železnica, manje zadržavanja na grancima - izjavio je Aleksandar Vučić

  • 26

Zemlje Zapadnog Balkana mogu mnogo toga da nauče od ekonomskog povezivanja nordijskih zemalja, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je uveren da će ideja o formiranju zajedničkog tržišta u regionu biti realnost za pet ili 10 godina.

Beograd i Priština su pred istorijskom šansom, zvaničnik Stejt departmenta poručio: Rešenje za KiM mora biti "vin-vin" za obe strane

Na otvaranju investicionog foruma o mogućnostima poslovanja regiona Zapadnog Balkana i regiona nordijskih zemalja, Vučić je izrazio zadovoljstvo što su na skupu prisutni predstavnici privrednih komora celog regiona Zapadnog Balkana, ukljucucjući i prištinsku.

- Srbija želi manje barijera između naših privreda, više puteva, železnica, manje zadržavanja na grancima. Zato smo predlagali formiranje zajedičkog tržišta, jer smo svi pojedinačno mali - rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija želi da biznis, protok ljudi, kapitala, roba i usluga u regionu bude potpuno slobodan.

Srbija želi da biznis, protok ljudi, kapitala, roba i usluga u regionu bude potpuno slobodan-FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

- Uveren sam da će ta ideja, koja je naišla na podršku u Albaniji i BiH, a nadam se da će i u Makedoniji i u Prištini, makar za pet ili 10 godina postati relanost - poručio je Vučić i istakao da će time troškovi biti smanjeni za sedam do osam odsto, a region će povećati konkurentnost na tržištu EU i postati privlačniji za veći broj stranih investitora.

Predsednik Srbije je zahvalio svim investitorima iz nordijskih zemalja koji ulažu u Srbiji, i naveo da je razmena sa nordijskim zemljama još uvek mala, u 2017. bila 655 milina evra.

- Verujemo da će ove godine premašiti 700 miliona evra. Nadam se da će biti mnogo više. To nisu dovoljno uverljivi brojevi, sigran sam da možemo bolje u budućnosti - kaže Vučić.

Inevstitorima iz Danske, Finske , Švedske i Norveške uz zahvalnost da poslovanju u Srbiji, poručio je da će imati podršku naše države u skladu sa zakonom.

Inevstitorima iz Danske, Finske , Švedske i Norveške uz zahvalnost da poslovanju u Srbiji, Vučić je poručio da će imati podršku naše države u skladu sa zakonom-FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Predsednik je naveo je da je ukupna trgovina Srbije sa EU 67 i 68 odsto i da to jasno govori ko su nam kljucni partneri.

On je pozvao privrednike iz regiona da ulažu u Srbiji i naveo da će Srbija ulagati u region, a pozvao je i nordijske zemlje da ulažu u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana.

Istakao je će se zemlje regiona ako se ugledaju na nordijske, menjati sebe u smeru najuspešnijih i najmirinijih zona na svetu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    19. oktobar 2018 | 12:53

    Dobra ideja jer je znacajna kako za Srbiju tako i za ceo region.

  • mina

    19. oktobar 2018 | 12:55

    Razmena dobara bez prepreka, barijera i manjeg zadrzavanja na granicama mnogo b znacilo svima.

  • Nikita

    19. oktobar 2018 | 12:56

    Mislim da je ideja o zajednickom trzistu veoma dobra i realno moguca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA