≫ 

Vučić obišao radove na fabrici Eurotay u Kraljevu: Brate Turčine, hvala ti što si zaposlio žene od 50 godina. Da ih čuvate i vodite računa o njima (FOTO) (VIDEO)

Eurotay fabrika bi, kako je najavljeno, trebalo da bude otvorena u aprilu 2019. i već je na obuci 115 radnika

  • 18

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji fabrike Eurotay  u Kraljevu i tom prilikom se obratio prisutnim građanima i radnicama ove turske, tekstilne kompanije.

SNS unela život u svaki deo Srbije, od Subotice do Vranja: Naprednjaci danas proslavljaju 10 godina postojanja stranke

Obilasku radova prisustvovali su i prеdsеdnik Upravnog odbora „Tay Group“ Mеsut Toprak, ministar za trgovinu Rasim Ljajić, ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Fabrika se gradi u Adranima kod Kraljeva, a investicija je vredna oko 35 miliona evra. Eurotay fabrika bi, kako je najavljeno, trebalo da bude otvorena u aprilu 2019. i već je na obuci 115 radnika.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U prvoj fazi biće zaposleno između 400 i 700 radnika, a do 2023. ukupno 2.500 ljudi.

Turska tekstilna kompanija Tay grupa kupila je imovinu kraljevačkog Autotransporta u stečaju za 260 miliona dinara.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Investicija je počela da se realizuje nakon dogovora predsednika Srbije i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Turski investitor je najavio da će u okviru fabrike otvoriti i vrtić za decu svojih radnika.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Kamen temeljac naše kompanije je postavljen u Istanbulu i danas je jedna do najvećih proizvođača tekstila u svetu. Ona je zahvaljujući svome radu došla do položaja da sklapa strateška partnerstva sa svetskim brendovima - rekao je on.

Posle Egipta i Alžira, na red je za investicija došla i Srbija.

- Danas u Turskoj, Egiptu i Alžiru imamo preko 10.000 zaposlenih radnika - rekao je Toprak.

On je dodao da je cilj da izvoz dostigne cifru od 90 miliona evra.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- U martu 2019. završićemo objekat koji smo započeli, a u aprilu ćemo započeti proizvodnju. Na godišnjem nivou ćemo proizvoditi oko 7 miliona farmerki, biće objedinjene sve jedinice za sečenje, pranje i proizvodnju robe. Uspostavićemo i sistem sa najmodernijom tehnologijom - naglasio je predsednik Upravnog odbora „Tay Group“ Mеsut Toprak.

Naglasio je da će Srbija zauzeti značajno mesto u tekstilnoj industriji.

- Od oktobra pa do danas 115 radnika je prisustvovalo edukativnim seminarima, a te periodične seminare ćemo nastaviti i u vremenu pred nama. Ono što je najvažnije jeste obdanište za decui zaposlenih roditelja koji će raditi u fabrici - zaključio je turski investitor.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Građanima se obratio i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Ambasador Turske je rekao da će ova investicija obezbediti posao za 10.000 ljudi, i naglasio da se sve toga događa zahvaljujući naporima Aleksandra Vučića.

- Nadamo se da će objekat zvanično biti otvoren u prisustvu predsednika Turske - dodao je ambasador Tanžu Bilgič.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prisutnima se obratio i ministar Rasim Ljajić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ova fabrika rezultat je odličnih ličnih odnosa Vučića i Erdogana. Sve te kompanije koje postoje, ili nameravaju da prošire svoje poslovanje u Srbiji, govori o pozitivnom ambijentu koji smo napravili - rekao je Ljajić.

Predsednik Srbije zahvalio se svima, pogotovo prevodiocu koji je, kako je rekao, savršeno prevodio, te ga pozvao da se vrati u Srbiju i dođe da radi za njega.

- Evo, ja ti nudim da se vratiš da radiš kod nas. Perfektno si prevodio, samo malu grešku si napravio u komplikovanom prevodu. Ja ti čestitam. Ako budeš imao problema u Turskoj sa poslom dođi kod nas. Kod mene možeš uvek da dođeš - rekao je Vučić kroz osmeh.

Naglasio je da stvarno to misli, jer je Srbiji potrebno što više ljudi koji govore turski.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- I zato možemo da iskoristimo našu braću iz Tutina, Sjenice i Novog Pazara koji su ranije otišli, a koji su ovako perfektno naučili turski, a perfektno govore i srpski - rekao je Vučić.

Izrazio je očekivanje i da će sve veći broj investitora iz Turske, ali i turista iz te države, dolaziti u Srbiju.

- Nemamo ništa što bi nas razdvajalo. Uz poštovanje dolazi i poverenje. Imamo interes i jedni i drugi za još boljim odnosima - poručio je Vučić i dodao da je mnogo truda uloženo u dovođenje turskog investitora na čemu je zahvalio i turskom predsedniku i ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću.

- 35 miliona evra je investicija o kojoj govorimo ovde. Ponosan sam što sam video stotinak dana koje se bore, gledaju u budućnost i nije im teško da rade. Drago mi je naročito što ne rade samo devojke do 25 godina. Hvala ti brate Turčine što si hteo da zaposliš žene koje imaju 45, 50 godina, koje su vredne, lojalne i mogu da rade i da se bore za napredak kompanije u kojoj rade - rekao je Vučić i naglasio da je presrećan zbog Kraljeva.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je dodao, niko nikada, kome god da je nudio, nije hteo da dođe i investira u taj grad.

Srećan je, ističe, zbog Kraljeva jer je prethodnih decenija, kaže, mnogo fabrika u tom gradu uništeno i fabrika vagona, Magnohrom, Jasen, Autotransport i niko nije hteo da da dođe u Kraljevo jer je prethodna vlast sve uništila.

Govoreći o turskom inevstitoru, Vučić kaže da je reč o ozbljnim i vrednim ljjudima.

- Uveren sam u dobru budućnost fabrike - poručio je Vučić i naveo da će se graditi autoput u tom delu Srbije, da će do karaj juna iduće godine biti otvoren i aerodrom u Lađevcima, a da će država pomoći i oko transporta radnika.

Fabrike tekstila Eurotay, koja se gradi u Adranima kod Kraljeva, zaposliće ukupno 2.500 ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bili

    21. oktobar 2018 | 16:52

    Kao sto je sinoc Marija Obradovic rekla SNS i predsednik Vucic sa svojim timom unela je zivost i pokrenulapromene u celoj Srbili od Subotice do Vranja vratili narodu nadu u bolje sutra , i da ne napustaju zemlju jer ce i ovde biti zivota za sve koje ce hteti da rade i zive od svoga rada.I ova fabrika koja se gradi u Kraljevu je ociti primer svega toga sto cine Vucic i vlada da zaposle ljude , da li Kineske , Nemacke ili Turske investicije nije vazno... vazno je da onu bedu propast i kataklizmu koja se desavala citavih 3o godina zaustavimo i pokrenemo nasu privredu , i da se narod zaposli i izgradimo bolji zivot za sve .

  • jovan

    21. oktobar 2018 | 18:32

    Zene od 50 godina su sa iskustvom,zasto ih ne bi zaposljavali.

  • Miki

    21. oktobar 2018 | 20:16

    Svako novo radno mesto je zlata vredno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA