≫ 

1. januara počinje velika bitka menjačnica: Više nema kursa kako ko želi, nova pravila stupaju na snagu

NBS je ograničila raspon kurseva dinara prema evru u menjačnicama

  • 32

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici doneo je Odluku o izmeni i dopuni Odluke o uslovima i načinu rada deviznog tržišta i Odluku o izmeni i dopuni Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova.

Ovim odlukama ograničen je najniži kupovni kurs, odnosno najviši prodajni kurs koji ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu primenjivati prilikom otkupa, odnosno prodaje efektivnog stranog novca – evra, i to na ±1,25% u odnosu na zvanični srednji kurs dinara prema evru koji važi na taj dan.

U kursnoj listi ovlašćenog menjača i javnog poštanskog operatora kupovni kurs po jedinici strane valute – evra ne može da bude niži od zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25%, odnosno prodajni kurs ne može da bude viši od zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25%.

Ograničenje ima za cilj da utiče na slučajeve gde su, usled nedostatka tržišne konkurencije, uočena veća odstupanja kupovnog; Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ograničenje ima za cilj da utiče na slučajeve gde su, usled nedostatka tržišne konkurencije, uočena veća odstupanja kupovnog, odnosno prodajnog kursa ovlašćenih menjača u odnosu na kurseve koje toga dana primenjuje većina ostalih ovlašćenih menjača. Takva odstupanja, po pravilu, se beleže na pojedinim specifičnim menjačkim mestima (npr. aerodrom, benzinske pumpe, tržni centri i sl.), gde nedostatak konkurencije omogućava ovlašćenim menjačima da prilikom otkupa efektivnog stranog novca – evra primenjuju znatno niži, a prilikom prodaje efektivnog stranog novca – evra znatno viši kurs u odnosu na uobičajene kurseve koje na taj dan primenjuju ovlašćeni menjači na drugim menjačkim mestima, gde postoji tržišna konkurencija.

Ovo ograničenje neće uticati na poslovanje najvećeg broja ovlašćenih menjača; Foto: Telegraf

Prilikom donošenja ovih odluka, Narodna banka Srbije je imala u vidu podatke koji ukazuju da najveći procenat ovlašćenih menjača prilikom otkupa, odnosno prodaje efektivnog stranog novca – evra primenjuje kupovne, odnosno prodajne kurseve koji se kreću u rasponu koji je uži od ±1,25% u odnosu na zvanični srednji kurs dinara prema evru za taj dan.

Zbog toga ovo ograničenje neće uticati na poslovanje najvećeg broja ovlašćenih menjača, kao ni na menjačke poslove javnog poštanskog operatora.

Navedene odluke primenjivaće se od 1. januara 2019. godine.

VIDEO: Veliki broj menjačnica radi sa takozvanim "crnim evrima". Taj neprijavljeni novac policija nalazi i na putevima koji napuštaju Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komsija

    8. novembar 2018 | 14:06

    Da li to znaci da u trznim centrima vise nama ucene po 115 dinara za euro? Da li to znaci i da ce u banci moci da se kupi za manje od 120 dinara za euro?

  • SrbskiBek

    8. novembar 2018 | 15:16

    Na aerodromu u bgd !! Je sramno manji kurs nego bilo gde u gradu !!!! Novine pisu o "divljim taxistima" koji globe putnike.a legalna pljacka ostaje ne vidljiva !!! Koliko se para promeni danas na aerodromu mozete samo zamisliti !!!! I sve je legalno i sve je cisto !! Neko zgrce hiljade evra svaki dan pa unazad ko zna kolko godina !! Sad ko moze da otvori menjacnicu na aer.....zakljucite sami.

  • Mare

    8. novembar 2018 | 17:48

    Da li će ovo važiti i za banke ? Kada sam kupovao stan ili auto kažu samo po kursu banke Inteza .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA