≫ 

Ogromne kamate kod sudskih izvršitelja: Za dug od 90.000 dinara uzmu tri puta više

Za samo godinu dana oni bukvalno dupliraju osnovni dug, a za dve godine ga povećaju i po tri puta

  • 12

Javni izvršitelji ponašaju se u Srbiji gore od zelenaša, a zarađuju više i od narko-dilera! Građanima, koji na osnovu sudskih presuda duguju čak i najsitnije sume novca, bukvalno deru kožu sa leđa i naplaćuju silne, potpuno izmišljene troškove. Tako, na primer, izvršitelji svaki dopis dužniku naplaćuju više od 10.000 dinara, a na osnovni dug obračunavaju kamate po stopi koja ide čak i do 12 odsto!

Za samo godinu dana oni bukvalno dupliraju osnovni dug, a za dve godine ga povećaju i po tri puta! Što je najgore, javni izvršitelji imaju pravo i da, na osnovu presude, uđu u sve dužnikove račune, ali i da plene čak i lične stvari članova porodice.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Čudne stavke

O tome kakva sve ovlašćenja imaju izvršitelji i šta su sve u stanju da naplate, najbolje govori slučaj poznatog beogradskog novinara. On je 10. juna 2016. presudom Višeg suda osuđen da plati 90.000 dinara, niko ga o toj presudi nikada nije obavestio, ni njega ni njegove advokate, a na kraju je prošle nedelje platio tačno 281.162 dinara! Dakle, više nego tri puta više! U Srbiji, zemlji u kojoj je godišnja inflacija na nivou oko 1,5 odsto i dok kurs dinara prema evru jača, sudski dug koji 'izvršavaju' javni izvršitelji za 28 meseci naraste za više od 300 odsto!?!

Postupak izvršenja

* Postupak izvršenja pokreće poverilac

* Izvršitelj posle 15 dana od prve dostave mora da pokuša ponovo da uruči zaključak o izvršenju, u kom dužnika obaveštava o potraživanju i troškovima postupka

* U slučaju da ne uspe da ga pronađe na poslednjoj prijavljenoj adresi, dostavljanje se vrši pribijanjem zaključka na oglasnu tablu suda

* Dužnik ima osam dana da plati glavni dug, zakonsku zateznu kamatu i troškove izvršnog postupka

* Osim sprovođenja izvršenja na plati ili penziji, kad istekne zakonski rok za dobrovoljno plaćanje duga, izvršitelj može da pokrene i postupak izvršenja na računu građana, preduzetnika ili firmi, odnosno na njegovoj imovini

Prema rečima našeg kolege, izvršitelj koji ga je ojadio učinio je sve da dug što više naraste!

Izvršitelj koji ga je ojadio i učinio je sve da dug što više naraste Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Nedavno sam dobio rešenje javnog izvršitelja po kojem treba da platim čak 281.162 dinara, i to zbog presude iz 2016. godine koja iznosi 90.000 dinara! Najgore od svega je što nisam ni znao da taj dug postoji?! Kada sam pitao izvršitelje zašto me niko dve godine nije obavestio o postojanju duga, rekli su mi da nisu mogli da me pronađu! To je apsolutno nemoguće, jer sam javna ličnost, često se pojavljujem na TV i svi znaju gde i šta radim.

Pre će biti da su želeli da dug poraste i da mi otmu što više para! Pritom su proveravali i sve moje bankarske račune. I moje i članova moje porodice! Izvinite, a kako ja da znam da taj izvršitelj podatke o mojim računima neće dati nekim kriminalcima?! - kaže sagovornik "Informera" i dodaje da se posebno šokirao kada je video kakve su mu sve troškove izvršitelji naplatili na osnovni dug:

Šta sve izvršitelji naplaćuju

- Sastavljanje predloga

- Vođenje predmeta

- Pismena dostava poveriocu i dužniku

- Podaci o primanjima

- Podaci iz MUP

- Provera imovine

- Posao van kancelarije

- Dostavljanje priloženog zaključka

- Nagrada za izvršitelja

- Pitao sam ih kako je moguće da moram da vratim čak tri puta više para nego što sam dužan, a oni su mi pokazali stavke u troškovniku za koje ni sami nisu znali da objasne šta znače! Na moj osnovni dug svakog meseca su uračunavali kamatu od 12 odsto godišnje. A u obračunu zatezne kamate, na dan 25. maja ove godine, odjednom se u stavci zaduženja pojavljuje suma od 127.000 dinara.

Njihovo objašnjenje bilo je da su to sudski troškovi?! Koji su to sudski troškovi za 50 odsto veći od osnovnog duga?! A onda su se ređale stavke koje sam takođe morao da platim. Sudski troškovi izvršenja, trošak pred javnim izvršiteljem, naknada za rad javnog izvršitelja... Ni oni nisu znali da mi objasne u čemu se jedna stavka razlikuje od druge. Ipak, nemam kud, prinuđen sam da zbog bahatosti izvršioca i nakaradnog zakona koji im daje skoro neograničenu moć platim tri puta više od iznosa presude - navodi novinar.

Surovo i bezosećajno

Komentarišući ovaj slučaj, stručnjaci ističu da zakon omogućava izvršiteljima da se bahate, a da je njihov interes isključivo da zgrnu što više novca. Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je čitav opisani slučaj u najmanju ruku skandalozan.

Kako dug od 90.000 poraste na 281.162

Osnovni dug: 90.000 dinara

Svi dodatni troškovi

* Zatezna kamata: 31.272 (od 10. 6. 2016. do 2. 11. 2018)

* Sudski troškovi: 127.000

* Sudski troškovi izvršenja: 10.113

* Trošak pred javnim izvršiteljem: 12.141

* Naknada za rad javnog izvršitelja: 10.635

Ukupno za naplatu: 281.162 dinara

Cilj izvršitelja jeste očigledno da uzme što više para. Pa pogledajte, to je neverovatno, naplaćuju tri puta više nego što je stvarni dug. Takođe, ne razumem ni kako te izvršitelje niko ne može da kontroliše, oni su odjednom dobili ogromnu moć, a ne vidim zašto je to bilo potrebno... - navodi Kovačević.

Ekonomista Milan Kovačević ističe da kod dugovanja, pored glavnice, mogu da se naplate samo troškovi izvršitelja i zatezna kamata.

- Eventualno tu još može da se pojavi trošak za advokata, sve ostalo što se pojavi kao stavka je vrlo sumnjivo. Osim toga, zatezna kamata od 12 odsto je inače bezobrazno visoka i to je posebna priča. Sve kamate su pale i sve su trenutno niske, samo je zatezna previsoka - kaže Kovačević.

(Telegraf.rs/ Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    14. novembar 2018 | 16:45

    Ne samo izvrsitelji nego i notari. Ja sam za ostavinsku raspravu platio 70000 din. Za parce papira.... Smesno, a ljudi rade mesec dana 30000. Stvarno ce se narod pobuniti.... Ovi troskovi su suludi. Za sat vremena 70000 din....

  • Dex

    14. novembar 2018 | 17:22

    Država je sve ovo dozvolila !

  • Alfi

    15. novembar 2018 | 09:50

    Trpi stoko kad nećeš da se boriš...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA