Zalagaonice sada unovčavaju čekove, iako to ne smeju da rade: Uzimaju debelu proviziju, a to više ni ne kriju (FOTO)

Veliki broj zalagaonica novčanu pozajmicu nudi i putem administrativne zabrane na platu

  • 0

Da zalagaonice za papremu kamatu primaju automobile, satove i nakit nije ništa novo, ali odnedavno se i praksa unovčavanja čekova preselila iz tamnih podruma i pomoćnih prostorija malih prodavnica na šljašteće izloge zalagaonica.

Ukoliko ste proteklih godina hteli da unovčite ček, morali ste da znate čoveka koji zna čoveka. Danas je dovoljno da nađete zalagaonicu i da pokucate na vrata. Nikome nije jasno šta se promenilo i kada je ova ualuga postala deo zvaničnog cenovnika, jer je prema Zakonu o čeku i dalje nelegalna.

U Narodnoj banci Srbije kažu da nisu nadležni za davanje dozvola, pa samim tim ni za kontrolu rada zalagaonica.

do nedavno su se čekovi unovčavali preko oglasa, danas u zalagaonicama, Foto: Telegraf

- NBS je nadležna za davanje dozvola za rad bankama, društvima za osiguranje, društvima za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondovima, platnim institucijama, institucijama elektronskog novca i davaocima finansijskog lizinga. Narodna banka Srbije nije ovlašćena za davanje saglasnosti za obavljanje delatnosti zalagaonica - kažu u NBS za Telegraf.

Ipak, u NBS nas upućuju na Zakon o čeku kojim je, između ostalog, propisano da ček mora da sadrži i ime onog koji treba da plati, kao i da se ček može trasirati samo na banku.

Za ček od 5.000 dinara, uzimaju 500 dinara proviziju, Foto: Freeimages/jeinny

- Dakle, zalagaonice ne mogu da pružaju usluge unovčavanja čekova građana - kažu u NBS.

Zalagaonice se, čini se, ne slažu sa ovim tumačenjem NBS, jer su nam u jednoj od njih odgovorili da prema važećem Zakonu o čeku, ne postoji nijedna zakonska odredba koja zabranjuje unovčavanje čekova.

- Naša firma posluje u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima po kom ček može biti sredstvo obezbeđenja vraćanja zajma. Naša firma ima registrovanu delatnost za davanje novčanih pozajmica fizičkim i pravnim licima putem ugovora o zajmu, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima - kažu u ovoj zalagaonici.

Problem je što je u definiciji čekova to da su oni beskamatni način plaćanja, a korišćenje čeka u zalagaonicama podrazumeva naplatu kamate. 

Pozvali smo jednu zalagaonicu i pitali ih kako kod njih funkcioniše unovčavanje čekova.

- Unovčavamo čekove uz minimalnu kamatnu stopu i realizujemo ih za 30 dana, uz neograničenu mogućnost produženja tog roka. Za prvi mesec uzimamo 10 odsto provizije, što znači da isplaćujemo na ruke 4.500 dinara po čeku, umesto maksimalnih 5.000 - kažu u zalagaonici.

U slučaju da želite dodatno da odložite naplatu čeka, svaki mesec "košta" dodatnih 500 dinara.

Veliki broj zalagaonica novčanu pozajmicu nudi i putem administrativne zabrane na platu, najčešće do iznosa od 60.000 dinara. Ta "pogodnost", međutim, važi za zaposlene u državnim firmama i javnim preduzećima uz kamatu od šest odsto.

Zalagaonice nisu registrovane kao takve, već kao preduzeća za trgovinu, za promet nakitom, menjačnice, a da stvar bude gora, svakog dana ih je sve više.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA