20 miliona evra iz Evropskog investicionog fonda za finansiranje malih i srednjih preduzeća u Srbiji: Potpisan je ugovor, a evo koji su uslovi

Bolji uslovi odnose se na niže kamatne stope, manja sredstva obezbeđenja, duže rokove dospeća ili kombinaciju ovih elemenata

  • 2

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas potpisivanju ugovora između Evropskog investicionog fonda, dela EIB grupe, sa predstavnicima pet banaka iz Srbije o pomoći pri finansiranju malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji.

Ugovor o sprovođenju garancijske šeme za finansijsku pomoć mailim i srednjim preduzećima u Srbiji, u iznosu od 20 miliona evra, sa Evropskim investicionim fondom potpisali su predstavnici Rajfajzen banke, Unikredit banke, Prokredit banke, Banke Inteza i Komercijalne banke.

Potpisivanju sporazuma između predstavnika banaka prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, kao i državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac.

EIF će upravljti projektom, koja će omogućiti odabranim komercijalnim bankama da pod povoljnijim uslovima podrže oko 1.250 malih i srednjih preduzeća. Bolji uslovi odnose se na niže kamatne stope, manja sredstva obezbeđenja, duže rokove dospeća ili kombinaciju ovih elemenata. U naredne tri godine, Evropska unija će sa doprinosom od 20 miliona evra aktivirati i do 180 miliona evra u vidu povoljnih zajmova.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je razvoj malih i srednjih preduzeća ključan za održivi rast srpske ekonomije-Foto: Slobodan Miljevic

Pokrenuta inicijativa "EU za Srbiju – finansiranje MSP" usmerena je na nove zajmove za srpske firme i nova je evropska finansijska garancija za banke u Srbiji, koja će omogućiti malim i srednjim preduzećima da lakše dođu do kredita. To je prilika za zajmove pre svega za startap preduzeća, male firme i preduzetnike koji inače ne bi mogli da dobiju kredit.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je razvoj malih i srednjih preduzeća ključan za održivi rast srpske ekonomije.

- Zahvalna sam Evropskoj uniji, Evropskom investicionom fondu, Evropskoj investicionoj banci i lokalnim bankama na njihovoj podršci ovom projektu. Ovaj program omogućiće preduzetnicima da dalje razvijaju svoj biznis i da jačaju srpsku ekonomiju - rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je to još jedan elemenat koji se pridodaje čitavom setu mera, od investicija u obrazovanju i nauci, izmenama ključnih zakona u poslovanju, do poreskih olakšica, kako bi se transformisala srpska ekonomija i omogućile inovacije koje podstiču potrebni rast. Brnabić je ocenila da je ovo "važan korak u korišćenju sjajnih mogućnosti koje nam je donela Četvrta industrijska revolucija označena digitalizacijom".

Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, istakao je da je pristup finansijama često jedna od prepreka firmama u Srbiji, naročito malim-Foto: Slobodan Miljevic

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac zahvalio je Evropskoj uniji što je prihvatila inicijativu Ministarstva privrede i obezbedila 20 miliona evra iz IPA fondova za ovaj značajan projekat.

- Cilj nam je bio da obezbedimo najbolji mogući pristup povoljnim zajmovima za mala i srednja preduzeća kako bismo podstakli rast i razvoj sektora MSP. Drago nam je da su se za to zainteresovale banke, da smo na istom kursu i, zahvaljujući zajedničkom delovanju, obim zajmova je znatno premašio prvobitna očekivanja. Procenjuje se da će oko 180 miliona evra u povoljnim zajmovima biti na raspolaganju za najmanje 1.250 malih i srednjih preduzeća - izjavio je Trivunac.

Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, istakao je da je pristup finansijama često jedna od prepreka firmama u Srbiji, naročito malim.

- Ovaj projekat će im omogućiti da postanu konkurentnije. Dakle, ovaj fond daje novi podstrek ne samo tim preduzećima već čitavoj srpskoj privredi - kazao je Fabrici.

Direktor programa u okviru EIF-a Hubert Kotonji rekao je da će Evropski investicioni fond pomoći odabranim bankama, koje će sprovesti program "EU za Srbiju - finansiranje MSP", da poboljšaju finansijske uslove koje nude malim i srednjim preduzećima kao krajnjim korisnicima, pospešujući zapošljavanje i privredni rast u Srbiji.

VIDEO: Kako postati uspešan preduzetnik

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA